Health Incubator Helsinki hakee terveysalan startupeja viidettä kertaa järjestettävään hautomo-ohjelmaansa

Suomen ensimmäinen terveysalalla toimiville tutkimuspohjaisille startupeille ja tiimeille suunnattu hautomo-ohjelma, Health Incubator Helsinki, etsii mukaansa uusia startupeja.
Health Incubator Helsinki etsii jo viidettä kertaa innovatiivisia, toimintansa alkuvaiheessa olevia terveysalan startupeja ja tiimejä niin Suomesta kuin ulkomailta.  Kuva: Ville Tuomola
Health Incubator Helsinki etsii jo viidettä kertaa innovatiivisia, toimintansa alkuvaiheessa olevia terveysalan startupeja ja tiimejä niin Suomesta kuin ulkomailta. Kuva: Ville Tuomola

Health Incubator Helsinki perustettiin vuonna 2020 tukemaan tutkimuksessa syntyvien innovaatioiden kaupallistamista ja kasvua kohti menestyvää yritystoimintaa. Health Incubator Helsinki tarjoaa osallistujilleen räätälöityä tukea, johon sisältyy muun muassa mentorointia ja asiantuntija-apua sekä verkostoitumista sijoittajien ja terveysalan toimijoiden kanssa. Mukaan valitut startupit saavat käyttöönsä myös toimiston ja yhteistyöskentelytilan Meilahden sairaala-alueella sijaitsevasta Terkko Health Hubista. Ohjelma on yrityksille pientä, toimistotilasta perittävää maksua lukuun ottamatta maksuton.

– Ohjelman kahden ensimmäisen kuukauden aikana keskitymme antamaan uusille tiimeille kokonaiskuvan innovaation kehittämisestä valmiiseen tuotteeseen, jotta perusasiat olisivat heillä tiedossa. Tämän jälkeen keskitymme tuotekehityksen kehittämiseen sekä rahoituksen hankkimiseen. Sen jälkeen siirrymme tarjoamaan tiimeille yksilöllistä neuvontaa, Health Incubator Helsingin vetäjä, Christian Lardot, kuvailee ohjelman kulkua.

Ohjelmaan osallistuneet yritykset keränneet miljoonarahoituksen

Tällä hetkellä Health Incubator Helsingissä on mukana 35 tiimiä. Ohjelmaan osallistuneet yritykset ovat vuosien saatossa keränneet yhteensä 30 miljoonan euron rahoituksen. Ohjelman aikana tiimit ovat keskittyneet rahoituksen hankkimiseen, pilotointiin ja tuotteen viimeistelyyn – ja saaneet aikaan merkittäviä tuloksia.

Ohjelmaan osallistuneet yritykset ovat olleet erittäin tyytyväisiä ohjelman sisältöön. Yksi viime vuonna mukaan tulleista yrityksistä on AarogyaAI.

– Pohtiessamme laajentumista Euroopassa, kiinnitimme välittömästi huomiota Suomen rahoitusekosysteemin avoimeen ja vastaanottavaiseen ilmapiiriin. Koska Helsinki on Euroopassa toimintamme keskipiste, Health Incubator Helsinki osoittautui loogiseksi valinnaksi. Hautomon henkilöstö todella avuliasta ja tukee meitä esimerkiksi ymmärtämään markkinatarpeita, laatimaan pitch-puheita sekä erityisesti ymmärtämään lainsäädännön yksityiskohtia. Ulkomaisena yhtiönä uudelle markkinalle siirryttäessä on ensiarvoisen tärkeää tunnistaa paikallinen ekosysteemi ja sen edellytykset ennen markkinoille suuntautumista. Health Incubator Helsinki onkin ollut aktiivisesti mukana tukemassa meitä tässä prosessissa, kertoo yrityksen toinen perustaja ja teknologiajohtaja Avlokita Tiwari.

Etsinnässä innovatiivisia ideoita ja omistautuneita tiimejä

Nyt Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston kehittämään ohjelmaan etsitään jo viidettä kertaa innovatiivisia, toimintansa alkuvaiheessa olevia startupeja ja tiimejä niin Suomesta kuin ulkomailta. Haku Health Incubator Helsinkiin on auki 14.2.–31.3.2024. Hakemusten perusteella haastatteluihin kutsuttuihin tiimeihin ollaan yhteydessä viikolla 14, minkä jälkeen ohjelmaan valitaan 10–12 yritystä. Varsinainen ohjelma alkaa huhtikuun lopussa.

– Arvioimme hakuvaiheessa, onko yrityksen innovaatiolle, palvelulle tai tuotteelle kysyntää vai tekeekö yritys jotain uutta tai parantaa olemassa olevia ratkaisuja. Tärkeitä valintakriteereitä ovat tiimin osaaminen, kokemus, omistautuneisuus ja intohimo. Lisäksi tuotteen on oltava kansainvälisesti skaalautuva, Christian Lardot kertoo.