Kalastukseen uusia kiintiöitä ja säädöksiä

Kalastukseen tulee uusia Helsinki-Espoon kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelman mukaisia säätelytoimenpiteitä, jotka astuvat voimaan 1. tammikuuta 2024.
Ensi vuoden alusta tulee muutoksia esimerkiksi meritaimenen viehekalastukseen Helsingin kaupungin vesialueilla. Kuva: Konsta Linkola
Ensi vuoden alusta tulee muutoksia esimerkiksi meritaimenen viehekalastukseen Helsingin kaupungin vesialueilla. Kuva: Konsta Linkola

Kaikki kalastus ongintaa lukuun ottamatta on kielletty 15.5.–15.6. Vanhankaupunginlahdella, Vartiokylänlahdella ja Laajalahdella. Kielto ei kuitenkaan koske Vanhankaupunginkosken suvantoaluetta, joka on erillislupa-alue. Lisäksi Finnoonojan, Gräsanojan ja Krapuojan suualueella sekä Espoonlahdessa verkko- ja rysäkalastus on kielletty 15.8.–30.11.

Helsingin kaupungin vesialueilla tapahtuvaa kalastusta koskevia uusia määräyksiä ovat esimerkiksi kuhan saaliskiintiö ja meritaimenen viehekalastus. Kuhan saaliskiintiö on 1.1.2024 alkaen kolme kappaletta vuorokaudessa (lukuun ottamatta kaupallista kalastusta ja verkkokalastusta). Meritaimenen viehekalastus 1.1.2024 alkaen on puolestaan sallittu ainoastaan vieheellä, jossa on yksi enintään kolmihaarainen ja väkäsetön koukku tai kaksi yksihaaraista väkäsetöntä koukkua.

Kaupallista kalastusta lukuun ottamatta verkkokalastuksessa saa 1.1.2024 alkaen käyttää enintään neljää verkkoa. Lisäksi kahden vuoden päästä, eli vuoden 2026 alusta lähtien, verkkokalastuksessa solmuväli nousee 55 millimetriin, ja kuhan alamittaa nostetaan samana vuonna 45 senttimetriin.

Kalastonhoitomaksun yläikäraja nousee

Kalastonhoitomaksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen sekä pyydyksillä kalastamiseen, ja useammalla vavalla kalastamiseen tarvitaan lisäksi vesialueen omistajan lupa (esimerkiksi koskille ja Vanhankaupunginkosken suvannolle ja useammalla vavalla kalastettaessa).

Vuodesta 2024 lähtien kalastonhoitomaksun maksuvelvollisuus koskee kaikkia 18–69-vuotiaita. Poikkeuksena ovat kuitenkin kalastajat, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.

Helsingin kaupungin kalastuslupia myydään ainoastaan verkossa Kalakortti.com-palvelussa.