Kolmeen helsinkiläiskouluun uudet suomi–englanti-luokat – haku alkaa pian

Kolmeen Helsingin kaupungin yläkouluun perustetaan elokuussa 2023 uudet seitsemänneltä luokalta alkavat kaksikieliset suomi–englanti-opetuksen ryhmät. Hakuaika ensi vuonna alkaviin ryhmiin on 14.11.–7.12.2022.
Pupil taking a group photo with a tablet.
Kuva: Jefunne Gimpel

Laajasalon, Vesalan ja Malmin peruskoulujen 7. luokilla aloittaa ensi vuonna uudet kaksikieliset suomi–englanti-luokat. Näissä kouluissa tarjotaan jo kaksikielistä suomi–englanti-opetusta alakoulun 6. luokalle asti. Palvelu laajenee myös alueellisesti, sillä yläkouluikäisten kaksikielistä suomi–englanti-opetusta on aiemmin annettu vain Töölön yhteiskoulussa, Kulosaaren yhteiskoulussa sekä Pihlajamäessä sijaitsevassa Helsingin Uudessa yhteiskoulussa. Opettajat Laajasalon, Vesalan ja Malmin uusille luokille on saatu täydennyskouluttamalla ja pätevöittämällä koulujen nykyisiä opettajia opettamaan suomen rinnalla myös englanniksi. 

Helsingin kaupunki on jo pitkään tarjonnut täysin suomen- tai ruotsinkielisen perusopetuksen lisäksi kaksikielistä opetusta, jossa suomenkielisen opetuksen lisäksi luokka opiskelee 25–50 prosenttia oppimäärästään vieraalla kielellä. Kaksikielistä opetusta on tarjolla englanniksi, espanjaksi, kiinaksi, venäjäksi, viroksi ja pohjoissaameksi. Lisäksi Ressun peruskoulussa, Maunulan ala-asteella, Maunulan yhteiskoulussa sekä Kulosaaren yhteiskoulussa on englanninkielisiä luokkia, joissa opiskellaan lähes kokonaan englanniksi. Vain suomen kielen ja kirjallisuuden oppiaine täytyy opiskella suomeksi.

Sopii kielistä kiinnostuneille 

Kaksikielinen opetus sopii oppilaille, jotka ovat kiinnostuneita kielistä. Opetuksen tavoitteena on, että oppilas oppii molempia opetuskieliä sujuvasti. Kahdella kielellä opiskelu kehittää lapsen ongelmanratkaisutaitoja, luovaa ajattelua ja sopeutumista uusiin tilanteisiin. Kaksikielisen perusopetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt ovat samat kuin suomenkielisessä perusopetuksessa. 

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla päätös kaksikielisen opetuksen lisäämisestä on otettu innostuneena vastaan. 

”Olemme iloisia, että voimme tarjota oppilaillemme ja helsinkiläisille perheille kaksikielistä suomi–englanti-opetusta myös yläkouluikäisille kaupungin kouluissa. Englanninkieliseen ja kaksikieliseen suomi–englanti-opetukseen on ollut kasvavaa kiinnostusta ja hakijamäärät ovat vuosittain kasvaneet. On tärkeää, että pysymme muutoksessa mukana”, kertoo perusopetuksen aluepäällikkö Hanna Välitalo.

Hakuaika marraskuussa 2022 

Seitsemännen luokan elokuussa 2023 aloittava oppilas voi hakea Laajasalon, Vesalan tai Malmin peruskoulun suomi–englanti-luokalle seitsemäsluokkalaisten yhteisen haun yhteydessä. Hakuaika on 14.11.–7.12.2022. Kaksikieliseen suomi–englanti-opetukseen haetaan sähköisellä ilmoittautumislomakkeella Wilmassa ja osallistumalla kielikokeeseen 25.1.2023. Tieto oppilaaksioton päätöksestä lähetetään hakijalle 24.3.2023.  

Maunulan yhteiskoulu, Kulosaaren yhteiskoulu, Töölön yhteiskoulu ja Helsingin Uusi yhteiskoulu ovat yksityisiä sopimuskouluja, mutta ne ovat hakuaikana mukana Helsingin kaupungin koulujen haussa. 

Tavoitteena tukea kaupungin monikielisyyttä 

Helsingin kaupunki haluaa tukea monikielisten perheiden kotoutumista ja tarjota kuntalaisille palveluja, joille on suuri kysyntä. Mahdollisuus opiskella osittain englanniksi kotimaisten kielten rinnalla on yksi niistä.  

Mahdollisuus englanninkieliseen opiskeluun kaikilla oppiasteilla ja sen lisääminen on myös yksi kaupungin keskeisistä strategisista tavoitteista. Tarjoamalla englanninkielisiä palveluita Helsinki tukee kansainvälisten perheiden asettautumista uuteen kotikaupunkiinsa entistäkin vahvemmin.