Helsingillä käytössä uutta tietoa lasten ja nuorten toimintakyvystä ja liikunnan harrastamisesta

Helsinkiläislasten ja -nuorten seuraharrastamisessa ja fyysisessä toimintakyvyssä on suuriakin alueellisia eroja – alimmillaan vain noin joka viides alueen lapsi ja nuori on lisenssiharrastaja, mutta aktiivisimmilla alueilla noin kahdella kolmesta on lisenssi. Helsingin tavoitteena on ehkäistä asuinalueiden eriytymistä sekä kehittää lasten ja nuorten liikkumista edistävää toimintaa.
PUHTI-tietojen mukaan 7–12-vuotiaista ja 13–15-vuotiaista helsinkiläisistä reilulla 40 prosentilla on lisenssi jossain liikuntalajissa.  Kuva: Vesa Laitinen
PUHTI-tietojen mukaan 7–12-vuotiaista ja 13–15-vuotiaista helsinkiläisistä reilulla 40 prosentilla on lisenssi jossain liikuntalajissa. Kuva: Vesa Laitinen

Helsinki hyödyntää asuinalueiden välisten erojen tarkastelussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keräämää uutta ja ainutlaatuista palvelujärjestelmän ulkopuolista tietoa. Yritysten ja järjestöjen luovuttama hyvinvointiin liittyvää data (PUHTI-tieto) sisältää tietoa muun muassa lasten ja nuorten fyysisestä toimintakyvystä sekä liikunnan seuraharrastamisesta. Näiden tietojen avulla lisätään ymmärrystä kaupunkilaisten hyvinvoinnin alueellisista eroista. Työtä tukee Bloomberg Philantrophies -säätiön Vital strategies -organisaatio ja se on osa Partnership for Healthy Cities -verkostoa.

– Helsinki on iso kaupunki, jossa keskiarvojen tarkastelu harvoin yksin riittää hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä. Nämä tiedot rikastuttavat jo olemassa olevaa tietoa lasten ja nuorten alueellisista eroista harrastamisessa sekä fyysisessä toimintakyvyssä, ja auttavat liikkumista edistävän toiminnan kehittämisessä ja suuntaamisessa, toteaa Liikkumisen edistäminen -yksikön päällikkö Minna Paajanen Helsingin kaupungilta.

Lasten ja nuorten seuraharrastamisessa suuria eroja eri asuinalueiden välillä

Liikuntaseurojen harrastus- ja kilpailulisenssien tiedot kerätään Suomen Olympiakomitean ylläpitämästä Suomisport-tietokannasta ja useilta eri lajiliitoilta. Aineisto ei ole täysin kattava jokaisen lajin osalta, mutta PUHTI-tietojen mukaan 7–12-vuotiaista ja 13–15-vuotiaista helsinkiläisistä reilulla 40 prosentilla on lisenssi jossain liikuntalajissa. 

Seuraharrastamisessa on PUHTI-tietojen mukaan suuriakin eroja eri asuinalueiden kesken. Alimmillaan noin joka viides alueen lapsi ja nuori on lisenssiharrastaja, mutta aktiivisimmilla alueilla noin kahdella kolmesta on lisenssi. Lisenssiharrastajien määrä laskee iän myötä.  

Lasten heikentynyt toimintakyky ja alhainen seuraharrastaminen kasautuvat samoille alueille

PUHTI-tietokokonaisuuteen on kerätty myös tiedot peruskouluissa toteutettavista Move!-mittauksista, joissa arvioidaan 5.- ja 8.-luokkalaisten fyysistä toimintakykyä kuuden eri mittausosion avulla. Move!-mittauksissa tarkastellaan lasten ja nuorten motorisia perustaitoja ja fyysisiä ominaisuuksia, kuten kestävyyskuntoa ja lihasvoimaa.

Tulosten mukaan reilulla kolmanneksella Helsingin 5.- ja 8.-luokkalaisista on haasteita useissa mittausosioissa, mikä viittaa heikentyneeseen toimintakykyyn. Tuloksissa on merkittävää asuinalueiden välistä vaihtelua. Kun alueiden Move!-tietoja ja lisenssiharrastajien määrää tarkastellaan yhdessä, heikot Move!-mittausten tulokset sekä alhainen seuraharrastaminen näyttävät kasautuvan samoille alueille.

– Nämä alueelliset tiedot lasten ja nuorten harrastamisesta ja fyysisestä toimintakyvystä edesauttavat myös Helsingin kaupunkiuudistusalueiden kehittämistyötä, jonka tarkoituksena on ehkäistä asuinalueiden eriytymistä. Puhti-tietojen säännöllisesti päivittyvä tieto mahdollistaa alueilla tapahtuvien mahdollisten ajallisten muutosten tarkastelun ja tarvittavien toimenpiteiden suunnittelun, sanoo kaupunginkanslian johtava asiantuntija Tommi Sulander.

Liikkumisella ja harrastuksilla positiivinen vaikutus lasten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Helsingin strategisena tavoitteena on, että liikkuminen sisältyy jokaiseen varhaiskasvatus-, koulu- ja opiskelupäivään. Jokaisen lapsen olisi myös tärkeää löytää kouluiässä itselleen mielekäs harrastus, joko ohjattu tai omatoiminen, joka jatkuisi läpi kouluiän. 

Mielekkäät harrastuksen tuottavat iloa ja niillä voi olla moninaiset positiiviset vaikutukset mielen hyvinvointiin. Liikkuminen on tärkeä osa lasten ja nuorten kasvukehitystä ja sillä on yhteys myös muuhun hyvinvointiin. Monipuolinen liikkuminen ja harrastukset kehittävät lapsen motorisia taitoja, vahvistavat lihas- ja kestävyyskuntoa sekä ehkäisevät ylipainoa. Liikkuminen tukee myös lapsen oppimisen edellytyksiä.

Partnership for Healthy Cities on arvostettu maailmanlaajuinen verkosto, johon kuuluu 73 kaupunkia, jotka ovat sitoutuneet ehkäisemään tarttumattomia sairauksia ja vammoja uusilla käytännöillä ja interventioilla. Verkosto toimii Bloomberg Philanthropiesin tukemana ja yhteistyössä WHO:n ja maailmanlaajuisen terveysjärjestön Vital Strategiesin kanssa.