Esplanadien, kesäkatujen ja Lönnrotinkadun kokeiluluontoisten uudistusten rakentaminen alkaa

Helsinki laajentaa kokeiluluontoisesti ydinkeskustan kävely-, oleskelu- ja pyöräilyalueita tulevana kesänä. Laajennusten edellyttämä rakentaminen käynnistyy pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Tavoitteena on, että suurin osa uusista alueista valmistuu Helsinki-päiväksi 12. kesäkuuta.
Havainnekuvassa ihmiset istuskelevat Esplanadin uusilla oleskelualueilla.
Kuva: WSP Finland

Kokeilu tuo etenkin Pohjoisesplanadille runsaasti uutta oleskelun aluetta, jolle alueen yritykset laajentavat terassejaan ja muuta liiketoimintaansa. Suunnitelmat on nyt viimeistelty ja rakentaminen voi alkaa kevätauringon lämmittäessä. Rakentamisen tarkka aikataulu riippuu sekä materiaalitoimituksista että kevään sääolosuhteista.

– Pyrimme siihen, että kaupunkilaiset pääsevät jo Helsinki-päivänä 12.6. nauttimaan monista uusista alueista. Kuitenkin osa kalusteista ja kasvillisuudesta saataneen paikalle vasta myöhemmin. Kevään myöhästyminen tänä vuonna vaikuttaa siihen, milloin istutukset voidaan tehdä, kertoo suunnitteluvastaava Pia Rantanen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Uudistusten rakentaminen Esplanadeilla

Etelä- ja Pohjoisesplanadeille rakennetaan leveydeltään 2–3,5-metrisiä jalankululle ja oleilulle varattuja levennysalueita. Levennysalueiden rakentaminen alkaa Pohjoisesplanadin Kauppatorin puoleisesta päästä betonireunusten rakentamisella.  Sen jälkeen asennetaan kivipintoja ja sadevesikouruja.                           

Työt ulottuvat Eteläesplanadille ja Erottajankadulle vapun jälkeen. Eteläesplanadille rakennetaan levennysalueiden lisäksi esimerkiksi kaksisuuntainen pyörätie. Uudistuva alue jatkuu saumattomasti Erottajankadulle, jonne tulee muun muassa penkkejä ja kukkia. Erottajankadulla myös jalkakäytävä levenee huomattavasti nykyisestä kokeilun ajaksi vuoden 2024 loppuun asti.

Paikoin Esplanadien levennysosat toteutetaan puupintaisina korokerakenteina. Niiden asentaminen alkaa arviolta toukokuun puolivälissä Kauppatorin suunnasta.

Rakentamisen alkaessa Esplanadit muuttuvat yksikaistaisiksi. Kävelyyn rakentaminen voi aiheuttaa hetkittäistä haittaa.

Kesäkatujen ja Lönnrotinkadun rakentaminen ajoittuu touko-kesäkuulle

Esplanadien muutosten lisäksi kokeilu näkyy Lönnrotinkadulla. Kadun uusi pyöräkaista toteutetaan touko-kesäkuussa, kun sää sallii ajoratamerkintöjen tekemisen.

Kasarmikadun ja Designmuseon aukion kesäkatualueiden toteutus alkaa toukokuussa. Esimerkiksi Designmuseon edustalle tulee jälleen terassitoimintaa ja istutuksia. Kesäkaduilla hyödynnetään olemassa olevia kalusteita, joita Helsingin rakentamispalveluliikelaitos Staran konepajan puusepät muokkaavat ja kunnostavat viime kesän jälkeen saadun palautteen pohjalta.

Kävelyalueiden laajentaminen liittyy Helsingin tavoitteeseen elävästä ydinkeskustasta, jossa on kukoistavia kivijalkaliikkeitä, viihtyisiä oleskelu- ja kohtaamispaikkoja sekä yhtenäinen kävelykatujen verkosto.  

Rakentamishankkeen urakoitsija on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara.

Uusien kävelyalueiden rakentamisesta tiedotetaan uutiskirjeessä, joka on suunnattu eritysesti muuttuvien katujen toimijoille. Kuka tahansa asiasta kiinnostunut voi kuitenkin tilata uutiskirjeen. 

Liity uutiskirjeen jakelulistalle tästä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)