Kalasataman uusi puisto hurmaa keinualueellaan

Sompasaaren uudet asuinkorttelit saavat ympärilleen vehreän ja rauhaisan virkistysalueen, kun Loviseholminpuisto valmistuu kesäkuun aikana.
Leikkipuiston teemana on keinuminen. Kuva: Nina Talmén
Leikkipuiston teemana on keinuminen. Kuva: Nina Talmén

Keväästä 2019 lähtien rakenteilla ollut puisto on nimetty 1800-luvulla alueella asuneen merikapteeni G.W. Sundmanin puolison Kristina Lovisa Sundmanin mukaan. Aikanaan Sompasaarta kutsuttiin myös Lowiseholmiksi.

Loviseholminpuisto on luonteeltaan intiimi ja rauhallinen, ja sitä reunustavat puistokäytävät, jotka yhdistävät Sompasaaren tonttikadut ja toimivat samalla pelastusreitteinä. Puiston keskellä kiemurtelee luonnonkivetty käytävä, joka mahdollistaa liikkumisen diagonaalisesti puiston läpi.

Puiston eteläosassa sijaitsee pieni leikkipuisto, jonka teemana on keinuminen. Leikkipaikka on hiekkatekonurmipintainen ja osittain reunustettu matalalla tukimuurilla, joka toimii myös istuskelupaikkana.

Leikkipaikan pohjoispuolelle sijoittuu kasvillisuudella rajattu oleskelunurmialue, ja puiston keskiosassa on avonaisempi nurmialue, joka mahdollistaa pienimuotoiset pihapelit.

Puistossa myös taidetta

Pohjoisosassa on kaksi pienempää kivettyä aukiota. Ovaalinmuotoiselle aukiolle on sijoitettu Kirsi Kaulasen taideteos Mare mare, ja pohjoisimman aukion eteläpuolella on sadepuutarha, joka viivyttää puiston pohjoisosan hulevesiä.

Puiston kasvillisuus koostuu monikerroksisista ja monilajisista istutuksista, joihin kuuluu puita, pensaita, perennoja ja sipulikasveja. Istutukset on rajattu selkeillä tukimuureilla, mikä takaa niiden menestymisen. Puiston keskikäytävän varrelle sijoitetaan esteettömiä tuoliryhmiä ja taideteoksen läheisyyteen penkkejä. Lisäksi muurien päälle asennetaan istuimia.

Puistoa ympäröivät käytävät valaistaan kiinteistöjen seiniin kiinnitettävillä valaisimilla, leikkipaikka puistovalaisimin ja taideteos kohdevalaisimin. Muu puiston valaistus koostuu muureihin upotettavista tunnelmavalaisimista.

Katso alla oleva videolta, miltä Kalasataman uusi puisto näyttää.

Loviseholminpuisto Kalasatamassa

Loviseholminpuisto tarjoaa vehreän paikan leikkimiseen ja oleskeluun.