Kalasatamaan rakennetaan runsaasti uusia asuntoja myös vuonna 2024

Helsingin Kalasataman asukasmäärä kasvoi vuonna 2023, kun yli 1 000 uutta asukasta muutti alueelle. Kasvu jatkuu myös tulevaisuudessa, sillä viime vuoden aikana alueella aloitettiin yhteensä yli 1 000 uuden asunnon rakentaminen.
Kalasataman asuinalue kasvaa edelleen hyvää tahtia. Kuva: Tero Pajukallio
Kalasataman asuinalue kasvaa edelleen hyvää tahtia. Kuva: Tero Pajukallio

Vuoden 2024 alkupuolella Kalasatamassa on luvassa lisää uutta asuinrakentamista. Redin Helsingin Visio ja Sompasaaressa sijaitseva asumisoikeuskohde, Haso Vinsentinaukio, valmistuvat alkuvuodesta. Touko-kesäkuussa ovat vuorossa HOASin opiskelija-asunnot Verkkosaaren pohjoisosassa sekä ensimmäiset Nihdin alueen rakennushankkeet: Hitas- ja sääntelemättömään omistusasumiseen tarkoitetut Asunto Oy Helsingin Nihdin Kulma ja Asunto Oy Helsingin Nihdin Portti.

Samalla Kalasatamassa etenevät myös katujen ja puistojen toteutusurakat. Katujen viimeistelytöitä on tehty loppuvuonna 2023 Verkkosaaren eteläosassa, Työpajanpihalla ja Sompasaaressa. Verkkosaarenkanavan ylittävä kävely- ja pyöräilysilta valmistui lokakuussa 2023.

Sompasaaren alueella rakentuva Loviseholminpuisto viimeistellään kiveys- ja viheristutustöiden sekä leikki- ja keinuntavälineiden asennusten osalta kesään 2024 mennessä. Sörnäistenniemen puolelle sijoittuvan Kalasatamanpuiston alueella tehdään kevään 2024 aikana varaukset sähkömuuntamolle sekä yleisö-wc:lle.

Hermannin rantatien yksisuuntaiset pyörätiet valmistuvat niin ikään pääosin keväällä 2024. Pyöräreiteissä voi kuitenkin esiintyä tilapäisiä poikkeusjärjestelyjä talonrakentamisen vuoksi.

Keväällä 2024 katurakentaminen jatkuu erityisesti Nihdin eteläosassa. Hermanninrannan alueella esi- ja kadunrakentamistoimet pyritään käynnistämään syksyllä 2024. 

Asuinrakentaminen on edennyt jo myös Nihdin alueelle. Kuva: Tero Pajukallio
Asuinrakentaminen on edennyt jo myös Nihdin alueelle. Kuva: Tero Pajukallio

Raitioteiden työt etenevät

Kalasatamasta Pasilaan -hanke etenee kohti raitiotien käyttöönottoa syksyllä 2024. Liikennöinnin käynnistyttyä Kalasataman liikenneyhteydet paranevat merkittävästi. Raitiotie- ja katurakentaminen on kohdistunut viime kuukausina erityisesti Aallonhalkojalle, Junonkadulle, Leonkadulle sekä Hermannin rantatien eteläosaan. Urakat valmistuivat aikataulussaan vuoden 2023 loppuun mennessä.

Tällä hetkellä käytössä oleva Hermannin rantatien pohjoisen suunnan tilapäinen ajoreittijärjestely poistuu käytöstä ja palautuu varsinaiselle sijainnilleen huhti-toukokuussa 2024. Raitioliikenteen koeajot alkavat tämän jälkeen. Kun Kalasataman ratikka aloittaa syksyllä 2024, bussilinja 59 ei enää liikennöi Sompasaaren katuverkolla. Myös bussilinjat 55, 56 ja 738 siirtyvät tässä vaiheessa Työpajankadulta Vilhonvuorenkadulle. Hankkeen etenemistä voi seurata verkkosivuilta www.kalasatamastapasilaan.fi/(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Hermannin rantatiellä tulee jatkossa olemaan pääosin 1+1 kaistaa henkilöautoille, ja vasemmalle kääntymisiä rajoitetaan. Lisäksi Kalasataman autoliikennettä ohjataan mahdollisimman paljon alueellisille kokoojakaduille eli Vilhonvuorenkadulle ja Koksikadulle sekä Tynnyrintekijänkadulle ja Työpajankadulle.

Kruunusillat-raitiotien tavoitteellinen avautumishetki matkustajaliikenteelle on vuonna 2027. Kalasataman ympäristössä hankkeeseen liittyvän Finkensillan työt valmistuivat marraskuussa 2023. Merihaansillan työmaalla rakentaminen jatkuu arviolta kevääseen 2024 saakka. Töiden etenemistä voit seurata verkkosivujen www.kruunusillat.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kautta tai sosiaalisessa mediassa (Facebook, X).

Yksityiskohtaisemmin Kalasataman alueen ajankohtaisista liikennejärjestelyistä ja lähitulevaisuuden suunnitelmista voit lukea Helsingin kaupungin Kalasatama-sivuilta kohdasta Liikenneyhteydet.