Muotoiluhankinnoilla edistetään Helsingin strategisia tavoitteita – apuna palvelumuotoilun kumppanitoimistot

Muotoilu on jo pitkään ollut Helsingille keskeinen työkalu uudistaa kaupunkia. Palveluiden, kaupunkiympäristön ja digitaalisten alustojen kehittämisessä käytetään muotoilusta tuttuja menetelmiä, kuten käyttäjälähteistä ajattelua.
Helsingin kaupungintalon aula Helsinki-päivänä 2022.
Kuva: Sakari Röyskö

Helsinki ei kuitenkaan tee muotoilutyötä vain omin voimin. Tärkeä osa kaupungin muotoilutyötä ovat suomalaiset muotoilutoimistot, joilta kaupunki ostaa muotoilupalveluita erilaisiin tarpeisiin. Esimerkiksi vuonna 2021 Helsinki teki muotoiluhankintoja noin 3,6 miljoonalla eurolla.

Helsingin kaupunkimuotoilupäällikkö Päivi Hietanen kirjoittaa blogissa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (linkki) muotoilun hankinnan erityispiirteistä ja viime vuonna uudistetusta palvelumuotoilun puitejärjestelystä. Helsinki on yksi harvoja kaupunkeja, joilla on oma puitejärjestely muotoiluhankinnoille.

Puitejärjestely on Helsingille keskeinen työkalu hankkia muotoilua. Uuden järjestelyn kilpailutuksessa haluttiin ymmärtää, mitä kaupunki tulevaisuudessa tarvitsee”, Hietanen kirjoittaa.

Kaupungeilla on kasvava rooli yhteiskunnallisten haasteiden ratkomisessa. Näitä ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen ja syrjäytyminen. Tarvitsemme työkaluja ja osaamista tällaisten ilmiöiden ymmärtämiseen. Tavoitteemme oli, että uuden [palvelumuotoilun] puitejärjestelyn kautta saisimme osaamista myös näiden viheliäisten ongelmien ratkomiseen. ”

 

Lue lisää Päivi Hietasen blogikirjoituksesta: Näin Helsinki ostaa muotoilua - kokemuksia palvelumuotoilun puitejärjestelystä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)