Hyppää pääsisältöön

Poistotekstiilejä kerätään maksutta ensi vuonnakin

Käytöstä poistettujen, puhtaiden ja jatkojalostukseen kelpaavien tekstiilien maksuton vastaanotto jatkuu myös vuonna 2023. Sen sijaan keräys Sortti-asemilla päättyy vuodenvaihteessa. Pääosin samat keräyspaikat kauppakeskuksissa jatkavat ensi vuonna ja uusia keräyspisteitä tulee tilalle. Uusin keräyspiste on Kanneltalon aulassa Kannelmäessä. Vuoden alusta HSY avaa Helsingissä tekstiilien keräyspisteen Kyläsaareen.
Vaatteiden lajittelua kotona.
Kuva: HSY

Keräys ja lajittelu tukevat ympäristövastuun ohella myös kotimaista kiertotaloutta. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden poistotekstiilin keräys on jatkunut vilkkaana loppuvuoden aikana pääkaupunkiseudulla.  Poistotekstiilejä  on kerätty tänä vuonna 217 800 kiloa. Määrä vastaa noin 1,5 miljoonaa t-paitaa.

Kuluta vastuullisesti ja edistä kiertotaloutta

Poistotekstiilin keräys tähtää pidentämään tekstiilien elinkaarta ja vähentämään sekajätteen määrää. Risainenkin vaate tai kangas kelpaa jatkojalostukseen, kunhan se on puhdas, kuiva ja hajuton. Kierrätys on tärkeää, mutta se ei riitä pienentämään tekstiilien aiheuttamaa ympäristökuormitusta.

Poistotekstiilin lajittelu on vain osittainen ratkaisu. Kaikkien on syytä kuluttaa entistäkin vastuullisemmin. Pikamuodista on pyrittävä kestävyyteen, todetaan Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Sortti-asemien poistotekstiilikeräys päättyy vuodenvaihteessa

Keräys jatkuu muissa kohteissa, vaikka HSY lopettaa poistotekstiilien vastaanottamisen Sortti-asemillaan. Suurin osa Sortti-asemien keräämästä tekstiilistä päätyi sekajätteeseen, sillä niitä ei oltu lajiteltu ja ne olivat likaisia. Uudistus takaa keräystoiminnan jatkumisen helpommin saavutettavissa paikoissa.

Sortti-asemien yhteydessä oleviin Kierrätyskeskuksen kontteihin voi jatkossakin tuoda uudelleenkäyttöön kelpaavia tekstiilejä ja tavaroita. Sen sijaan käyttökelvottomien poistotekstiilien keräys jatkuu toistaiseksi vain tutuissa farkkukuosisissa tekstiilirullakoissa sekä Kyläsaaren ja Nihtisillan Kierrätyskeskuksissa vuoden 2023 alusta alkaen. Huonokuntoiset tekstiilierät voi Sortti-asemilla lajitella sekajätteeseen, josta ne päätyvät hyödynnettäviksi energiana.