Helsinki Security Forum -turvallisuuskonferenssi keskittyy Ukrainan sodan vaikutuksiin ja Euroopan turvallisuustilanteeseen

Ulkopoliittisen instituutin järjestämä Helsinki Security Forum -konferenssi kokoaa kansainvälisen turvallisuuspolitiikan merkittäviä johtajia ja ulkopolitiikan asiantuntijoita Helsinkiin 29.9.–1.10.
Helsingin kaupungintalo ja Kauppatorin alue. Kuva: Pyry-Pekka Kantonen
Helsingin kaupungintalo ja Kauppatorin alue. Kuva: Pyry-Pekka Kantonen

Helsinki Security Forum järjestetään nyt toista kertaa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyvä kutsuvierastapahtuma koostuu suljetusta ohjelmasta sekä laajalle yleisölle striimattavista puheenvuoroista ja paneelikeskusteluista. Ohjelmassa pureudutaan muuttuneen turvallisuusympäristön globaaleihin vaikutuksiin sekä kestävyyteen ja puolustuskykyyn erityisesti Pohjois-Euroopan näkökulmasta.

Helsinki Security Forumin ydinteema on tänä vuonna ”Deter, Defend and Secure – Europe in the Era of Radical Uncertainty”. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on muuttanut Eurooppaa peruuttamattomalla tavalla ja tilanteella on seurauksia myös maailmanlaajuiseen turvallisuuteen. Euroopassa on käynnistynyt äärimmäisen epävarmuuden aikakausi, jonka myötä on pohdittava, kuinka aluetta pitäisi puolustaa ja turvata. Tulevaisuuden turvallisuusarkkitehtuurien, sotilaallisten valmiuksien ja yhteistyön edistäminen geopoliittisten muutosten ratkaisemiseksi on juuri nyt ensiarvoisen tärkeää.

Helsinki Security Forum täydentää muiden korkean profiilin kansainvälisten turvallisuuskonferenssien kokonaisuutta tuomalla mukaan keskusteluun erityisesti Suomen ja lähialueidemme kannalta merkittäviä kansainvälisiä turvallisuuskysymyksiä. Konferenssin puhujina ovat tänä vuonna muun muassa Naton Euroopan joukkojen komentaja, kenraali Christopher G. Cavoli, Naton ydinasepolitiikan johtaja Jessica Cox, EU:n pakotteista vastaava komission erityislähettiläs David O'Sullivan, Stanfordin yliopiston Hoover-instituutin vanhempi asiantuntija, kenraaliluutnantti H.R. McMaster, pääministeri Petteri Orpo, puolustusministeri Antti Häkkänen, ulkoministeri Elina Valtonen ja Viron pääministeri Kaja Kallas. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on konferenssin suojelija. 

Tilaisuuden tukijoina ja yhteistyökumppaneina toimii Helsingin kaupungin lisäksi ulkoministeriö, puolustusministeriö ja Patria. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen osallistuu ohjelmaan kaupungin muiden edustajien kera.

– Tuoreen Nato-maan pääkaupunkina Helsinki haluaa olla kiinteä osa turvallisuusyhteistyötä niin kansalaisten, viranomaisten kuin muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Turvallisia kaupunkeja ei rakenneta yksin kaupunkiorganisaatioiden sisällä, vaan muuttuva toimintaympäristö vaatii entistä tiiviimpää yhteistyötä. Helsinki Security Forum tarjoaa erinomaisen ympäristön ajankohtaisten turvallisuusteemojen käsittelyyn ja ajattelen, että Helsinki Security Forumin nimi osaltaan viestii kaupunkien merkityksestä myös kansainvälisessä turvallisuusyhteistyössä, pormestari Vartiainen toteaa.