Arvaa milloin ensilumi sataa kantakaupunkiin — voittaja saa suksipaketin tai vesisukset

Tänä talvena arvuutellaan päivää, jolloin Staran aura-autoja tarvitaan kantakaupungin ja sen ympäristön lumitöihin. Staran aurausta tarkkaillaan siis pääosin Kehä ykkösen eteläpuolella, mikä on kolmanneksen aikaisempia ensilumikisoja pienempi alue. Oikein arvanneiden kesken arvotaan vapaavalintainen suksipaketti.
Ensilumikisan vastausaika päättyy tänä vuonna 12. marraskuuta. Kuva: Veikko Somerpuro
Ensilumikisan vastausaika päättyy tänä vuonna 12. marraskuuta. Kuva: Veikko Somerpuro

Uusien sääntöjen mukaan ensilumi katsotaan sataneeksi, kun kaikki Staran hoitopiirit Kehä ykkösen eteläpuolella ryhtyvät lumitöihin. Aura-autoja tarvitaan, kun sulamatonta lunta kertyy maahan viitisen senttiä. Viime talvena kisa ratkesi jo marraskuussa, joinakin talvina kovasti odotettu lumi on tullut vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Ensilumikisan vastausaika päättyy tänä vuonna 12. marraskuuta. Jos kuitenkin ensilumi sataisi jo ennen vastausajan päättymistä, hyväksytään viimeistään lumisadetta edeltävänä päivänä saapuneet vastaukset. Jos vastaaja jättää arvauksia useamman kuin yhden, vain ensimmäinen arvaus otetaan huomioon.

Viime talvi oli vähäluminen, vaikka Helsingissäkin riitti hyviä hiihtokelejä. Lumikuormia kertyi 30 000. Edellisenä talvena niitä tuli 120 000, ja huipputalvina lunta on kärrätty jopa yli 300 000 kuormaa.

Varo liukkautta jo ennen ensilunta

Jos lunta ei sataisi lainkaan, Staran talvikunnossapito keskittyy liukkaudentorjuntaan.  Starassa kehotetaan varovaisuuteen liikenteessä jo ennen lumia, sillä tienpinnat ovat liukkaita heti yöpakkasten alettua. Kaduille pudonneet lehdetkin saattavat lisätä liukkautta.

Kadut pidetään turvallisina ja ajokunnossa liukkaudentorjunnalla eli hiekoittamalla ja välillä suolaamalla.

Staran vastuualue pienenee

Stara on hoitanut Helsingin kaduista 62 prosenttia viime vuoden lokakuusta alkaen. Vuoden kuluttua alue pienenee edelleen niin, että Stara hoitaa hieman alle puolet Helsingistä ja yksityiset urakoitsijat toisen puolen. Vaativimmat lumityöt kantakaupungin kapeilla ja täyteen pysäköidyillä kaduilla ovat jatkossakin Staran vastuulla.

Kovien lumisateiden aikaan työt järjestetään siten, että asuntokadut hoidetaan pääkatujen ja joukkoliikennekatujen jälkeen.  Kun lunta sataa, hoidetaan ensin pääväylät, joukkoliikenteen kadut sekä vilkkaimmat jalankulku- ja pyöräreitit. Kun uutta lunta sataa yhä uudelleen ja uudelleen, syrjäisempien asuntokatujen auraus viivästyy väistämättä.