Valtion lähiöohjelma tuki kaupunkiuudistusalueita – Mellunmäen leikkipuisto yksi peruskorjatuista kohteista

Kun valtion tukea yhdistettiin Helsingin kaupunkiuudistusalueohjelmaan, kaupunginosien kehittämiseen saatiin lisää vauhtia. Hyvä esimerkki uudistetuista kohteista on Mellunmäen leikkipuisto, jota ei enää tunnista entisekseen.
Pipot silmille! Vasta sen jälkeen koululaisten iltapäiväkerhossa päästään selvittämään murhamysteeriä. Kuva: Kirsi Riipinen
Pipot silmille! Vasta sen jälkeen koululaisten iltapäiväkerhossa päästään selvittämään murhamysteeriä. Kuva: Kirsi Riipinen

Kuka on murhaaja? Siitä otetaan selvää Mellunmäen uudessa leikkipuistossa, ja heti alkuun vedetään pipot silmille. Koululaisten iltapäiväkerho kokoontuu tuttuun tapaan puistossa, kuten aina arkipäivisin.

Peruskorjauksen yhteydessä leikkipuiston uudeksi maamerkiksi tuli näyttävä Pöllö-veistos-liukumäki, josta on tullut monen puistossa kävijän suosikki. Iltapäiväkerholaiset ovat sen testanneet ja hyväksi havainneet.

Leikkipuiston pelikenttä, kiipeilytelineet ja muut välineet uusittiin peruskorjauksen yhteydessä, ja uusi kahluuallas täytetään vedellä kesällä.

Kaikki ei ole vielä valmista, vaan nyt odotetaan uutta leikkipuistorakennusta. Alueen johtava leikkipuisto-ohjaaja Jyrki Rönkkö kertoo, että rakennuksen on tarkoitus valmistua tammikuussa. Rönkkö sekä ohjaajat Jenni Hakala ja Marika Viitanen odottavat tilojen valmistumista, kuten moni mellunmäkeläinen perhe.

Puistossa on aamupäivisin ohjelmaa lapsiperheille. Monen leikki-ikäisen vanhemman toive on, että sisätilat olisivat puiston yhteydessä, jolloin vaikkapa maitopullon lämmittäminen hoituisi toiminnan ohessa.

Puiston aiempi rakennus oli niin huonokuntoinen, että korjaamisen sijaan sen tilalle päätettiin rakentaa uusi.

Kun uusi rakennus valmistuu, aloitetaan Mellu-kerhon toiminta aamupäivisin tiistaisin ja keskiviikkoisin. Tosin tuolloinkin ollaan ensin ulkona leikkimässä, laulamassa ja liikkumassa. Ulkoilun jälkeen leikit ja askartelut jatkuvat sisätiloissa.

Leikkipuiston toiminta on muutoin jatkunut ulkotiloissa, niin myös koululaisten iltapäiväkerho.

Nyt viimeisetkin kerhon koululaiset paikalla, ja kun Hakala on halattu ja puiston huomioliivit puettu päälle, murhan selvitys pääsee vauhtiin.

Jyrki Rönkkö, Marika Viitanen ja Jenni Hakala iloitsevat uudistetusta leikkipuistosta. Vuodenvaihteen jälkeen toimintaa voidaan jatkaa aamupäiväulkoilujen jälkeen uusissa sisätiloissa. Kuva: Kirsi Riipinen
Jyrki Rönkkö, Marika Viitanen ja Jenni Hakala iloitsevat uudistetusta leikkipuistosta. Vuodenvaihteen jälkeen toimintaa voidaan jatkaa aamupäiväulkoilujen jälkeen uusissa sisätiloissa. Kuva: Kirsi Riipinen

Lähiöohjelmasta vauhtia kaupunkiuudistusalueille

Mellunmäen leikkipuisto on ollut yksi ympäristöministeriön Lähiöohjelman 2020–2022 kehittämiskohteista. Edellisellä hallituskaudella toteutetulla ohjelmalla haluttiin vahvistaa esikaupunkialueiden kehittämistä ja ehkäistä eriytymistä.

Helsingissä ohjelman avustuksella tuettiin kolmea kaupunkiuudistusaluetta, Mellunkylää, johon Mellunmäki kuuluu, sekä Malminkartano-Kannelmäkeä ja Malmia.

Malmilla on esimerkiksi uudistettu Ylä-Malmin toria sekä Malminkartanossa ja Kannelmäessä juna-asemien seutua.

– Helsingissä oli samoihin aikoihin Lähiöohjelman kanssa valmisteltu kaupunkiuudistuksen mallia, jonka lähtökohtana on lähiöiden kokonaisvaltainen kehittäminen, kertoo erityissuunnittelija Eeva Mynttinen kaupungilta.

– Lähiöohjelma ja oman aluekehittämisen ohjelman aloittaminen sattuivat samaan aikaan ja tukivat toisiaan.

Pöllö-veistos on myös liukumäki. Siitä on tullut peruskorjatun leikkipuiston maamerkki. Kuva: Kirsi Riipinen
Pöllö-veistos on myös liukumäki. Siitä on tullut peruskorjatun leikkipuiston maamerkki. Kuva: Kirsi Riipinen

Mellunmäen leikkipuiston lisäksi aivan viime aikoina on korjattu Malmin leikkipuistot Traktori ja Filpus sekä Kannelmäen Trumpetti. Malminkartanon huipun kuntoportaat on kunnostettu ja valaistu, samoin Kivikon frisbeegolfrata.

Lähiöohjelman rahoitus loppui vuoden vaihteessa, mutta Helsingin kaupunkiuudistusohjelma jatkuu. Kaupunkiuudistus on pitkäjänteistä aluekehittämistä, joka ulottuu vuoteen 2035 saakka.

– Kehittäminen on vasta alkanut, ja kaupunkiuudistusalueita vahvistetaan edelleen viihtyvyyden ja elinvoiman lisäämiseksi.

Mellunmäen leikkipuistossa murhamysteeri on selvitetty, ja leikki vaihtuu hipaksi. Taivaalta alkaa sataa räntää, mikä ei näytä häiritsevän ketään. Edes vilu ei pääse tulemaan, siitä pitää huolen reipas vauhti.