Liikuntaa ja kulttuuria ympäri kaupunkia

Helsingin kaupunki järjestää yli 200 liikuntakurssia ja muita liikuttavia tapahtumia ikäihmisille syksyllä 2023. Iäkkäille suunnatut liikunta- ja kulttuuripalvelut on koottu painettuun esitteeseen, jota on jaossa laajasti eri puolilla kaupunkia. Kokosimme muutamia tapahtumia syksyltä myös tälle sivulle.
Kaksi henkilöä ovat iloisesti menossa pelaamaan koripalloa.

Yli 200 liikuntakurssia ja muita liikuttavia tapahtumia ikäihmisille syksyllä 2023

Seniorit voivat osallistua muun muassa vesijumppiin, ottaa tanssirytmit haltuun, voimistua yksilöllisellä kunto-ohjelmalla tai kävellä ikätovereiden kanssa kirjastoista lähtevillä yhteiskävelyillä. 

Musiikin ja teatterin ystäville järjestetään paljon ohjelmaa Helsingin kulttuurikeskuksissa. Esityksiä on tarjolla myös päiväsaikaan ja etänä. Tutustu syksyn monipuoliseen tarjontaan lukemalla esite. Kokosimme muutaman esimerkin tapahtumista myös tälle sivulle.

Voit tutustua sähköiseen esitteeseen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) tai katsoa esitteen jakelupisteet tämän sivun lopusta.

Selaa esitettä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kirjastoilta ohjattuja kävelyjä ja niiden päätteeksi kahvitarjoilu 

Elokuussa kävellään ja kahvitellaan yhdessä kymmenen kirjaston läheisyydessä. Rentojen kävelyjen ohessa tehdään erilaisia liikuntaharjoitteita liikunnanohjaajan johdolla. Kävelyn päätteeksi kirjasto tarjoaa kävelijöille kahvit. Ohjatut yhteiskävelyt ovat maksuttomia eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakkoon.  

Noin tunnin mittaiset kävelyt järjestetään torstaisin 17.8., 24.8. ja 31.8. Kävelyille lähdetään kello 10 Kontulan, Malminkartanon, Maunulan, Myllypuron, Pitäjänmäen, Puistolan, Rikhardinkadun, Töölön ja Vuosaaren kirjastolta sekä Oodista, jossa kävelyt järjestetään ruotsiksi. 
 
Kirjastoista voi lukemisen lisäksi lainata erilaisia liikuntavälineitä ja ulkopelejä, kuten kahvakuulan, kävelysauvat tai petankin. 
 
Lue lisätietoa ohjatuista kävelyistä (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
 

Syyskauden liikuntakursseille ilmoittaudutaan 14.8. alkaen 

Liikuntakursseille ilmoittautuminen alkaa porrastetusti maanantaina 14.8.2023, ja kurssit käynnistyvät syyskuun alussa. Tarjolla on muun muassa vesijumppia, ryhmäliikuntaa ja kuntosalikursseja. Palvelut ovat edullisia ja yli 64-vuotiaat saavat työikäistenkin kurssitoiminnan tuotteista ja palveluista 50 %:n alennuksen. Senioreille on tarjolla yli 200 ohjattua kurssia, jotka on suunniteltu eritasoisille liikkujille. 

Lue tarkemmat tiedot liikuntakursseista ja niille ilmoittautumisista liikunta.hel.fi -sivustolta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) Voit tutustua syksyn liikunnan kurssitarjontaan ja ilmoittautua 14.8. alkaen liikunnan verkkokaupan kautta liikuntakauppa.hel.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) tai puhelimitse numerossa 09 310 28858.

Tutustu erilaisiin liikuntalajeihin suosituissa Seniorisäpinöissä

Kertamaksulliset ja suositut Seniorisäpinät jatkuvat syyskuussa Liikuntamyllyssä ja Pirkkolassa. Seniorisäpinät sisältävät liikuntatapahtumia helsinkiläisille ikäihmisille, ja niissä tutustutaan erilaisiin liikuntamuotoihin. Jokaisella kerralla on oma teemansa. Seniorisäpinöihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, vaan mukaan voi osallistua liikuntahallien sisäänpääsymaksulla. Seniorisäpinät järjestetään Liikuntamyllyssä torstaisin 7.9.–14.12. klo 9.30–11.30 ja Pirkkolassa perjantaisin 8.9.–15.12. klo 9.30–11.30. 
Lisätiedot Seniorisäpinöistä liikunta.hel.fi/seniorisapinat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)    

Jos oman liikuntaharrastuksen löytäminen on haastavaa, autamme. Maksuttomasta Liikuntaluurista jokainen saa neuvoa ja opastusta liikunnan aloittamiseen sekä apua kursseille ilmoittautumiseen: puh. 09 310 32623 (pvm/mpm) ma–to klo 13–15.

Kokeile kulttuurin hyvinvointivaikutuksia – vaikka joka viikko

Helsingin kulttuurikeskukset (Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Maunula-talo, Stoa ja Vuotalo) tarjoavat joka viikko kiinnostavaa ohjelmaa. Elokuussa voi kuunnella maailmanmusiikkia Espan Lavalla ja Ala-Malmin puistossa tai antautua tanssin pyörteisiin Sitra- ja Vuotorilla. Syksyllä on luvassa tuttuun tapaan teatteriesityksiä, elokuvanäytöksiä ja konsertteja, jotka ajoittuvat iltapäivään ja alkuiltaan. Lisäksi kulttuurikeskusten gallerioissa on vaihtuvia näyttelyitä, joihin on aina vapaa pääsy. Kanneltalon suositut yhteislaulutilaisuudet jatkuvat syksyllä 2023. Kokosimme alle muutamia esimerkkejä syksyn tarjonnasta. 

