Helsingin kaupunki ja poliisi muistuttavat katutöitä koskevasta ilmoitusvelvollisuudesta

Helsingin kaupunki ja poliisi muistuttavat, että kaupungin alueella tehtävistä töistä on aina ilmoitettava kaupungille lain edellyttämällä tavalla. Ilmoituksen avulla voidaan varmistaa, että työn toteuttajalla on tiedossa tarvittavat määräykset, liikenneturvallisuus ei vaarannu, työ haittaa mahdollisimman vähän asukkaiden arkea ja että yhteisen kaupunkiomaisuutemme arvo säilyy. Ilmoituksen tekemättä jättäminen aiheuttaa monenlaista haittaa, ja sen laiminlyönnistä voi seurata sakko tai muita seuraamuksia.
Yleisellä alueella työskenteleminen vaatii aina ilmoituksen kaupungille.
Yleisellä alueella työskenteleminen vaatii aina ilmoituksen kaupungille.

Kaupungille on tehtävä ilmoitus kaikista töistä, joita tehdään katualueella tai muulla yleisellä alueella, kuten puistossa. Ilmoitus on tehtävä kaikesta toiminnasta, jonka seurauksena kaupungin aluetta rajataan pois yleisestä käytöstä esimerkiksi aidalla tai rakennustelineillä.

Ilmoituksen tekemisestä on vastuussa työn tilaaja, kuten esimerkiksi vesihuolto-, sähkö- tai kaukolämpö-, tai teleyritys. Ilmoitusvelvollinen voi olla myös esimerkiksi taloyhtiö, jos se tekee kiinteistöön kohdistuvaa työtä, joka ulottuu katualueelle.

Ilmoitus tulee tehdä hyvissä ajoin ja vähintään 21 vuorokautta ennen työn aloitusta. Ajoissa tehdyllä ilmoituksella varmistetaan, että kaupunki ehtii arvioida työn vaikutukset liikenteeseen ja yhteensovittaa työn muiden katutöiden ja esimerkiksi tapahtumien kanssa. 

Ilmoituksen perusteella kunta tekee päätöksen, jolla se hyväksyy työn, antaa määräykset työn suorittamiseksi ja voi myös valvoa, että työ tulee tehtyä määräysten mukaisesti. Määräyksissä huomioidaan mm. alueen liikennejärjestelyt ja alueen ennallistaminen, niin että työ haittaa mahdollisimman vähän asukkaiden arkea ja että yhteisen kaupunkiomaisuutemme arvo säilyy. Jos ilmoitus tehdään viime hetkellä tai jos työ aloitetaan kokonaan ilmoittamatta, voi siitä aiheutua merkittäviä haittoja asukkaille, liikenteen sujuvuudelle ja liikenneturvallisuudelle.

Poliisi voi sakottaa ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä

Ilmoittamatta jättäminen aiheuttaa helposti ongelmia liikennejärjestelyille ja voi aiheuttaa vaaraa liikenteelle. Tällöin vaaran torjumisesta aiheutuneet kustannukset voidaan periä ilmoitusvelvolliselta. Poliisi voi myös määrätä sakon työn tilaajalle tai työn suorittajalle, mikäli työn tekeminen vaarantaa liikenneturvallisuutta. Myös ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä voidaan tuomita sakko. Sakkoja on määrätty esimerkiksi siitä, että liikennejärjestelyt ovat olleet puutteelliset, määräysten vastaiset ja aiheuttaneet vaaraa muille tienkäyttäjille.

Ilmoitusmenettelyn yksi tarkoitus on, että kaupunki voi antaa työn suorittamista koskevia määräyksiä ja ohjeita, joiden tarkoitus on estää kadun rakenteille aiheuttamat vahingot. Jos työ aloitetaan ilman ilmoitusta, ja työstä aiheutuu vahinkoa kadun rakenteille, voi siitä seurata vahingonkorvausvelvollisuus. Ilmoittamatta tehdystä työstä voi myös aiheutua kaupungin tarkastajille ylimääräistä käsittely- ja valvontatyötä, joka voidaan laskuttaa ilmoitusvelvolliselta.