Historia ja nykypäivä kohtaavat Esplanadin suunnitteluratkaisuissa

Uudistuneet Esplanadit avattiin kaupunkilaisille Helsinki-päivänä 12.6. Kaupunkilaiset pääsivät tutustumaan katutilaan kokonaisuutena sekä sen harkittuihin yksityiskohtiin. Kalusteisiin, materiaalivalintoihin ja rakenneratkaisuihin on haettu inspiraatiota alueen historiasta, ja suunnitteluratkaisuissa on tavoiteltu erityistä laadukkuutta.
Muutamissa Esplanadeille tuoduissa istutusruukuissa on peilipalloja, joita on käytetty historiallisissa kartanopuistoissa meillä ja maailmalla.
Muutamissa Esplanadeille tuoduissa istutusruukuissa on peilipalloja, joita on käytetty historiallisissa kartanopuistoissa meillä ja maailmalla.

Etenkin Pohjoisesplanadin entistä leveämmälle jalkakäytävälle on tuotu runsaasti kaupunkilaisten käyttöön tarkoitettuja penkkejä ja muita kalusteita. Ne ovat tyyliltään pääosin klassisia ja sopivat historialliseen arvoympäristöön. Joissakin penkeissä on selkänoja ja toisissa sitä ei ole. Selkänojattomille penkeille voi istahtaa molemmin puolin. Lisäksi leveitä penkkejä voi käyttää vaikkapa pöytinä.

Suunnitteluratkaisuihin on haettu inspiraatiota ja mallia historiasta. Koristeelliset yksityiskohdat ovat saaneet innoituksensa ympäröivien rakennusten arkkitehtuurista ja historiallisten kartanoiden puutarhoista. Esimerkiksi istutusruukuissa nähtäviä peilipalloja on käytetty historiallisissa kartanopuistoissa meillä ja maailmalla. Kalusteissa on historialliseen tyyliin sopivia kaarevia muotoja ja koristeellisia yksityiskohtia.

Nykypäivän tuotekehitys on mahdollistanut myös aivan uudenlaisten julkisen ympäristön kalusteiden käytön. Pohjoisesplanadilla onkin muutamia katseen kiinnittäviä erikoiskalusteita. Esimerkiksi perheen pienemmille suunnatun ”koirapenkin” idea ammentaa perinteisestä vapun vietosta Esplanadeilla ilmapallomyyjineen. Myös asukkaat, yritykset ja alueen toimijat toivoivat työpajoissa leikkisiä ja yllätyksellisiä yksityiskohtia perinteisen tyylin mausteeksi.

Esplanadeille modernin tuulahduksen tuo pienemmille suunnattu koirapenkki, jonka idea ammentaa perinteisestä vapun vietosta Esplanadeilla ilmapallomyyjineen. Uniikit kalusteet kertovat omalla tavallaan Esplanadien tarinaa tänään.
Esplanadeille modernin tuulahduksen tuo pienemmille suunnattu koirapenkki, jonka idea ammentaa perinteisestä vapun vietosta Esplanadeilla ilmapallomyyjineen. Uniikit kalusteet kertovat omalla tavallaan Esplanadien tarinaa tänään.

Levennysalueilla erilaisia päällysteratkaisuja

Kaistojen poistaminen Etelä- ja Pohjoisesplanadeilta mahdollisti leveydeltään 2–3,5-metristen levennysalueiden rakentamisen. Pohjoisesplanadin levennysalue on viimeistelyä vaille valmis, ja Eteläesplanadin viimeinen levennysalue valmistuu kesäkuun aikana.

Esplanadien kivetyt levennysalueet ovat samassa tasossa ja päällystetty samalla Mäntsälän punaisella graniitilla kuin muukin jalkakäytävä. Joillakin Pohjoisesplanadin katuosuuksilla on käytetty hulevesien johtamisen ja kadun vaihtelevien korkoerojen vuoksi ekologisesti kyllästetystä puusta valmistettuja korokerakenteita, joiden yksityiskohdat mukailevat ympäröivien rakennusten koristeellisuutta. Korokerakenteet ovat muuta jalkakäytäväosuutta hieman ylempänä, mutta loivat luiskat takaavat esteettömän kulun myös esimerkiksi pyörätuolilla liikkuville.  

Eteläesplanadin ja Erottajankadun kulman uudet levennysalueet oli teknisistä syistä toteutettava niin, että olemassa olevaa jalkakäytävää levennettiin väliaikaisella ja poistettavissa olevalla asfalttipinnalla.

Vehreyttä eri vuodenaikoina

Esplanadien kasvivalikoima on tyylillisesti sekoitus uutta ja vanhaa. Valikoimassa on mukana sekä uudempia lajeja että useita perinteikkäitä kesäkukkalajeja. Istutuksissa käytetään noin 50 eri kasvilajia.

Istutukset tuovat myös suojaa moottoriajoneuvoliikenteeltä. Uudistus tuo Esplanadeille vehreyttä myös kesäkauden ulkopuolella, sillä astioihin vaihdetaan kasvit sesongin mukaan, kuten kaupungin keskeisimmissä istutuksissa on tapana.

Osa kävelyolosuhteiden edistämisen kokeilua

Helsinki laajentaa kokeiluluontoisesti ydinkeskustan kävely-, oleskelu- ja pyöräilyalueita tänä kesänä. Uudistuksen myötä Esplanadeilla nautitaan entistä vehreämmästä katuympäristöstä. Uudistuneet alueet kutsuvat viipyilemään ja seurustelemaan sekä nauttimaan terassien tarjonnasta. 

Katujen, kalustuksen ja kasvillisuuden suunnittelua on tehty yhdessä asiantuntijoiden, asukkaiden sekä alueen yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Suunnittelusta vastasi WSP Oy.