Uudistuvassa Hakaniemessä tapahtuu – lue kuinka rakennushankkeet etenevät lähikuukausina

Kauppahallin perusparannus on ohi, ja metroaseman pohjoispuolen kulkureititkin avautuvat pian.
Kauppiaat pääsivät perusparannuksen jälkeen palaamaan Hakaniemen kauppahalliin. Kuva: Harri Saarinen
Kauppiaat pääsivät perusparannuksen jälkeen palaamaan Hakaniemen kauppahalliin. Kuva: Harri Saarinen

Hakaniemen kauppahallin perusparannus valmistui vapuksi, ja virallisia avajaisia vietetään äitienpäiväviikonloppuna. Perusparannuksessa kaikki hallin pinnat ja tekniikka uusittiin, minkä lisäksi alakerran etelään aukeavat ikkunat avattiin torin pintaan saakka luonnonvalon lisäämiseksi. Metroaseman eteläisestä lippuhallista on nyt myös maanalainen jalankulkuyhteys hissille, jolla pääsee suoraan kauppahalliin. 

Hallin huolto tapahtuu jatkossa maan alla, jolloin torille jää tilaa oleskeluun ja jalankulkuun. Hakaniemen torin laidalle saadaan myös uusi terassi, mikä muuttaa kauppahallin luonnetta. 

–Terassin myötä toristakin tulee entistä enemmän kohtauspaikka. Torikaupan ja hallikaupan yhdistymiseltä odotetaan paljon, ja nyt torialue on todellinen Hakaniemen sydän,  projektinjohtaja Sirpa Kallio Helsingin kaupungin keskustan aluerakentamisprojektista iloitsee.

Hakaniemen torilla sijaitseva, kauppiaiden käytössä ollut väistötila jää paikoilleen kesän ajaksi. Väistötilan purkutyömaa vaatii niin paljon tilaa, että se häiritsisi kesän torikauppaa. Väistötila puretaan vuoden loppuun mennessä.  Hakaniemen torin perusparannuksen suunnittelu alkaa näillä näkymin vuonna 2024, ja sen työt ajoittunevat vuosille 2025–2026.

Metroaseman sisäänkäynnit avautuvat

Rakennushanke Lyyran eli Siltasaarenportin ensimmäinen rakennus on jo valmistunut Toiselle linjalle. Taloon muuttaa muun muassa IBM:n Suomen pääkonttori. Rakennuksen ylimpään kerrokseen avataan ravintola Bistro O Mat, josta aukeaa komea näkymä Töölönlahden suuntaan.

Hakaniemen metroaseman Toisen linjan puoleinen sisäänkäynti aukeaa kesän alussa. Siltasaarenkadun ja Porthaninkadun kulman sisäänkäynti avataan syksyllä. Lyyran hotellirakennus valmistuu ensi vuoden tammikuussa.

Haapaniemenkatu 4:ssä sijaitsevan Aspnäsin rakennushankkeen on tarkoitus käynnistyä syksyn aikana. Tontille on tulossa Väinö Tannerin kentän suuntaisesti liiketiloja ja toimistoja sekä Haapaniemenkadun suuntaiselle osuudelle asuntoja, joista yli puolet on perheasuntoja.

Helsinki kehittää kaupunkirakennetta kestävästi, ensisijaisesti uudistamalla ja täydentämällä olemassa olevaa rakennettua ympäristöä huomioiden alueiden erityispiirteet. Kuntatalon kortteliin Toiselle linjalle suunnitellaankin nyt käyttötarkoituksen muutosta toimitila- ja asumiskäyttöön sekä osittain purkavaa täydennysrakentamista ja rakennusoikeuden kasvattamista. Asemakaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa nykyisessä asemakaavassa hallinto- ja virastokäyttöön osoitetulle, nykyiseen käyttöönsä heikosti soveltuvalle rakennukselle joustavampi asumista ja toimitilaa yhdistävä käyttö ja mahdollistaa tontille täydennysrakentamista. 

Kruunusiltojen rakentamisen vuoksi Hakaniemen liikennejärjestelyt muuttuivat toukokuun alussa. Hakaniemenkadulla alkavat louhintatyöt, joiden vuoksi liikenne siirretään kulkemaan Miina Sillanpään kadun ja Hakaniemen torikadun kautta. Kruunusiltojen työt Hakaniemessä valmistuvat arviolta vuonna 2027.

Alla olevalta videolta voit katsoa, miltä Hakaniemen rakentamisen tilanne näyttää tällä hetkellä lintuperspektiivistä katsottuna.

Miltä Hakaniemen rakentaminen näyttää nyt? Katso video!