Talvikunnossapito on käynnistetty Helsingissä – pysäköintimuutokset ja uudet lumitilat helpottavat hommaa

Ensilumi on satanut kaupunkiin, ja talvisia säitä on luvattu myös tuleviksi päiviksi. Useilla asuntokaduilla jalkakäytävien talvihoitoa helpottavat loppuvuodesta alkaen voimaan astuvat pysäköintimuutokset. Sähköpotkulautojen pysäköintipaikkoja otetaan lumitilaksi kantakaupungissa.
Lumenaurausta tammikuussa 2022 Kuva: Roni Rekomaa
Lumenaurausta tammikuussa 2022 Kuva: Roni Rekomaa

Lumet aurataan totuttuun tapaan ns. hoitoluokituksen mukaisesti. Ensin aurataan pääkadut ja joukkoliikenteen käyttämät kadut. Asuntokadut ovat vuorossa vasta niiden jälkeen, joten lumiauraa joutuu asuntokaduilla välillä odottamaan. 

Myös kävely- ja pyörätiet aurataan hoitoluokituksen mukaisessa järjestyksessä. Tehostetun talvihoidon reitistö laajeni talvelle 2023–2024 ja kattaa nyt noin 105 kilometriä pyöräilyn ja kävelyn reittejä. 

Talvikunnossapidon urakka-alueisiin on tullut muutoksia aiempiin talviin verrattuna. Uudet urakoitsijat ovat aloittaneet työt Kulosaaren, Lauttasaaren, Munkkiniemen, Herttoniemen ja Mellunkylän alueilla.

Asuntokatujen pysäköintimuutoksilla parempaa talvihoitoa

Kaupunki muuttaa pysäköintiä noin 150 asuntokadulla talvisen jalankulun helpottamiseksi. Muutokset koskevat katuja, joilla kadunvarsipysäköinti vaikeuttaa merkittävästi jalkakäytävien auraamista ja liukkauden torjumista. Muutoksista keskusteltiin asukkaiden kanssa verkkotilaisuudessa helmikuussa 2023, ja päätöksiä on tehty tämän jälkeen.

Uudet pysäköintijärjestelyt tarkoittavat esimerkiksi pysäköintikieltoa jalkakäytävän puolella tai pysäköinnin siirtämistä jalkakäytävän vierestä kadun toiselle laidalle. Järjestelyllä parannetaan jalkakäytävien turvallisuutta ja käytettävyyttä erityisesti lumiseen aikaan, sillä niitä päästään nyt auraamaan esteettä. Etenkin kapeat jalkakäytävät päästiin aiemmin puhdistamaan lumesta vasta, kun pysäköidyt ajoneuvot oli siirretty pois aurauskaluston tieltä. 

Pysäköinnin muutokset tulevat voimaan vähitellen, ja ne käyvät ilmi uusista pysäköintikielto- ja rajoitusmerkeistä tai kadulle tuotavasta siirtokehotuksesta. Tavoitteena on saada muutokset toteutettua pääosin talven aikana.

Lisää tilaa lumelle

Lumelle saadaan paljon kaivattua lisätilaa sähköpotkulautojen pysäköintipaikoista. 190 sähköpotkulautojen pysäköintipaikkaa toimii talvella lumitilana keskustassa ja eteläisessä kantakaupungissa, missä tarve tilalle on suurin. Suurin osa paikoista helpottaa erityisesti kiinteistönhaltijoita, joiden vastuulla on lumen poiskuljetus. 

Lisäksi tilavarauksia lumelle saatetaan tehdä tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan suunnitellusti kesken talven.

Talven aikana on myös tarkoitus kokeilla eri tekniikoilla toimivia sulatuslaitteita. Kokeiluista ja laitteiden sijainneista päätetään ja viestitään myöhemmin.

Hernesaaren lumenvastaanottopaikka aukeaa myöhemmin

Hernesaaren lumenvastaanottopaikka on toistaiseksi poissa käytöstä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi lumenvastaanottopaikalle ympäristöluvan syyskuussa 2023, ja vastaanottopaikka avataan, kun luvassa määritellyt ehdot täyttyvät. Viivästystä aiheuttaa etenkin roskien leviämistä estävän rakenteen hankinnan kilpailutus, toimitus ja asennus. Hernesaaren lumenvastaanottopaikka päästään avaamaan arviolta tammikuussa 2024.

Hernesaaressa on kaupungin viimeinen lumen merivastaanottopaikka. Kaupungin tavoitteena on luopua lumen merivastaanotosta vuoteen 2033 mennessä.

Kaupunki ottaa vastaan kaduilta ja kiinteistöjen alueilta kerättyä lunta heti tarpeen vaatiessa muilla lumenvastaanottopaikoillaan. Lumen tuominen vastaanottopaikoille on maksullista ja vaatii rekisteröitymistä. Lumen kasaaminen kaduille tai muille kaupungin alueille on kielletty.

Mihin palautetta?  

Katujen ja muiden väylien talvikunnossapidosta voit jättää palautetta Helsingin kaupungin palautejärjestelmään osoitteessa palautteet.hel.fi. Sieltä palaute ohjataan suoraan alueen vastaavalle työnjohtajalle.