Kruunuvuorenrannassa on luvassa monipuolista asuntorakentamista

Kruunuvuorenranta on meren- ja luonnonläheinen asuinalue, joka rakennetaan Kruunuvuorenselälle, vastapäätä kantakaupunkia. 2030-luvun alkupuolelle mennessä Kruunuvuorenrantaan rakentuu koti 13 500 asukkaalle ja alueelle syntyy noin 800 työpaikkaa. Asuinalueen rakentaminen alkoi noin 10 vuotta sitten.
Ilmakuva Kruunuvuorenrannan rakentuvasta asuinalueesta. Kuva: Suomen Ilmakuva Oy
Ilmakuva Kruunuvuorenrannan rakentuvasta asuinalueesta. Kuva: Suomen Ilmakuva Oy

Kruunuvuorenrannasta löytyy koti jokaisen tarpeisiin. Helsingin asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutumisohjelman mukaisesti Kruunuvuorenrantaan on rakennettu omistusasuntoja, vapaarahoitteisia ja valtion tukemia vuokra-asuntoja, asumisoikeusasuntoja ja asuntoja opiskelijoille ja senioreille. Talotyypit ja asuntojen pohjaratkaisut ovat monipuolisia. 

Kallioilta merta katsomaan

Asunto Oy Helsingin Kruunuvuorenrannan Kajon kahdeksankerroksisessa pistetalossa on 38 kerrostalokotia ja kaksikerroksisissa rivitaloissa seitsemän kotia. Kerrostalon ja kahden rivitalon muodostamassa yhtiössä moderni asuminen ja urbaani yhteisöllisyys kohtaavat rantakalliot, luonnon ja meri-ilman. Asuntojen arvioitu valmistumisaika on loppukesällä 2024.

Asunto Oy Helsingin Maininkiin tulee 78 asuntoa, joiden huoneistotyypit vaihtelevat klassisista kerrostaloyksiöistä kuuden huoneen asuntoihin sekä townhouse-tyyppisiin monikerroksisiin ratkaisuihin. Sen arkkitehtuuri myötäilee rantakallioita rantapuiston laidalla ja pihalta aukeaakin hurmaava näköala aavalle merelle Suomenlinnaan sekä Helsingin keskustaan. Yhtiö on rakenteilla ja se valmistuu helmikuussa 2025. 

Rakentaminen jatkuu Kruunuvuorenrannassa noin 2030-luvun alkupuolelle. Kuva: Tero Lahti
Rakentaminen jatkuu Kruunuvuorenrannassa noin 2030-luvun alkupuolelle. Kuva: Tero Lahti

Kattoterasseja ja viherkattoja

Suunnitteilla olevassa Asunto Oy Bryggassa on 51 asuntoa, upeita näköaloja tarjoava saunaosasto, monikäyttöinen yhteistila ja asukkaiden oma, yksityinen kattoterassi. Monista asunnoista ja rantabulevardeilta on näkymät meren yli: idässä idylliseen saaristoon, lännessä kantakaupunkiin, ja etelässä Suomenlinnaan.

Asunto Oy Helsingin Renata koostuu kuusi- ja kahdeksankerroksisista rakennuksista, joiden väliin sijoittuu nelikerroksinen rivitalomainen osuus. Kotitaloon tulee 77 uutta asuntoa yksiöistä näyttäviin kaksitasoratkaisuihin. Kotikorttelin keskelle jää suojaisa piha-alue, jonka kumpuilevien poukamien oleskelualueet houkuttelevat ajanviettoon ja rentoutumiseen. Renatan viherkatot tarjoavat otollisen elinympäristön monille kasvi- ja hyönteislajeille. 

Kumpikin yhtiö on parhaillaan ennakkomarkkinoinnissa.

Merellinen valon kaupunginosa

Kruunuvuorenrannasta tulee valon kaupunginosa, jota voi ihailla myös kantakaupungista, mereltä ja saarilta. Alueen identiteettiin kuuluu vahvasti valotaide ja -teokset, jotka näkyvät yleisillä alueilla, tonteilla ja rakennuksissa. Valaistus luo tunnelmaa ja antaa alueelle uniikin ilmeen.

Yksi alueen houkuttelevimmista piirteistä on sen luonnon- ja merenläheisyys. Kruunuvuorenrannasta on lyhyt matka merenrantaa kiertäville ulkoilureiteille ja luontopoluille, mikä tarjoaa mahdollisuuksia ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Tärkeimmät julkiset ja kaupalliset palvelut ovat tulevaisuudessa kävelyetäisyydellä, ja suuri osa kaupallisista palveluista keskittyy suunnitteilla olevaan keskustakortteliin.