Biojätteen hajuhaitat voi välttää muutamalla niksillä

Biojätteen lajittelu kannattaa, sillä vain siten siitä saadaan talteen ravinteet ja uusiutuvaa energiaa. HSY neuvoo biojätteen lajittelun merkityksestä. hellekau
Tässä syntymässä keittiöjätettä, jonka voi laittaa biojätteisiin.

Kun valutat biojätteestä nesteet, minimoit kosteuden ja tyhjennät biojäteastian riittävän usein, onnistut välttämään hajuhaitat. Tällä konstilla biojätepussi kestää paremmin eivätkä kukkakärpäset keräänny. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY neuvoo biojätteen lajittelun merkityksestä hellekautena.

Biojäte lajitellaan kiinteistön biojäteastiaan. Biojätteen lajittelu kannattaa, sillä vain siten siitä saadaan talteen ravinteet ja uusiutuvaa energiaa. HSY tuottaa biojätteestä biokaasua ja ravinteikasta kompostimultaa Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa.

Vie biojätepussi lyhyen ajan päästä keräykseen

Kartonkiset muropaketit, ikkunattomat kirjekuoret ja paperiset jauho-, sokeri- tai hedelmäpussit ovat manioita materiaaleja biojätteelle. Samoin sanomalehti, josta voi taitella pussin.

Pussin tai astian koko kannattaa suhteuttaa syntyvän biojätteen määrään. Jos biojätettä syntyy vain vähän, valitse pienempi biojätepussi. Varsinkin helteellä on tärkeää muistaa viedä biojätteet jäteastiaan riittävän usein.

Kannattaa ottaa tavaksi viedä biojätteet esimerkiksi joka toinen päivä hajuhaittojen ja kukkakärpästen välttämiseksi.

Kosteuden poistaminen biojätteestä vähentää hajuhaittoja. Siksi ruoantähteiden nesteet kannattaa valuttaa viemäriin ennen biojätteen laittamista pussiin. Pussin pohjalle on hyvä vielä laittaa esimerkiksi käytettyä talouspaperia imemään kosteutta.

HSY:n vinkkilista

1. Valitse keittiöösi biojätteelle sopivan kokoinen astia, joka on helppo tyhjentää parin päivän välein.

2. Laita biojäteastiaan mieluiten paperinen biojätepussi.

3. Laita biojätepussin pohjalle kananmunakenno tai käytettyä talouspaperia, mikä auttaa pussia kestämään paremmin.

4. Valuta nesteet viemäriin ennen tähteiden laittamista pussiin.

5. Sulje biojätepussi ja vie se kotipihasi biojäteastiaan tai kompostoriin.

Lisää aiheesta:
Biojätteen lajitteluohjeet/HSY(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: Maarit Hohteri