Valoa pimeään: Tutustu Kruunuvuorenrannan Öljysäiliö 468 -teokseen

Kruunuvuorenranta sijaitsee suoraan kantakaupunkia vastapäätä. Uudesta kaupunginosasta on hienot näkymät Helsingin keskustan lisäksi Korkeasaareen ja Suomenlinnaan, mutta toisaalta kantakaupungista näkee hyvin Kruunuvuorenrannan valoja.
Öljysäiliö 468:n terässeinässä on 2012 pyöreää aukkoa, joissa led-valot syttyvät ja sammuvat. Kuva: Lauri Rotko
Öljysäiliö 468:n terässeinässä on 2012 pyöreää aukkoa, joissa led-valot syttyvät ja sammuvat. Kuva: Lauri Rotko

Kruunuvuorenranta on valotaiteen kaupunginosa, sillä rakennuttajat on velvoitettu hankkimaan valotaidetta kortteleihinsa prosenttiperiaatteen mukaan.
Kruunuvuorenrannan alueista Haakoninlahti on kantakaupunkimaisin ja vielä rakentumassa. Koirasaarentiellä rannan läheisyydessä on kuitenkin jo kokonainen kortteli lähes valmis. Sitä mukaa kun rakennukset valmistuvat, Haakoninlahden valotaidekierros pitenee.

Jo nyt pääsee hyvään alkuun. Valotaiteen koordinaattorina toiminut Helsingin valaistuspäällikkö Marjut Kauppinen kehottaa kurkkaamaan Koirasaarentie 50:n ja Saaristolaivastonkatu 2:n korttelin sisäpihalle, jossa pääsee ihastelemaan Valaisevat varjot -teosta. Korttelin löytää helposti, sillä sen kivijalassa toimii pizzeria.
Rakennusvaiheessa pihalta jouduttiin kaatamaan mäntyjä, mutta nyt valoteos heijastaa niitä kaadettujen tilalle. Kaikkein parhaiten herkän teoksen näkee korttelin talojen parvekkeilta.

Kun matkaa jatketaan etelään, kannattaa kulkea rakenteilla olevan korttelin läpi, sillä sen sisäpihaa valaisee aallokosta inspiraationsa saanut teos nimeltä Valonmeri. Hämärän aikaan valaistus on unenomaista, ja siinä voi nähdä tähtiä tai veden välkettä. Jälleen kerran teos on vaikuttavin parvekkeelta katsottuna, mutta välkkeen pääsee kokemaan myös pihatasolla.

Osoitteessa Koirasaarentie 46 on esillä valotaideteos Yksin, yhdes. Teos valaisee porrashuoneen, joka hohkaa sinertävänä. Ulkolasiin heijastuu kaunokirjaimin sanat ”yksin” ja ”yhdes”. Teos reagoi liikkeeseen muuttumalla sisään tullessa ja ulos lähdettäessä lämpimän sävyiseksi.

Haakonintie 1:ssä kahden taloyhtiön asukkaita ja ohikulkevia ilahduttaa Flipperi, joka elää kulkijoiden liikkeiden mukaan. Flipperin valot ohjaavat sisäänkäynneille ja kulkureiteille.

Yksin, yhdes -valotaideteos reagoi kulkijoiden liikkeeseen. Kuva: Jari Vuorinen
Yksin, yhdes -valotaideteos reagoi kulkijoiden liikkeeseen. Kuva: Jari Vuorinen

Öljysäiliö on myös juhlatila

Haakoninlahdelta matkaa kannattaa jatkaa etelään rantaa pitkin entiselle öljysäiliölle. Sen sisään on rakennettu Kruunuvuorenrannan kuuluisin valotaideteos, Öljysäiliö 468.

Iltahämärän aikaan 16 metriä korkea säiliö valoineen on näyttävä, sillä terässeinässä on 2012 pyöreää aukkoa, joissa led-valot syttyvät ja sammuvat. Aukkojen lukumäärä muistuttaa teoksen syntymävuodesta. Päivisin aukot näyttävät säkenöivän, sillä niiden takana olevat teräspeilit heijastavat auringonvaloa.

Öljysäiliössä on järjestetty toisinaan avointen ovien viikonloppuja, jolloin säiliön pääsee myös sisälle. Öljysäiliötä on myös mahdollista vuokrata juhlatilaksi.

Tontinluovutuksissa arkkitehtikilpailija

Yksi Kruunuparkkien siilomaisista pysäköintilaitoksista sijaitsee Haakoninlahdessa. Pysäköintilaitoksen läpi pääsee ylös jännittävää ritiläsiltaa pitkin Saaristofregatinpuistoon.

Arkkitehti Elina Ahdeoja kertoo, että Kruunuvuorenrannassa on ollut lukuisia tontinluovutukseen sidottuja arkkitehtikilpailuja. Kaupunki on halunnut, että vaikka koko alue rakentuu samana aikakautena, rakennuksiin saadaan tästä huolimatta kerroksellisuutta ja vaihtelevuutta.

Paljon huomiota on kiinnitetty myös rakennusten välisiin pihoihin. Yhtä korttelipihaa saattaa ympäröidä useita eri taloyhtiöitä, mutta niille on suunniteltu yhteinen toimiva ja viihtyisä piha-alue. Tällöin myös valotaidetta on päästy suunnittelemaan ja hankkimaan isompina kokonaisuuksina.

Merellistä luontoa

Kruunuvuorenrantaan on tulossa kuuden kilometrin mittainen rantareitti, joka valmistuu asuntorakentamisen edetessä.
Kaupunginosan luonto vaihtelee: on yhtä lailla kalliometsää, rantaniittyjä kuin saaristomaisemia. Merellinen luonto on Haakoninlahdelle leimaa antava.

Merenrantaan suunnitellaan erilaisia palveluja kanoottivuokrauksineen ja vuokrasaunoineen, joten rannalle tullaan todennäköisesti kauempaakin.

Teksti: Kirsi Riipinen