Kulttuurin kummilapsille esitetään Porkkana karkuteillä -teos Musiikkitalossa ja kaupunginteatterissa

Porkkana karkuteillä on vauhdikas ja lämminhenkinen tarina. Musiikkia ja teatteria yhdistävä teos tutustuttaa metsän elämään ja muistuttaa, että yhdessä tekemisessä on voimaa. Konsertti esitetään syys-lokakuun vaihteessa Musiikkitalossa ja Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.
Porkkana karkuteillä on orkesterin ja teatterin kummiperheille tehty valloittava yhteisteos. Kuva: Liisa Kallio
Porkkana karkuteillä on orkesterin ja teatterin kummiperheille tehty valloittava yhteisteos. Kuva: Liisa Kallio

Vuonna 2021 syntyneiden helsinkiläislasten kulttuurikummina toimiva Helsingin Kaupunginteatteri ja vuonna 2020 syntyneiden lasten kulttuurikummina toimiva Helsingin kaupunginorkesteri tuottavat yhdessä kummilapsilleen konserttiesityksen Porkkana karkuteillä.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun kaksi Kulttuurin kummilapset -hankkeen toimijaa HKO ja HKT tuottavat yhdessä kulttuurikummiesityksen.

— Ihanaa, että ideastani tuli totta! Mielestäni on erittäin tärkeätä näyttää perheille ja koko maailmalle, että Helsingissä instituutiot voivat toimia yhdessä ja panostaa korkealla profiililla kummilasten kulttuurikasvatukseen. Teos on yhdessä suunniteltu ja tarkkaan mietitty kokonaisuus. Sen toteutuksesta vastaa iso joukko ammattilaisia, joista vain osa näkyy lavalla. Tulossa on herkullinen esitys. Kokemus on kihelmöivä myös muusikoille ja näyttelijöille. Kumpikin osapuoli pääsee vierailemaan ensi kertaa toistensa estradilla, vuoroin vieraissa,  hankkeen ideoija, muusikko ja musiikkikasvattaja Satu Sopanen kertoo.

Esiintyjiä enemmän kuin musikaaleissa

Metsässä on aamu. Pupu on juuri herännyt ja sen maha murisee. Mikä onni, että metsästä löytyy porkkana! Pupu ryhtyy leikkimään perhosten kanssa, ja sillä välin porkkana onkin hävinnyt. Oravaperhe lähtee pupun kanssa sitä etsimään, ja tästä alkaa seikkailu, jossa kohdataan metsän eläimiä ja tutustutaan metsän elämään. Mutta mihin ihmeeseen porkkana on kadonnut? Ja miten lavalla oleva orkesteri siihen liittyy? 

Porkkana karkuteillä -esityksen käsikirjoituksesta vastaavat Jenny Jumppanen, Sanna Niemeläinen ja Satu Sopanen. Kapellimestari on Maria Itkonen, ja ohjauksesta ja koreografiasta vastaa Johanna Elovaara. Teoksessa esiintyvät Satu Sopanen, Sofia Hilli, Martti Manninen, Unto Nuora sekä lähes 60 Helsingin kaupunginorkesterin muusikkoa.

HKO:n ja HKT:n yhteisteos tuo näyttämölle enemmän esiintyjiä kuin mitä musikaaleissa nähdään.  Esityksen kesto on noin puoli tuntia. Sitä suositellaan kaksi vuotta vanhemmille lapsille.

Porkkana karkuteillä esitetään maksutta Kulttuurin kummilapsille maanantaina 2. lokakuuta kello 16.30 ja 18.30 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä ja keskiviikkona 27. syyskuuta kello 16.30 ja kello 18.30 sekä torstaina 28. syyskuuta kello 16.30 Musiikkitalon konserttisalissa.

Maksullinen avoin yleisöesitys Musiikkitalon Konserttisalissa torstaina 28. syyskuuta kello 18.30. Avoimeen yleisöesitykseen liput maksavat 4–25 €. Lippuja voi ostaa Ticketmasterin verkkokaupasta tai Musiikkitalon lippumyymälästä.

Maksuton kulttuuripalvelu helsinkiläisperheille

Kaikki vuodesta 2020 eteenpäin syntyvät helsinkiläiset lapset kutsutaan kulttuurin kummilapsiksi. Kummilapset saavat kutsun vuosittain kahteen tapahtumaan, kunnes lapsi aloittaa koulun. Tapahtumat ovat maksuttomia.

Kummilapsitoiminnan ideana on lisätä helsinkiläisten perheiden hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta sekä tukea lapsen kasvua ja kehitystä taiteen ja kulttuurin keinoin.

Lapsen syntymävuoden mukaan määräytyvä kulttuurikummi järjestää lapsille vuosittain kaksi maksutonta kulttuuritapahtumaa, ja toiminta jatkuu, kunnes lapsi aloittaa koulun. 

Lapset saavat kutsun Kulttuurin kummilapseksi neuvolasta. Mukaan toimintaan voi ilmoittautua kummilapset.hel.fi-sivustolla.

Vuonna 2020 syntyneiden helsinkiläisten lasten kummina toimii Helsingin kaupunginorkesteri, jonka 22 vuotta sitten aloittama kummilapsitoiminta on laajentunut noin 30 eturivin taide- ja kulttuuritoimijan ja Helsingin kaupungin yhteiseksi toiminnaksi. Helsingin Kaupunginteatteri on yksi helsinkiläisten vuonna 2021 syntyneiden lasten teatterikummeista.

Kulttuurin kummilapset -palvelua hallinnoi Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala. Toimintaa avustaa Jane ja Aatos Erkon säätiö.