Designmuseon edustalle jälleen kesäkatualue

Keskustan kesäkatujen rakentaminen aloitetaan huhti-toukokuun vaihteessa. Samaan aikaan Esplanadien kokeilualueilla parannetaan pyörä- ja autoliikenteen opastusta sekä huoltoliikennealueiden merkintöjä ja valmistellaan aluetta kevät- ja kesäistutuksiin.
Designmuseon aukion kesäkatu vuonna 2023. Kuva: Veikko Somerpuro
Designmuseon aukion kesäkatu vuonna 2023. Kuva: Veikko Somerpuro

Tulevaksi kesäksi toteutetaan jälleen Korkeavuorenkadulla Designmuseon edustalla sijaitseva kesäkatu. Designmuseon aukio koettiin viime vuoden kesäkatualueista viihtyisimmäksi, ja alueen jalankulkijamäärät kasvoivatkin niistä eniten viime vuoden keväästä kesään. Etenkin tapahtumalava keräsi alueelle paljon ihmisiä ja lavasta on tullut kaupungille runsaasti positiivista palautetta. Tapahtumalava on tarkoitus toteuttaa myös ensi kesäksi. Viime vuodesta saadun palautteen perusteella kesäkadulla selkiytetään jalankulun reittejä ja opasteita. Muuten ratkaisu on pitkälti viime kesää vastaava.

Erottajankadulla säilyvät viimevuotiset terassirakenteet, minkä lisäksi väliaikaisen laajennusalueen pohjoispäähän toteutetaan katumaalaus. Erottajankadulle tulee myös sähköpotkulaudoille tarkoitettu teline. Kesäkatujen rakentaminen alkaa huhti-toukokuun vaihteessa ja niiden on arvioitu valmistuvan toukokuun aikana.

Kasarmikadulle ei tehdä kesäkatua tänä kesänä

Kasarmikadun kesäkatuosuutta ei toteuteta enää kesällä 2024. Kasarmikatu oli kesäkatuna ensimmäistä kertaa vuonna 2021 Kasarmitorin toriterassin yhteydessä, jolloin alueella liikkuvien ihmisten määrä kasvoi. Kasarmikatua on kokeiltu kesäkatuna myös kaupungin pitkän aikavälin kehittämisen tueksi. Ydinkeskustan maankäytön kehityskuvassa 2032 Kasarmikatu on muiden Esplanadilta kohti Kaartinkaupunkia johtavien katujen tapaan osoitettu vahvistettavaksi kävely-yhteydeksi sekä vahvistettavaksi ydinkeskustan suunnaksi.

Kaikkina kolmena vuotena Kasarmikatua pidettiin tutkimusten mukaan viihtyisänä, mutta katu ei kuitenkaan houkutellut vuosina 2022 ja 2023 alueelle kesäkatujen tavoitteiden mukaisesti tarpeeksi kävelijöitä ja viipyjiä julkisille katukalusteille tai ravintoloiden terasseille. Myös Esplanadien kokeilun kaupunkilaisraati arvioi, että kesäkatu sopisi paremmin johonkin muuhun kohteeseen. Pääjohtopäätöksenä ja oppina Kasarmikadun kesäkatukokeilusta on se, että katua kannattaa kehittää yhdessä Kasarmitorin kanssa osana alueen kokonaisvaltaisempaa kehittämistä. Yksin Kasarmikadun kehittäminen ei riitä kävely-yhteyden vahvistamiseen ydinkeskustasta kohti Kaartinkaupunkia.

Kevät saapuu Esplanadeille

Esplanadien katukokeilu saa kevätilmeen toukokuun alussa, kun talven kasvit vaihtuvat heleisiin kevätkukkiin. Kesäkukat ja kaupunginpuutarhalla talvehtineet palmu- ja oliivipuut palaavat istutuksiin kesäkuussa ilmojen lämmetessä. Alueen puupintojen kunto tarkastellaan ja puuosat pintakäsitellään keväällä puusuoja-aineella. Kokeilualueiden kalusteiden huolto alkoi maaliskuussa.

Esplanadien laajennusalueilla tehdään pieniä muutoksia kesäkaudelle 2024. Muutoksia aiheuttavat Hotelli Kämpin ja Cafe Esplanadin remontit. Näihin liittyvät muutokset ovat vähäisiä, lähinnä ruukkujen ja kalusteiden uudelleen sijoittelua. Eteläesplanadin osuuden runsasta ruukkumäärää vähennetään sujuvamman kävelyn parantamiseksi. Isoja, terassien kohdalle sijoitettuja ruukkuja poistetaan 11 kpl ja ne siirretään Senaatintorin kesäterassille.

Saadun palautteen pohjalta pyörä- ja autoliikenteen opastusta parannetaan ensi kesäksi liikennemerkkien, opasteiden ja ajoratamerkintöjen avulla. Liikennejärjestelyt selkiytyvät, kun kuormauspaikat merkitään keltaisella ruudun yli maalattavalla rastilla. Takseille varattu alue muutetaan huollon ja saattoliikenteen paikoiksi. Työt alkavat huhti-toukokuun vaihteessa sääolosuhteiden salliessa.

Esplanadien kokeilualueiden purku käynnistyy marraskuussa 2024 ja valmistuu vuoden loppuun mennessä. Kaupunki varautuu myös jo Esplanadin ja Etelärannan alueen tulevaan HSY:n laajaan vesijohto- ja viemäriverkoston saneeraukseen sekä hulevesiviemäriverkoston rakentamiseen, jonka valmisteluun asukkaat ja toimijat otetaan vahvasti mukaan. Remontin aikataulu tarkentuu myöhemmin.