Joulumaa löytyy jokaisen sydämestä

Myllypuron seniorikeskuksen ryhmäkodin asukkaat ovat rakentaneet syksyn aikana katetulle terassille loisteliaan joulumaan vapaa-ajan avustaja Arja Nokelan opastuksella. Seniorikeskuksessa yhteistä joulua on tehty aiemminkin, mutta tänä vuonna se on saanut erityisen näyttävät puitteet.
Arja Nokela ja Raija Saarelainen.
Kuva: Jenni Aaltonen, Teemu Turunen

Arja on luonut yhdessä asukkaiden kanssa ryhmäkoti Samban ja Rumban terassille perinteitä, runsautta ja jouluisia valoja tulvivan joulumaan. Kantavana teemana joulumaassa ovat olleet kestävä kehitys ja kierrätys.

Esimerkiksi pilttipurkkeja, jäätelötikkuja ja -pikareita, hammastikkuja sekä kangastilkkuja on hyödynnetty kekseliäästi askartelussa ja kokonaisuuden rakentamisessa. Oman lisänsä tuovat kierrätyskeskusten ilmaispisteiltä haetut tarvikkeet. Joulumaassa on käytetty myös paljon luonnonmateriaaleja: esimerkiksi kävyt, oksat ja erilaiset varvut, on kerätty asukkaiden kanssa lähiympäristöstä.

Joulumaa toi omat lapsuusmuistot mieleen

Raija Saarelainen on Myllypuron seniorikeskuksen asukkaita.  Kuva: Jenni Aaltonen, Teemu Turunen
Raija Saarelainen on Myllypuron seniorikeskuksen asukkaita. Kuva: Jenni Aaltonen, Teemu Turunen

Joulumaata saapuu meille esittelemään yksi innokkaista rakentamiseen osallistuneista asukkaista. Raija Saarelainen kertoo meille tyytyväisenä mitä kaikkea he ovat yhdessä useiden viikkojen ajan tehneet.

Askartelun lomassa asukkaat ovat muistelleet omia lapsuuden joulujaan; myös edesmenneet ystävät ja omaiset ovat nousseet muistoissa mieleen. Kun kysyn Raijan mieluisinta jouluväriä, vastaa hän painokkaasti: ”Kyllä punainen on ehdottomasti joulun väri”.

Arja puolestaan kertoo, että kaikki asukkaat ovat saaneet osallistua toimintaan omien kykyjensä ja jaksamisensa puitteissa. Osa on askarrellut uutterasti koristeita ja pystyttänyt joulumaan lukuisia pöytiä, jotka ovat saaneet ilmeensä eri teemojen mukaan.

Joulumaassa on tulijat tervetulleiksi toivottava pöytä, tonttu- ja enkelipöytiä sekä pupun pallomeri. Toiset asukkaat puolestaan ovat istuneet terassilla nauttimassa muiden seurasta ja pikkuhiljaa valmistuvasta joulumaasta.

Marraskuun alussa joulumaassa vietettiin glögin ja piparintuoksuisia avajaisia. Nyt asukkaat odottelevat vielä omaisiaan käymään, jotta he pääsevät esittelemään jouluista tunnelmaa myös heille. Lopuksi Raija toteaa vielä meille: ”Joulumaata oli ihana rakentaa yhdessä!”

Joulumaa syntyi osana opintoja

Joulumaa syntyi osana Stadin AO:ssa suoritettuja sosiaali- ja terveysalan opintoja, joissa tavoitteena oli hyödyntää toiminnallisia menetelmiä asiakkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Stadin AO on Suomen suurin ammatillista peruskoulutusta, täydennyskoulutusta, oppisopimuskoulutusta sekä nivelvaiheen koulutusta järjestävä oppilaitos.

Vapaa-ajan avustaja Arja Nokela on luonut Joulumaan yhdessä Myllypuron seniorikeskuksen asukkaiden kanssa. Kuva: Jenni Aaltonen, Teemu Turunen
Vapaa-ajan avustaja Arja Nokela on luonut Joulumaan yhdessä Myllypuron seniorikeskuksen asukkaiden kanssa. Kuva: Jenni Aaltonen, Teemu Turunen

Arja Nokela itse kertoo olevansa alanvaihtaja, jolta loppuivat työt sisustus- ja viheralalla koronan takia. Hänellä on vahva ammatillinen tausta asiakaspalvelusta, johon hän koulutuksen myötä halusi saada uudenlaista työotetta ohjauksen näkökulmasta. Arja toivoo töiden jatkuvan myös tulevaisuudessa hoiva-alalla.

Tuttu joululaulu johdattaa Myllypuron seniorikeskuksen asukkaat ja henkilökunnan hiljentymään joulun viettoon.

”Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy; sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy.
Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa, itsestäni etsittävä on mun joulurauhaa.
Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta. Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta.
Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä, Joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä!” (sanat Juha Vainio)

teksti Katariina Engblom & Erika Reino / Stadin AO