Hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki huolissaan sosiaalityöntekijöiden saatavuudesta sijaiskelpoisuuden tiukennuttua

Eilen julkaistussa viiden hyvinvointialueen ja Helsingin kaupungin yhteisessä kannanotossa tuodaan julki huoli sosiaalityöntekijöiden saatavuudesta tilanteessa, jossa Valvira on tiukentanut tulkintaa siitä, ketkä voivat toimia sijaiskelpoisina sosiaalityöntekijöinä.
Työntekijä kohentaa sohvatyynyä televisiohuoneessa.
Kuva: Kaisa Sunimento

Uusi tulkinta vähentää äkillisesti sosiaalityön vahvuuteen luettavien henkilöiden määrää tilanteessa, jossa kaikkia avoinna olevia tehtäviä ei saada täytettyä, koska sosiaalityöntekijöitä ei valmistu yliopistoista riittävästi. Samanaikaisesti sosiaalityön mitoitusvaatimukset kiristyvät esimerkiksi lastensuojelussa.

Kannanoton allekirjoittaneet vaativat ohjeen pikaista uudelleenarviointia ja suhteuttamista nykyiseen tilanteeseen, jossa hyvinvointialueet kärsivät jo ennestään henkilöstöpulasta ja heikosta taloudellisesta tilanteesta. Muutoksen katsotaan syventävän henkilöstöpulaa entisestään.

Kannanotossa todetaan, että kelpoisten sosiaalityöntekijöiden saatavuus suhteessa avoinna oleviin tehtäviin on liian vähäinen. Ongelman taustalla on sosiaalityön yliopistokoulutuksen aloituspaikkojen vähäisyys. Sosiaalityön aloituspaikkoja on yliopistoissa tarpeeseen nähden aivan liian vähän, eikä aloituspaikkoja ei ole viime vuosina lisätty merkittävästi.

Kannanoton on Helsingin puolesta allekirjoittanut perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Maarit Sulavuori.