Paritansseja ja yhteislaulua 

7.8.–31.8. Kaupunkitanssit jatkuvat elokuun loppuun saakka Sitratorilla, Vuotorilla ja Ala-Malmin puistossa.  
22.8. alkaen Aamupäivätanssit Stoassa Jussi Väänäsen ja Katja Koukkulan kanssa  
25.9. alkaen Nyt lauletaan! Mari Kätkä laulattaa Kanneltalossa. 
Tapahtumat ovat maksuttomia, eikä niihin vaadita ennakkoilmoittautumista. 

Musiikkia ja festivaaleja

7.–17.8. Etno-Espa on vuosittainen kaupunkifestivaali, joka keskittyy uuteen kotimaiseen kansanmusiikkiin, Espan lava.   
10.8. alkaen maksuttomat elokuun iltasoitot torstaisin Vuotorilla, esiintymässä mm. Hasse Walli Power Trio to 24.8.  
18.8. Muska ja muita herkkuja Malmin tapahtumakesässä Ala-Malmin puistossa 
Tapahtumat ovat maksuttomia, eikä niihin vaadita ennakkoilmoittautumista. 

Teatteria ja komiikkaa

16.9. Pientä laittoa, Maarit Peltomaa ja Juha Veijonen, Malmitalo 
27.9. ja 28.9. Ulla Tapaninen: Lava-ammuntaa VII – Seven-up komiikkaa, Kanneltalo 
30.11. Rakkauskirjeitä, Seela Sella ja Esko Roine, Vuotalo 
Teatteriesityksiin voit ostaa liput lippu.fi tai paikan päältä. 

Kulttuurikeskusten ohjelmistoon voi tutustua osoitteessa tapahtumat.hel.fi. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Jörn Donnerin valokuvia ja afrosuomalaisuuden historiaa 

 Vielä ehdit sukeltaa menneen ajan maisemiin Jörn Donnerin linssin läpi Hakasalmen huvilassa. Valokuvanäyttely Jörn Donner – Matkalla 1951–68 herättää eloon Donnerin ikuistamia ohikiitäviä hetkiä, tavallista arkea, poliitikkoja ja filmitähtien loistoa. Taiteellisesti korkealaatuiset valokuvat kertovat ihmisistä, kohtaamisista, katunäkymistä ja matkanteosta Saharan aavikoilta Cannesin elokuvajuhliin. 

Ainutlaatuinen valokuvanäyttely on koettavissa Hakasalmen huvilassa 3.9. asti. Ikäihmiset pääsevät tutustumaan näyttelyyn alennettuun hintaan 10 € (norm. 14 €) tai maksutta Museokortilla! 

Jörn Donner – Matkalla 1951–68 
7.8.–3.9.2023 
Hakasalmen huvila 
Mannerheimintie 13b 

Helsingin kaupunginmuseossa pääset tarkastelemaan Helsinkiä afrosuomalaisten ja mustien nuorten silmin. Being Black – poimintoja afrosuomalaisuudesta -näyttely tarjoaa tilan pohdinnoille monimuotoisuudesta, vähemmistöistä, afrosuomalaisuudesta, identiteeteistä, perinteistä ja oman historian tallentamisesta. Näyttely on historiallinen, sillä afrosuomalaisuudesta ei ole kerrottu vastaavalla laajuudella Helsingissä aiemmin. 

Afrosuomalaisten kokemuksia ja kertomuksia on esillä Helsingin kaupunginmuseossa 24.9. asti. Kaupunginmuseon näyttelyihin on aina vapaa pääsy. 

Being Black – poimintoja afrosuomalaisuudesta 
22.4.–24.9.2023 
Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros 
Aleksanterinkatu 16

Kaupunginorkesterin muusikot konsertoivat kirjastoissa 

Rakastettu ja suuren suosion saavuttanut Kaupunginorkesteri kirjastossasi -kiertue soi kirjastoissa jälleen marraskuussa. Kirjastokiertueen konsertit ovat noin puolen tunnin mittaisia ja niihin on vapaa pääsy. Ohjelma julkaistaan myöhemmin syksyllä kirjastojen Helmet-sivuilla.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Syksyn esite ikäihmisten liikunta- ja kulttuuripalveluista on jaossa seuraavissa paikoissa 10.8.2023 alkaen:

  • Helsingin kaupungin terveysasemat ja palvelukeskukset 
  • Helsingin kirjastot 

  • Helsingin kaupungin suurimmat liikuntapaikat: Töölön kisahalli, Liikuntamylly, Uimastadion, Pirkkolan ja Itäkeskuksen uimahalli  

  • Kulttuurikeskukset: Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Maunula-talo, Vuotalo ja Stoa 

  • Esite on jaossa myös Helsingin Uutisten välissä ke 9.8. 

Tutustu syksyn tarjonnasta kertovaan esitteeseen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)