Kaksi Marian sairaala-alueen hirsirakennusta siirretään Itä-Pakilaan – alueen esirakentaminen alkaa

Marian entisen sairaala-alueen eteläosassa sijaitsevia 1890-luvun hirsirakennuksia aletaan purkaa helmikuussa. Samoihin aikoihin alueella alkaa myös 1980-luvun asuintalon purku. Muutokset tehdään, jotta alueelle voidaan toteuttaa asemakaavan mukainen kasvuyrityskeskittymä.
Toinen Itä-Pakilaan siirrettävistä rakennuksista on entinen kulkutautipaviljonki. Kuva: Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit Oy
Toinen Itä-Pakilaan siirrettävistä rakennuksista on entinen kulkutautipaviljonki. Kuva: Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit Oy

Ensimmäisenä puretaan kaksi rakennusta, joiden alkuperäinen tehtävä oli toimia desinfiointivierasmajana ja kulkutautipaviljonkina. Rakennukset on ostanut yksityishenkilö, joka pystyttää ne välivarastoinnin jälkeen Itä-Pakilaan. 

Keväämmällä tehdään myös muita purku- ja siirtotöitä. Sairaalan kappeli- ja obduktiorakennuksena toiminut 1800-luvun puutalo siirretään Mechelininkadun viereltä lähemmäs Baanaa. Viereinen, desinfektiolaitoksena tunnettu tiilirakennus puolestaan puretaan. Rakennusta mukaileva muistuma liitetään myöhemmin paikalle tulevaan uudisrakennukseen. Mechelininkadun kupeesta puretaan myös punatiiliseen talousrakennukseen liittyvä vanha hiilikellari samoihin aikoihin, kun baanan puolelta tonttia puretaan 1980-luvun asuintalo.

Kasvuyrityskeskittymän esirakentaminen on alkamassa

Marian entisen sairaala-alueen eteläosaan aletaan rakentaa yksityisenä hankkeena uutta kasvuyrityskeskittymää näillä näkymin vuonna 2025. Ennen uudisrakentamista Helsingin kaupunki tekee alueella erilaisia muutos- ja esirakentamistöitä. 

Kevään 2024 aikana aloitetaan rakennusten purun ja siirron lisäksi uuden jalankulku- ja pyöräilysillan rakentaminen. Silta rakennetaan Lastenkodinkadulta Marian alueelle yli Baanan. 

Alueella parannetaan myös kunnallistekniikkaa ja kulkuyhteyksiä muun muassa Mechelininkadulla, jossa töiden on tarkoitus alkaa loppukeväästä 2024. Työt painottuvat jalankulku- ja pyöräilyväylille ja niiden vaikutus alueella liikkumiseen pyritään minimoimaan. Eri rakennusvaiheiden alkamisesta ja niiden mahdollisista liikennevaikutuksista tiedotetaan erikseen.

Alueen pohjoispäässä, entisen Marian sairaalan tiloissa toimii startup-keskittymä Maria 01, joka jatkaa toimintaansa nykyisissä tiloissaan. Tulevan yrityskorttelin ansiosta entiselle sairaala-alueelle kasvaa Euroopan mittakaavassa merkittävä kasvuyrityskampus, jossa on tilaa usealle sadalle toimijalle ja arviolta 5 000 työntekijälle.