Älä kasaa pihalumia tielle tai puistoon

Pihojen ja kattojen lumien poisto ja poiskuljetus on kaikkialla Helsingissä kiinteistöjen vastuulla. Pihalumia ei saa kasata tielle tai puistoihin. Kantakaupungissa kiinteistöt vastaavat myös jalkakäytävien talvikunnossapidosta.
Jalkakäytävälle kasattua lunta.
Jalkakäytävälle kasattua lunta.

Pihojen lumet tulee kasata kiinteistön alueelle tai kuljettaa pois. Niitä ei saa kipata kadulle tai puistoon. Pihojen ja kattojen lumet ovat kaikkialla Helsingissä kiinteistöjen vastuulla, samoin kuin tonttien sisäänajokohtien avaus aurauksen jälkeen. 

Kiinteistöt ovat paikoin kasanneet pihalumiaan kaupungin alueelle korkeiksi kasoiksi näkemäesteiksi ja liikkumista haittaamaan esimerkiksi pyöräteille tai suojateiden eteen.  

– Näkemäesteet aiheuttavat vaaratilanteita liikenteessä, lisäävät kaupungin työtaakkaa sekä viivästyttävät aurausta, sanoo katukunnossapidon tiimipäällikköTarja Myller

Katutilan käyttö on mahdollista ainoastaan lyhytaikaista kasaamista varten, jos kasaa ei mahdu tekemään piha-alueelle. Lumi tulee kuljettaa pois saman tien. 

Kantakaupungissa taloyhtiöt vastaavat myös jalkakäytävistä 

Helsingin kantakaupungissa kiinteistön vastuulla on lisäksi jalkakäytävien auraus, hiekoitus ja lumen poisvienti kiinteistön kohdalta. Samoin kantakaupungissa kiinteistön vastuulla on poistaa ajoradalta jalkakäytävän viereen auratut lumivallit ja kuljettaa ne kaupungin lumenvastaanottopaikoille. 

Kaupunki auraa katuja hoitoluokituksen mukaisessa järjestyksessä. Asuntokadut ovat vuorossa pää- ja joukkoliikennekatujen jälkeen. 

Palautteiden käsittelyssä ruuhkaa 

Katujen ja muiden väylien talvikunnossapidosta voi jättää palautetta Helsingin kaupungin palautepalvelun kautta. Palautekäsittelyssä on ruuhkaa, joten vastauksen saaminen voi kestää normaalia pidempään.  

Palautteen jättäminen ei nopeuta auran saapumista asuntokadulle, vaan kadut hoidetaan ennalta määritellyn hoitoluokituksen mukaisesti.