Erittäin uhanalaisen mustakurkku-uikun pesintä onnistui Palettilammella

Kuninkaantammeen parhaillaan rakennettava tekolampi Palettilampi on karusta ulkonäöstään huolimatta houkutellut puoleensa vesilintuja ja kahlaajia. Alueella on pesinyt muun muassa erittäin uhanalainen mustakurkku-uikku.
Kaukoputken läpi kuvattu pajupensaassa hautova mustakurkku-uikku. Tiheä pensas tarjosi hyvän näkösuojan, mutta pesä ei olisi kellunut pinnan nousun mukana, joten lammen täyttöä lykättiin kuoriutumisen yli.  Kuva: Ari Turula
Kaukoputken läpi kuvattu pajupensaassa hautova mustakurkku-uikku. Tiheä pensas tarjosi hyvän näkösuojan, mutta pesä ei olisi kellunut pinnan nousun mukana, joten lammen täyttöä lykättiin kuoriutumisen yli. Kuva: Ari Turula

Mustakurkku-uikkupariskunta sai kolme poikasta vesille vähän ennen kesäkuun puoliväliä. Lisäksi lammessa on oleskellut 2–3 pesimätöntä mustakurkku-uikkua. Telkkänaaras on tuonut samoihin aikoihin lampeen viisi pientä untuvikkoa. Pikkutyllipari pesii hiekkamaalla. Se on menettänyt yhden munapesyeen pedoille, mutta on ilmeisesti aloittamassa uusintapesintää. Rantasipi ruokailee vesirajassa, mutta sen pesä on metsän puolella.

Palettilammen avautumisesta ilmoitetaan myöhemmin – uimareita pyydetään huomioimaan uikut 

Palettilampi on toistaiseksi työmaa-aluetta, ja sinne on ulkopuolisilta pääsy kielletty. Työmaa-aitojen ympäröimänä se onkin ollut työkoneiden liikkumisesta ja melusta huolimatta linnuille poikkeuksellisen häiriötön ympäristö. Myös ravintotilanne on ollut hyvä sammakonpoikasten ja vesihyönteisten ansiosta. 

Palettilammen uusi uimaranta aukeaa myöhemmin kesän aikana, ja kaupunki tulee ohjeistamaan auringonottajia ja uimareita uikkujen perherauhan kunnioittamisesta. On hyvin toivottavaa, että lintuja ei mentäisi häiritsemään. Telkkäpoikue saattaa hyvinkin poistua maita myöten Vantaanjokeen tai muuhun vesistöön, mutta mustakurkku-uikuilla ei samanlaista maitse pakenemisen taitoa ole.