Eri ikäpolvet kohtaavat leikkipuistossa kesäkuussa

Tänä kesänä Helsingin kaupunki on päättänyt kokeilla jotain aivan uutta: tarjoamme puistoruokailua lasten lisäksi myös ikääntyneille palvelukeskuksen asiakkaille. Tavoitteena on luoda kohtaamisia ja hyvinvointia eri ikäpolvien välille.
Lasten leikkipuistoruokailuilla on pitkät perinteet. Kuva: Aleksi Poutanen
Lasten leikkipuistoruokailuilla on pitkät perinteet. Kuva: Aleksi Poutanen

Puistoruokailua tarjotaan Syystien ja Kontulan palvelukeskusten asiakkaista kootulle ryhmälle, joka tekee sosiaaliohjaajan kanssa retken puistoon kerran viikossa kesäkuussa. Ikääntyneiden ryhmä saapuu leikkipuistoon aamupäivästä ja ryhmä saa halutessaan osallistua leikkipuiston ohjattuun toimintaan, minkä jälkeen he jäävät ruokailemaan lasten kanssa. 

Kokeilu toteutetaan leikkipuisto Traktorissa Malmilla ja leikkipuisto Kiikussa Kontulassa. Puistot ovat esteettömiä ja lähellä palvelukeskuksia.

Idean takana on Helsingin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi.

– Ideoimme porukalla kaupunkiuudistuksen kesätoimintaa ja pohdimme, mikä olisi mukavaa monisukupolvista tekemistä. Ehdotin sitten, että ikääntyneet voisivat osallistua leikkipuistojen toimintaan ja ruokailuun kesällä, Meripaasi kertoo.

Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi toteaa, että on hienoa, että tässä kokeilussa eri ikäisten maailmat kohtaavat. 

– Lasten ja vanhusten lisääntyneestä vuorovaikutuksesta hyötyvät varmasti molemmat ikäryhmät. Tuulikki Ukkonen-Mikkola väitöskirjansa tutkimuksessa havaitsi, että pelkkä ikääntyneen läsnäolo ja lapsen toimien seuraaminen voivat tuoda lapselle turvallisuuden ja tärkeyden tunnetta. Mikäs sen tärkeämpää kuin saattaa yhteen näitä kahta ikäpolvea, Kemppi sanoo.

Kokeilu leikkipuistoruokailun tarjoamisesta palvelukeskusten asiakkaille on osa kaupunkiuudistusta, jonka tavoitteena on kehittää asuinalueita ja ehkäistä asuinalueiden eriytymistä eli segregaatiota.

Kaupunkiuudistuksessa pyritään luomaan uutta elinvoimaa vanhoille asuinalueille panostamalla kunnostamiseen ja uuden rakentamiseen.

Leikkipuistojen puistoruokailun kokeilu:

Mikä Puistoruokailukokeilu, jossa ruokaa tarjotaan myös palvelukeskuksen ryhmälle.
Missä Leikkipuistot Traktori Malmilla ja Kiikku Kontulassa.
Milloin Kerran viikossa kesäkuussa.
Kenelle Palvelukeskuksen asiakkaista kootulle ryhmälle ja leikkipuiston lapsille.