Katupölykausi on alkanut – poista hiekoitushiekka kosteana

Ilmanlaatua heikentävät jo nyt korkeiksi osoittautuneet pölypitoisuudet. On aika poistaa hiekoitussepeli omilta katu- ja piha-alueilta. Pölyn vähentämiseksi hiekka kannattaa lakaista kosteana. Hiekan voi hyödyntää seuraavana talvena uudelleen tai viedä sen Sortti-asemalle.
Hiekoitushiekan kastelu ennen lakaisua käytäviltä ja pihoilta vähentää pölyä. Kuva: HSY / Suvi-Tuuli Kankaanpää
Hiekoitushiekan kastelu ennen lakaisua käytäviltä ja pihoilta vähentää pölyä. Kuva: HSY / Suvi-Tuuli Kankaanpää

Katupölyn hengittäminen on terveydelle haitallista. Erityisen herkkiä pölylle ovat astmaatikot, pienet lapset sekä iäkkäät ja hengitystie- ja sydänsairaat. Katupöly voi pahentaa sydän- ja hengityssairaiden oireita. Moni myös kärsii nuhasta, yskästä sekä silmien ja kurkun kutinasta pahimpana pölykautena.

Pölyä syntyy huomattavasti vähemmän, kun kastelee pihat ja jalkakäytävät ennen kuin harjaa hiekat sieltä pois. Harjauksen lopuksi kannattaa vielä suihkuttaa pinnat puhtaaksi vedellä kuitenkin huomioiden yöpakkaset ja liukkaus, kehotetaan HSY:n ilmansuojeluyksiköstä

Hiekkaa ei saa laittaa sekajäteastiaan eikä lehtipuhaltimia saa käyttää hiekan poistoon. Lehtipuhaltimien käyttö hiekan poistoon on kielletty, koska se nostattaa pölyä ilmaan.

Asukkaat voivat nopeuttaa kaupungin suorittamaa katujen puhdistusta siirtämällä autonsa ajoissa pois puhdistuksien tieltä. Kesärenkaiden vaihtaminen vähentää osaltaan ilmanlaadun huonontumista. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat sitä kautta katupölyä.

Käytetty hiekka Sortti-asemalle tai käytä hiekka uudelleen

Hiekoitushiekan voi kerätä talteen omalta pihalta ja käyttää seuraavana talvena uudelleen. sen voi myös viedä Sortti-asemille maksua vastaan.

Hiekkaa ei saa laittaa kiinteistön sekajäteastiaan, sillä se tekee jäteastiasta liian painavan nostettavaksi. Painavat jäteastiat ovat vakava työturvallisuusriski.