Havis Amandaa suojaa kansanjuhlien aikana vahvasta levystä tehty suoja

Suojaa on tarkoitus käyttää vain lyhytaikaisesti ja tarpeen vaatiessa, korkeintaan muutamina päivinä vuodessa. Vappuisin suojaa ei ole suunniteltu käytettävän.
Havis Amandan juhlinnan aikaista suojaa on tarkoitus käyttää vain harvoin, kenties muutamana päivänä vuodessa.  Kuva: WSP
Havis Amandan juhlinnan aikaista suojaa on tarkoitus käyttää vain harvoin, kenties muutamana päivänä vuodessa. Kuva: WSP

Suoja on nopea pystyttää

Kansanjuhlien aikainen suoja koostuu vahvasta, säänkestävästä levystä ja teräsrungosta. Suoja on mahdollista kuljettaa paikalle osissa ja koota nopeasti, tarvittaessa työvuoron aikana.

Seitsemänkulmaisen suojan pintaan painetaan kuva veistoksesta. Tilapäinen suoja on hauraan pronssipatsaan turvana railakkaimpien kansanjuhlien aikana.

Suojaa on tarkoitus käyttää esimerkiksi silloin, jos Suomi etenee jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen finaaliin. Kenties yhtenä tai kahtena päivänä vuodessa, tai joinain vuosina ei välttämättä ollenkaan. Tietysti toivomme Suomelle mahdollisimman paljon menestystä niin urheilun kuin kulttuurin saralla, sanoo kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö Jussi Luomanen Helsingin kaupungilta.

Havis Amanda on kokenut kovia

Vuonna 1908 valmistunut suihkulähde pronssiveistoksineen on taitelija Ville Vallgrenin suunnittelema kokonaistaideteos, joka on taiteellisen arvonsa lisäksi kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti erityisen merkittävä.

Taideteos on kokenut vuosien varrella kovia muun muassa erilaisten kansanjuhlien aikana, jolloin juhlijat ovat kiipeilleet veistoksen päälle. Lisäksi suolainen ja tuulinen meri-ilmasto on kuluttanut veistoksen pintaa.

Erilaisia vaihtoehtoja harkittiin

Havis Amandan korjauksen suunnitteluryhmä harkitsi erilaisia vaihtoehtoja väliaikaiselle suojalle, kuten aiemmin julkisuudessa esillä ollutta teräsaitaa ja erilaisia kupuratkaisuja. Vaihtoehtoja punnitessa tärkeitä seikkoja olivat rakenteen kustannukset, väliaikaisuus, kuljetettavuus ja nopean pystyttämisen mahdollisuus. 

Väliaikaista suojaa ei säilytetä aukiolla, joten sen kuljettamisen on oltava helppoa ja nopeaa. Kauppatorin ympäristössä raitiotien ajolangat asettavat rajoituksia kuljetuksen korkeudelle, eikä esimerkiksi kupolirakenne tule siksi kyseeseen.

Havis Amandan aukion peruskorjaus valmistuu elokuussa 

Aukion ja taideteoksen peruskorjaus valmistuu elokuussa 2024. Tulevana vappuna Mantaa ei siis päästä paikan päällä lakittamaan, vaan päivää täytyy juhlistaa muissa merkeissä. 

Vappuaaton lakitustapahtumaa juhlitaan ensi keväänä Kansalaistorilla. Mantan lakituksen vappuaattona on vuosittain tehnyt vaihtuva ylioppilaskunta. Keväällä 2024 lakitusvuorossa oleva Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo) suunnittelee tapahtumaa.