Ravintoloiden valmistamien ruokien laadussa huomautettavaa Helsingissä

Helsingin ympäristöpalvelut selvitti ravintoloiden valmistamien ja jäähdyttämien ruokien laatua vuosina 2021−2022. Näytteenotto kohdennettiin ravintoloihin, joissa ruokia valmistetaan etukäteen ja jäähdytetään säilytystä ja myöhempää käyttöä varten.
Green curry -annos. Kuva: Marjo-Kaisa Meriläinen
Green curry -annos. Kuva: Marjo-Kaisa Meriläinen

Ruokanäytteitä tutkittiin 110 ravintolasta, joista otettiin yhteensä 205 näytettä. Näytteeksi otettiin erilaisia ruokia, kuten kastikkeita, kypsennettyjä liharuokia sekä keitettyä riisiä. Jos näytteen tutkimustulos oli huono, ruoasta otettiin uusintanäyte. Uusintanäytteitä otettiin 35 kappaletta.

Tutkittujen ominaisuuksien perusteella näytteistä 77 prosentissa ei ollut huomautettavaa, 7 prosenttia arvioitiin välttäväksi ja 16 prosenttia huonoksi. Huonot tulokset johtuivat korkeista enterobakteereiden, aerobisten mikrobien ja Bacillus cereus -bakteerien määristä. B. cereus on ruokamyrkytyksiä aiheuttava bakteeri, jonka esiintyminen liittyy usein puutteelliseen jäähdytykseen.

Näytteistä 65 prosenttia oli jäähdytetty jäähdytyskaapissa. Laadultaan huonoksi arvioitujen ruokien jäähdytyksessä oli puutteita. Ravintoloilla ei ollut käytössä jäähdytyskaappia tai käytössä oleva muu jäähdytysmenetelmä, esimerkiksi kylmävesihaude, ei jäähdyttänyt ruokaa nopeasti kylmäksi.

Kuumentamalla valmistettu ruoka tulee jäähdyttää enintään neljässä tunnissa +6 °C:een tai sen alle. Nopea jäähdytys estää bakteerien lisääntymisen, ja ruoan laatu säilyy hyvänä.

”Valvontaprojektin perusteella ruokien jäähdytyksessä on joissakin ravintoloissa vielä parannettavaa, jotta ruokamyrkytysriskiä voidaan pienentää”, toteaa elintarviketarkastaja Marjo-Kaisa Meriläinen.

Elintarvikkeiden jäähdytystä ja säilytystä tarkastetaan säännöllisesti ravintoloiden valvontakäynneillä. Ravintoloiden valvontatulokset ovat nähtävillä www.oivahymy.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) -sivustolla.