Vanhankaupunginlahden merikotkille annettava pesimärauha

Merikotkapariskunta on asettunut Helsingin Vanhankaupunginlahdella sijaitsevalle Klobbenin saarelle, ja havaintojen perusteella pari aloittelee tällä hetkellä pe
Kuva: Klobbenin saari Vanhankaupunginlahdella / Tuomas Lahti.

Merikotkapariskunta on asettunut Helsingin Vanhankaupunginlahden pohjoisosassa sijaitsevalle pienelle Klobbenin (Loppi) saarelle, ja havaintojen perusteella pari aloittelee tällä hetkellä pesintää. Merikotkien pesintärauhan takaamiseksi saaren läheisyydessä ei tulisi liikkua. 

Merikotkat ovat kohennelleet vanhaa harmaahaikaran pesää omaksi pesäpaikakseen ja niiden on nähty myös parittelevan. Vaikka Vanhankaupunginlahden merikotkat yrittävät nyt pesiä aivan keskellä Helsinkiä, ja ovat luultavasti oppineet sietämään jossain määrin lähiseuduillaan näkyviä ihmisiä, ne eivät kuitenkaan ole tottuneet Klobbenin saaren läheisyydessä liikkuviin ihmisiin. 

Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueella on sulan veden aikaan liikkumiskielto, jota noudatetaan ilahduttavan hyvin. Jos Vanhankaupunginlahti nyt viimein jäätyy, liikkumiskielto raukeaa. Tällöin on uhkana, että Klobbenin saaren läheisyydessä alkaa liikkua ulkoilijoita, jotka voivat häiritä merikotkia. Tämä voi pahimmillaan johtaa siihen, että pariskunta luopuu pesinnästään. 

Merikotkien pesintärauhan takaamiseksi Klobbenin saaren läheisyydessä ei tulisi liikkua Vanhankaupunginlahden jäädyttyä. On vaikeaa tarkasti arvioida, kuinka lähelle pesimäsaarta voi mennä häiritsemättä merikotkien pesintää, mutta lajin arkuuden vuoksi saareen kannattaa pitää vähintään muutaman sadan metrin etäisyys. Varminta on välttää liikkumista koko Vanhankaupunginlahden koillisosassa, eli noin Lammassaaren, Fastholman, Mölylän ja Hakalanniemen rajaamalla alueella. 

Luonnonsuojelulain mukaan rauhoitettujen lintujen pesinnän tahallinen häiritseminen on kielletty. Merikotka on lisäksi erityisesti suojeltava laji. Merikotkien pesimärauhaa kunnioittamalla pystymme auttamaan tämän komean lajin liittymistä Vanhankaupunginlahden pesimälinnustoon. Se olisi hieno lisä Helsingin tärkeimmän lintualueen luontoarvoihin sekä uusi virstanpylväs lajin levittäytymisessä uusille ja entistä urbaanimmille alueille onnistuneen suojelun ansiosta.

  • Kartta (.jpg). Karttaan on merkitty alue, jolla ei tulisi liikkua merikotkan pesinnän turvaamiseksi.

Kuva: Tuomas Lahti