Vuoden 2022 verotukseen liittyvää tietoa kaupungilla työskennelleille

Monet kaupungilla vuonna 2022 työskennelleet ovat saaneet Verohallinnolta useita vuotta 2022 koskevia verotuspäätöksiä. Tässä uutisessa on asiasta lisätietoa ja ohjeita, miten toimia, jos saat verottajalta useamman eri verotuspäätöksen.
Kuvituskuva. Pyöräilijä Isoisänsillalla.
Kuva: Riku Pihlanto

Monet kaupungin työntekijät saaneet useita verotuspäätöksiä

Monet kaupungilla vuonna 2022 työskennelleet ovat saaneet Verohallinnolta useita vuotta 2022 koskevia verotuspäätöksiä. On tunnistettu, että ylimääräiset verotuspäätökset ovat johtuneet poikkeavasta rytmistä tulorekisterikorjausten teossa. Verotuspäätöksiä on ehtinyt lähteä työntekijöille ennen kuin kaupungin tekemä korjaus tulorekisteriin on ollut valmis. Uuden verotuspäätöksen voi saada myös, vaikka palkkatiedoissa ei olisi virheitä ollutkaan.

Osa työntekijöistä on esimerkiksi saanut verotuspäätöksiä, joissa ei ole huomioitu kaikkia vuoden 2022 tuloja. Sarastia-palkanlaskentajärjestelmän käyttöönoton jälkeen vuonna 2022 syntyi palkkavirheitä, joiden korjaaminen tulorekisteritietoihin jatkuu, sillä korjaaminen tapahtuu pääosin manuaalisesti. Korjaukset voivat valitettavasti aiheuttaa uusien verotuspäätösten muodostumisen.

“Olemme pahoillamme viime aikoina tulorekisteriin tehtyjen korjausten ja päivitysten aiheuttamasta hämmennyksestä ja että tilanne ei ole työntekijälle selkeä. Teemme Talpassa jatkuvaa aktiivista yhteistyötä Verohallinnon kanssa, jotta Helsingin kaupungin työntekijöiden tulorekisteritiedot palkanlaskennan osalta ovat oikein verotuksen päättyessä”, sanoo Talpan toimitusjohtaja Anniina Kitula.

Kaupunki ja Verohallinto tekevät tiivistä yhteistyötä ja ovat jo muokanneet toimintatapoja, jotta järjestelmien toiminnallisuuksien vuoksi kaupungin työntekijöille ei tulisi lisää aiheettomia verotuspäätöksiä. Kaupunki tekee yhteistyötä myös Sarastia Oy:n kanssa, jotta palkkajärjestelmän tulorekisteritoiminnallisuus saadaan paremmin vastaamaan kaupungin tarvetta.

Verotuspäätös on lopullinen 31.10.

Monia on askarruttanut, mistä voi tietää, mikä verotuspäätös on lopullinen ja pitääkö itse tehdä jotain.

”Aiemmin tehtyyn verotuspäätökseen voi tulla muutoksia verotuksen päättymiseen saakka. Verotus päättyy kaikilla ja viimeisetkin verotuspäätökset tehdään viimeistään 31.10. Palkkatietoilmoitusten korjaaminen voi aiheuttaa edestakaisia verotuspäätöksiä myös sellaisille henkilöille, joiden palkanmaksussa ei ole ollut virheitä sekä heidän puolisoilleen. Jos saat useita verotuspäätöksiä, jolta ensin tietoja poistuu ja sen jälkeen palaa takaisin ja puolisosi saa vastaavasti päätöksiä, joilla tiedot eivät muutu, ei siitä tarvitse ilmoittaa. Uusin päätös on aina se voimassa oleva päätös”, johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta kertoo.

Jos olet saanut virheellisen verotuspäätöksen, kannattaa rauhassa odottaa hetki uutta päätöstä. Myös mahdollinen jäännösvero kannattaa maksaa vasta eräpäivänä siltä varalta, että saat vielä uuden verotuspäätöksen. Jos olet jo ehtinyt maksaa jäännösveroa, se huomioidaan uudessa verotuspäätöksessä.

Veronpalautuksen maksupäivä saattaa siirtyä ja maksettava määrä muuttua, jos saat uuden verotuspäätöksen. Tämä on normaali lainsäädännön mukainen käytäntö, joka koskee kaikkia veronmaksajia. Kaikkien veronpalautukset verovuodelta 2022 maksetaan viimeistään joulukuun 4. päivänä.

Viisi asiaa verotuspäätöksistä

  1. Verotuspäätöksiä voi tulla useita – myös niille, joiden palkassa ei ole ollut virheitä. Jos verotuspäätöksessä on virheelliset tiedot, oikeat tiedot palautuvat automaattisesti, ja siitä saa uuden verotuspäätöksen. Uusi verotuspäätös korvaa aiemman. Verotuspäätös voi muuttua monesta syystä: esimerkiksi muutokset tiedoissa, verottajan tekemä valvonta, omat tai puolison muutosilmoitukset.
  2. Verotus päättyy kaikilla ja viimeisetkin verotuspäätökset tehdään viimeistään 31.10. Verotuspäätös, joka näkyy OmaVerossa 1.11., on lopullinen. Puolisoiden verotus päättyy samaan aikaan.
  3. Veronpalautuksen päivä saattaa siirtyä ja maksettava määrä muuttua, jos on saanut uuden verotuspäätöksen. Tämä on normaali lainsäädännön mukainen käytäntö, joka koskee kaikkia veronmaksajia.
  4. Jäännösvero kannattaa maksaa vasta eräpäivänä siltä varalta, että saat vielä uuden verotuspäätöksen. Jos olet jo ehtinyt maksaa jäännösveroa, se huomioidaan uudessa verotuspäätöksessä.
  5. Helsingin kaupunki ja Verohallinto tekevät tiiviisti yhteistyötä, jotta verotuksen päättyessä 31.10. henkilöstön tiedot tulorekisterissä ovat oikein ja verotus tapahtuu oikeilla tiedoilla.