Helsingissä torjutaan vieraslajeja mobiilipelin avulla kesällä

Asukkaat voivat kohta tienata rahaa tililleen hävittämällä Helsingistä löytämiään lupiineja ja jättipalsameja. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla torjuttavia vieraslajiesiintymiä videoidaan ja merkitään kartalle.
Jättipalsami ja lupiini ovat haitallisia vieraslajeja. Kuva:  Mari Sahlstén
Jättipalsami ja lupiini ovat haitallisia vieraslajeja. Kuva: Mari Sahlstén

Joukkoistettu vieraslajitorjunta käynnistyy 3. kesäkuuta. Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Palkkioksi pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden.

– Jättipalsami ja lupiini kuuluvat Helsingin haitallisimpiin vieraskasveihin, ja ne uhkaavat kaupunkiluontomme monimuotoisuutta. Niiden koneellinen poisto on monissa sijainneissa hankalaa, ja siksi jokainen käsipari on tarpeen torjuntataistelussa. Mobiilipeli ja rahapalkkio toivottavasti lisäävät tehtävän hauskuutta ja palkitsevuutta, toteaa vapaaehtoistyön koordinaattori Armi Koskela kaupunkiympäristön toimialalta.

Kuvaa vieraslajikohteet ja ansaitse rahaa

Peliin osallistutaan poistamalla joko itse löydettyjä tai kartalle jo merkittyjä jättipalsami- tai lupiiniesiintymiä. Pelialue rajautuu Kehä I:n, Espoon, Vantaan ja Itäväylän väliin, ja se on esitetty alla olevassa karttakuvassa. Torjuntaa tahdotaan pilottivuonna kokeilla rajatulla alueella. Näin myös torjunnan teho alueella lisääntyy.

Kohteet kuvataan ennen ja jälkeen torjunnan, ja lopuksi videot ladataan Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun videot on hyväksytty, voi palkkion pyytää virtuaalilompakosta omalle pankkitililleen.

Pelin automaattisesti laskema torjuntapalkkio perustuu esiintymän pinta-alaan, tiheyteen ja lajiin. Tehtävä pysyy käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja sen edistymistä voi seurata sovelluksesta. Jotta esiintymien viimeisetkin haittakasvit saadaan tehokkaasti hävitettyä, voi tehtävän jälkipuoliskolla torjua ainoastaan vanhoja esiintymiä uudelleen.

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka konsepti on otettu käyttöön Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Briteissä. Mobiilipeli on kehitetty datankeruun ja mikrotöiden joukkoistamiseksi kuntalaisille. Pelillä on Helsingissä kartoitettu aiemmin pyöräteiden kuntoa.

Avaa suurennettava kartta

Pelialue kuvassa sinisellä
Pelialue kuvassa sinisellä