Helsingin kaupunginmuseo on Suomen toiseksi suosituin museo

Helsingin kaupunginmuseossa, Hakasalmen huvilassa, Ratikkamuseossa ja Ruiskumestarin talossa tehtiin vuonna 2023 yhteensä 433 163 käyntiä. Senaatintorin laidalla sijaitseva kaupunginmuseo on koko maan toiseksi suosituin museo, jossa vierailtiin 313 071 kertaa vuonna 2023. Tiedot käyvät ilmi Museoviraston keräämistä tilastoista.
Helsingin kaupunginmuseossa vierailtiin vuoden 2023 aikana 313 071 kertaa.  Kuva: Jussi Hellsten / Helsingin kaupunginmuseo
Helsingin kaupunginmuseossa vierailtiin vuoden 2023 aikana 313 071 kertaa. Kuva: Jussi Hellsten / Helsingin kaupunginmuseo

Viime vuoden suosituin museokohde oli Ateneumin taidemuseo, kun taas kolmanneksi suosituin museo oli nykytaiteen museo Kiasma.

Kaupunginmuseossa nähtiin vuoden 2023 aikana kolme vaihtuvaa näyttelyä; vapaaehtoista seksityötä käsitellyt Horot – seksityöntekijöiden puheenvuoro, moniäänisestä Helsingistä kertonut Being Black – poimintoja afrosuomalaisuudesta sekä kuntosaleille ja kuntosaliharrastajille omistettu Sun Bodi – Kuntosalien hikinen historia. Näyttelyt tavoittivat uusia kohdeyleisöjä; kaupunginmuseossa järjestettiin esimerkiksi antirasistisia työpajoja, joissa yli 250 nuorta oli mukana keskustelemassa mielenterveydestä ja rasismista. Lisäksi kaupunginmuseosta tuli vuonna 2023 helsinkiläisvauvojen kulttuurikummi. Tänä vuonna kulttuurin kummilapsille on tarjolla meriteemaisia konsertteja ja osallistavaa teatteria. 

– Kaupunginmuseo on jokaisen helsinkiläisen muisti ja ääni. Tehtävämme on antaa juuret ja auttaa rakentamaan omannäköinen suhde Helsinkiin. Vuonna 2023 olemme onnistuneet tuomaan esiin moniäänistä Helsinkiä. Museomme tarjoavat kaupunkilaisille mahdollisuuksia lähteä mukaan toimintaan myös pitkin vuotta 2024, museonjohtaja Reetta Heiskanen sanoo.

Jörn Donner Hakasalmen vetonaulana

 

Hakasalmen huvilassa tehtiin vuoden 2023 aikana yhteensä 53 951 museokäyntiä. Isoimpana vetonaulana oli ainutlaatuisista valokuvista postuumisti kuratoitu näyttely Jörn Donner - Matkalla 1951–68, joka sai laajasti huomiota myös medialta. Rikoksen ja rakkauden kaduilla -näyttely purettiin galleriamyynnillä Hurstin Avun hyväksi. Syksyllä avautunut Katse Helsinkiin – Volker von Boninin valokuvia esittelee helsinkiläisarkea ja kaupunkimiljöötä. Näyttely jatkuu 25. elokuuta 2024 asti. 

Vuoden 2023 aikana Ratikkamuseossa käytiin 58 562 kertaa. Ratikkamuseon uudistumisen jälkeen siellä on nyt käynyt 100 000 vierailijaa. Museo on auki myös maanantaisin ja tarjoaa erityisesti lapsille ja koululaisille mukavaa tekemistä.