Kruunuvuorenrannassa jätteiden keräys menee putkeen – oikea lajittelu äärimmäisen tärkeää

Jätteen putkikeräys on korvannut perinteiset roskakatokset jo monilla uusilla asuinalueilla.
Jätteiden koonta-asema Kruunuvuorenrannassa on palkittu asrkkitehtuuristaan. Kuva: Timo Kiukkola
Jätteiden koonta-asema Kruunuvuorenrannassa on palkittu asrkkitehtuuristaan. Kuva: Timo Kiukkola

Kruunuvuorenrannan asuinkortteleiden pihoilla ei nähdä perinteisiä jäteastioita tai -katoksia. Sen sijaan korttelin keskeisillä paikoilla seisoo viidellä eri värillä koodattuja ”putkia”, joiden sisään asukkaat sujauttavat jätteet lajeittain.

Biojätteen tulee olla pakattu biopussiin, sekajäte ja muovijäte muovipussiin. Syöttöluukusta mahtuu yksi 20-litrainen pussi kerrallaan.  Muut jakeet eli pahvi ja paperi tulisi syöttää luukusta ilman pussia. Putkiin ei saa kuitenkaan laittaa esimerkiksi pitkiä tai kookkaita esineitä, sillä ne saattavat tukkia putken.

Eri jätteille on oma värikoodattu putkensa. Kuva: Rode
Eri jätteille on oma värikoodattu putkensa. Kuva: Rode

Hyvästit pursuaville jäteastioille

Kun asukkaat huolehtivat, että jätteet on lajiteltu kotona ja laitetaan keräyspisteellä oikeasta luukusta sisään, muusta ei tarvitse murehtia. Keräyspisteet tyhjentävät itsensä automaattisesti, ja jätteet kiitävät 70 kilometrin tuntinopeudella koonta-asemalle oikeisiin jätekontteihin. Sieltä kuorma-autot noutavat jätteet ja toimittavat ne jatkokäsittelyyn.

Näin jäteautoliikenteen määrä alueella vähenee huomattavasti ja samalla piha-alueiden turvallisuus ja viihtyvyys paranevat. Myös melu- ja hajuhaitat pienevät.

Jätteen putkikeräyksen myötä voi sanoa hyvästit ylitsepursuaville jäteastioille, mikä parantaa myös siisteyttä ja hygieenisyyttä. Halutessa olisi mahdollista jopa mitata huoneistokohtaisia jätemääriä ja lajitteluaktiivisuutta, millä voidaan edistää jätteen syntypaikkalajittelua ja sen arvokkaiden materiaalien, kuten muovien kierrätystä.

Lajittelemalla jätteet oikeaan luukkuun ja astiaan kaikki alueen asukkaat voivat varmistaa, että eri materiaalit pääsevät niille tarkoitettuun kierrätysprosessiin, jossa ne voidaan hyödyntää uudelleen materiaalina tai energiana.

Kuva havainnollistaa putkikeräysjärjestelmän toimintaa. Kuva: Rode
Kuva havainnollistaa putkikeräysjärjestelmän toimintaa. Kuva: Rode

Lopullinen putkiston pituus 13 kilometriä

Jäteputkiston pituus Kruunuvuorenrannan alueella tulee olemaan rakentamisen valmistuttua noin 13 kilometriä ja syöttöpisteiden lopullinen lukumäärä noin 140. Järjestelmä on suunniteltu 13 000 asukkaan ja 800 työpaikan käyttöön.

Hopeakaivoksentiellä sijaitseva, Helsingin ainoa maanpäällinen koonta-asema, voitti vuonna 2017 Vuoden betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon.

- Ruosteensävyyn patinoidut julkisivut ja innovatiivinen arkkitehtuuri liittävät rakennuksen rouheisen kallioleikkauksen ja metsämaiseman sävyihin, raati perusteli voittoa.

Jätteen putkikeräysjärjestelmä on käytössä Kruunuvuorenrannan lisäksi myös Keski-Pasilassa, Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa. Tällä hetkellä järjestelmän piirissä on noin 34 000 asukasta ja uusia putkikeräysalueita on suunnittelussa.

Kruunuvuorenrannassa ja Jätkäsaaressa putkikeräyksen lisäksi asukkaiden käytössä on alueellisten lajitteluhuoneiden lisäksi korttelikohtaisia lajitteluhuoneita. Lajitteluhuoneissa kerätään lasi ja metalli pakkauksia, jotka ovat liian kovia kerättäväksi putkiston kautta, sekä suurta pahvia ja sekajätettä, mikä ei kokonsa puolesta sovi putkikeräykseen.

Lisäksi putkikeräyksen piirissä oleville asukkaille järjestetään kierrätyspäiviä, jolloin on mahdollista tuoda kierrätykseen myös suurikokoista ja esimerkiksi elektroniikkajätettä. Seuraavat kierrätyspäivät Kruunuvuorenrannassa ovat 13. huhtikuuta ja 18. toukokuuta.

Oheiselta videolta voit katsoa tarkemmin jätteen putkikeräyksen toiminnasta Kruunuvuorenrannassa.