Helsingin kaupunki etsii Savoy-teatterille uutta hallintomallia

Helsingin kaupunki on tehnyt selvityksen Savoy-teatterin mahdollisista uusista toimintamalleista.

Helsingin kaupunki on tehnyt selvityksen Savoy-teatterin mahdollisista uusista toimintamalleista. Syyskuussa valmistuneen selvityksen pohjalta jatkotyöstöön on valittu uudenlainen public-private-malli. Lopullista päätöstä uudesta hallintomallista ei ole tehty.

Helsingin kaupunki selvittää kaupungin taidelaitosten vaihtoehtoisia organisaatiomalleja. Työ on osa vuonna 2020 hyväksyttyä taide- ja kulttuurivisiota. Kaupungin kulttuuripalvelukokonaisuus on lisäksi omassa palvelustrategiassaan käynyt läpi, mitä palveluita kaupungin on järkevää tuottaa itse, ja miten kaupunki voi mahdollistaa elinvoimaisen kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimimisen.

Osana tätä työtä kesällä 2022 kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tilasi selvitystyön Savoy-teatterin hallintomallista, jotta teatteri olisi tulevaisuudessakin menestyksekäs tapahtumapaikka. Selvitystyön tavoitteena on varmistaa Savoy-teatterille hyvät toiminta- ja kasvuedellytykset.

“Emme hae säästöjä, vaan uudenlaisia malleja tuottaa kulttuurin palveluja Helsingissä. Haemme myös yhteistyömalleja kaupallisten toimijoiden kanssa, jotta Savoy-teatterin laadukas toiminta voi jatkua myös tulevaisuudessa, ja jotta kaupungin omia resursseja kohdennetaan esimerkiksi alueelliseen työhön”, sanoo kulttuurin ja vapaa-ajan vs. toimialajohtaja Laura Aalto.

Selvitystyössä Savoy-teatterin toimintaa tarkasteltiin suhteessa kaupungin omiin kulttuuripalveluihin ja tapahtumiin sekä keskustan elinvoimaisuuteen liittyviin suunnitelmiin. Työ sisälsi lähtötilanteen kartoituksen, toimintaympäristön analyysin ja strategian tarkastelun, sekä erilaisten skenaarioiden ja liiketoimintamallien kartoituksen. Samalla tehtiin muun muassa vertailua muiden kaupunkien toimintatavoista. Tämän selvityksen lopputulemana syntyi neljä mahdollista skenaariota Savoy-teatterin jatkolle.

Jatkoselvitykseen valittiin public-private-malli

Kulttuurin ja vapaa-ajan viranhaltijajohto valitsi jatkoselvitykseen yhden skenaarioista, uudenlaisen public-private-mallin.

”Uudenlainen public-private-malli tarkoittaisi, että yksityinen taho vuokraisi nykyisen Savoy-tilan ja kaupunki solmisi ko. tahon kanssa kumppanisopimuksen. Lisäksi selvitämme mallia, jolla turvaamme Savoyn monipuolisen ohjelmiston jatkossakin. Uudistus toteutuisi aikaisintaan 1.1.2024 alkaen. Mikäli se toteutuisi, tulemme tarjoamaan Savoyn henkilöstölle vastaavaa työtä Helsingin kaupungin kulttuuripalvelukokonaisuuden sisältä”, sanoo vs. toimialajohtaja Laura Aalto.

Helsingin kaupunki ei ole vielä tehnyt lopullisia päätöksiä Savoy-teatterin tulevaisuudesta. Jatkoselvitys etenee vuoden 2022 loppuun mennessä. Loppuvuoden aikana kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala käy muun muassa vuoropuhelua kulttuuri- ja tapahtumatoimijoiden kanssa.

Savoyn selvitystyö

Taide ja kulttuurivisio

Lisätietoja
Laura Aalto, vs. Toimialajohtaja
Reetta Heiskanen, vs. kulttuurijohtaja