Haaganpuron alajuoksun kunnostus valmistuu juhannukseksi

Helsingin kaupunki on kunnostanut Haaganpuron alajuoksun Pikku Huopalahdessa villitaimenen nousun edellytyksien parantamiseksi. Samalla Tilkanniityn puistoalue sai uuden viihtyisän ilmeen, ja puiston kulkureittejä ja valaistusta parannettiin. Työmaa-alueen aidat puretaan ennen juhannusta.
Haaganpuron uusi uoma Tilkanniityn puistossa. Kuva: Johanna Helama / Ramboll
Haaganpuron uusi uoma Tilkanniityn puistossa. Kuva: Johanna Helama / Ramboll

Urakassa Pikku Huopalahteen laskevan Haaganpuron alajuoksun betonisilta ja kalaportaikko purettiin. Purolle tehtiin uusi uoma 75 metrin matkalta, ja vanha purouoma täytettiin ja muutettiin viheralueeksi. Uuden uoman yli rakennettiin myös uusi silta kävelijöille ja pyöräilijöille.  

Samalla Tilkanniityn puistoaluetta kunnostettiin. Puisto sai uudet penkit, kiveykset ja valaistuksen, ja sen kasvillisuutta uusittiin. Puistoon rakennettiin myös uusia kulkureittejä ja rantamuuri uusittiin.

Urakoitsijana toimi VRJ Suomi Oy.

Kalojen elinolosuhteet ovat jo parantuneet

Haaganpuro on erittäin uhanalaiseksi luokitellun Suomenlahden taimenen elinaluetta. Kunnostustöillä halutaan parantaa muun muassa taimenen elinolosuhteita. Samalla myös puron alajuoksun tulvanhallinta paranee.

Padon purkamisen ja uuden purouoman rakentamiset vaikutukset kalastoon ovat olleet monipuolisen myönteiset, kertoo Vaelluskala ry:n kalatalousasiantuntija ja väitöskirjatutkija Henrik Kettunen. Kunnostustoimien vaikutusalue on noin 800 metriä ylävirtaan.

”Varovaisena arviona taimenien määrä on kaksinkertaistunut Pikku Huopalahden alueella. Samalla olosuhteet ovat parantuneet myös muille lajeille. Esimerkiksi kolmipiikki ei päässyt nousemaan merestä puroon padon vuoksi, mutta nyt havaittiin tuhansia kolmipiikkejä. Kuoreita havaittiin kutemassa purossa toista tuhatta”, Kettunen kertoo.