Uusi päiväkoti Roihuvuoren Kirsikkapuiston viereen

Kaupunki hankkii kahdelle päiväkodille uudet tilat Roihuvuoren Kirsikkapuiston kupeesta. Sinne rakennetaan uusi päiväkotirakennus, jossa hyödynnetään paikan päällä tuotettua energiaa niin paljon kuin mahdollista. Tavoitteena on, että rakentaminen alkaa kesällä 2023.
Päiväkodin pihanäkymä, arkkitehdin näkemys alustavan suunnitelman pohjalta Kuva: Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä
Päiväkodin pihanäkymä, arkkitehdin näkemys alustavan suunnitelman pohjalta Kuva: Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä

Päiväkotipaikoille on kova tarve Herttoniemessä, koska alueelle rakennetaan uusia asuntoja. Uusi päiväkoti rakennetaan osoitteeseen Abraham Wetterin tie 15. Uudisrakennukseen tulee tilat noin 220 lapselle, joista noin 60 paikkaa toteutetaan ruotsinkieliselle ja noin 160 paikkaa suomenkieliselle varhaiskasvatukselle.

Uusi rakennus korvaa Daghemmet Killingenin nykyiset, peruskorjauksen tarpeessa olevat tilat. Taloon tulee myös uusi päiväkoti suomenkielisen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käyttöön. Killingen jatkaa rakentamisen ajan toimintaansa nykyisissä tiloissaan (Laivalahdenportti 3).

Tilat käyttöön vuonna 2025

Työmaa käynnistyy rakennuspaikan valmistelu- ja maaperätöillä, kun se on rakennuslupakäsittelyn kannalta mahdollista kesäkaudella 2023.  Tavoite on, että päiväkotien toiminta voisi alkaa Kirsikkapuistossa vuoden 2025 keväällä.

Paikalla tuotettua energiaa 

Tilat suunnitellaan toimintaan sopiviksi sekä terveellisiksi, turvallisiksi ja esteettömiksi. Uuden päiväkodin julkisivu on puusta, ja rakennukseen tulee viherkatto.

– Uudisrakennus hyödyntää mahdollisimman paljon paikalla tuotettua energiaa. Vähintään 90 prosenttia vuotuisesta lämmitysenergiantarpeesta tuotetaan maalämpöpumpuilla, ja loppuosa katetaan sähkökattilalla. Sähköenergiasta vähintään 10 prosenttia tuotetaan aurinkosähköllä, kertoo Hemsön energia- ja vastuullisuuspäällikkö Janne Suhonen.

Kaupunki tulee rakennukseen vuokralle

Hemsö Suomi Oy vuokraa uudisrakennuksen kaupungille 25 vuoden vuokra-ajalla. Yhtiö vastaa päiväkodin rakennuttamisesta, ylläpidosta ja peruskorjauksista vuokrakauden ajan. Hemsön investoinnin arvo on noin 11 miljoonaa euroa.

Yhteisestä vuokrahankkeesta hyviä kokemuksia  Töölössä

Tiloja vuokraamalla kaupunki pyrkii muun muassa jakamaan rakennuttamisen ja ylläpidon vastuuta, jotta suuren palvelurakennuskannan hallinta helpottuu.

Kaupungin projektinjohtaja Ari Hulkkonen kertoo:Halusimme rakennuttajaksi ja vuokranantajaksi luotettavan toimijan, joka sitoutuu ylläpitämään rakennusta pitkälle tulevaisuuteen ja huolehtimaan siitä, että tilat ovat terveelliset ja turvalliset.”

– Meillä on hyvät kokemukset päiväkodin toteuttavasta Hemsöstä Arkadiankatu 24:n kouluväistötilojen perusparannushankkeessa. He tekivät korjaukset ja muutokset asiantuntevasti, aikataulussa ja tilaajaa kärsivällisesti kuunnellen. Teimme juuri tilojen käyttäjille kyselyn tilojen toimivuudesta – ja kaikki kyselyn kohdat saivat korkeimmat arviot, Hulkkonen jatkaa.

Hemsö Suomi Oy sai  Arkadiankatu 24-kouluhankkeesta myös harvinaista tunnustusta ympäristöarvojen huomioimisesta: se sai kohteesta BREEAM-Excellent-tason ympäristösertifikaatin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

 

 

Uuden päiväkodin sijainti kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki.
Uuden päiväkodin sijainti kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki.