Helsingin kaupunki selvittää Hanasaaren voimalaitoksen uusiokäytön mahdollisuuksia

Tarkempia selvityksiä on mahdollista tehdä vasta voimalaitostoiminnan päätyttyä keväällä.
Hiilenpoltto Hanasaaren voimalaitoksessa päättyy pian. Kuva: Tero Pajukallio
Hiilenpoltto Hanasaaren voimalaitoksessa päättyy pian. Kuva: Tero Pajukallio

Helen lopettaa toimintansa Hanasaaren voimalaitoksessa 1. huhtikuuta. Helsingin kaupunki on alustavasti selvittänyt kulttuurihistoriallisesti arvokkaan voimalaitosrakennuksen uusiokäytön mahdollisuuksia. Arkkitehti Timo Penttilän piirtämän rakennuksen suunnittelutyöt aloitettiin vuonna 1962, ja se on ollut toiminnassa vuodesta 1974 lähtien. 

Rakennuksen ja alueen uusiokäytöstä on kuitenkin tehtävä vielä lisäselvityksiä. Osa teknisistä ja taloudellisista selvityksistä voidaan tehdä vasta sen jälkeen, kun voimalaitostoiminta on päättynyt. 

Hanasaaren ja Suvilahden kaavoitus on käynnissä 

Hanasaaren asemakaavaa muutetaan parhaillaan, koska Hanasaaren voimalan hiilenpoltto lopetetaan ja alue vapautuu muuhun käyttöön. Hanasaaren eteläosaan suunnitellaan kerrostalovaltaista asuinaluetta. Suunnittelualue sijaitsee pääosin täytöillä rakennetulla niemellä. Voimalarakennus ei sen sijaan kuulu asemakaava-alueeseen. Asemakaavan odotetaan etenevän kaupunginvaltuuston käsittelyyn noin vuonna 2026. 

Suvilahden tapahtumakorttelin tarkistettu asemakaavan muutosehdotus hyväksyttiin Kaupunkiympäristölautakunnassa 28.2.2023, ja se on menossa huhtikuussa kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Tapahtumakortteliin on suunniteltu noin 50 000 k-m2 mm. tapahtuma-, elokuva- ja tv-tuotanto-, toimisto-, hotelli- ja ravintolatilaa, ja se on varattu Suvilahti Event Hub Oy:lle.