Ylä-Malmin tori täyttyi kesällä leikistä, ilosta ja kulttuurista – uppoa toritunnelmaan videon myötä

Placemaking-kokeilut jatkuivat Malmilla myös kesällä 2023. Uudesta videosta pääset katsomaan, kun Ylä-Malmin tori elävöityi toiminnallisin ja visuaalisin elementein.
Kyltti Ylä-Malmin torilla, taustalla ihmisiä ja kukkia.
Kuva: Sami Perttilä

Ylä-Malmin torin placemaking-kokeilua on jatkettu kesällä 2023. Kokeilu toteutettiin useiden eri toimijoiden ja paikallisten asukkaiden yhteistyönä. Kokeilun toteutuksesta vastasi RaivioBumann Oy ja tilaajana oli Helsingin kaupunki.

Kokeilun tavoitteena on tuottaa tietoa torin tulevaa peruskorjausta varten sekä testata ja kehittää torin toiminnallisuuden ja tapahtumallisuuden mahdollisuuksia yhteistyössä asukkaiden ja paikallisten toimijoiden kanssa. Toiveena on myös viestiä torin käyttötarkoituksesta asukkaille, onhan tori paikalliselämän kokoontumispaikka, jossa saa järjestää kaikenlaista pienimuotoista tapahtumaa.

Kuluneen kesän erityisteemoina olivat leikki ja torielämä. Torialueen elävöittäminen on tarjonnut mahdollisuuksia viihtyisää oleskeluun, lisännyt vehreyttä ja toiminnallisuutta sekä tukenut tapahtumallisuutta

Leikkiä on tuettu toiminnallisin ja visuaalisin elementein sekä kaikille avoimella Leikkipäivä-tapahtumalla kesäkuussa. Torin vieressä toimivan Päiväkoti Puimurin lapset ovat osallistuneet istutustyöpajoihin ja lasten puutarhaksi nimetyn kokeilun osa-alueen kuvittamiseen

Torielämän kehittämistä on tuettu yhteistyössä Kaupunkitila Oy:n kanssa. Torille on ollut lainattavissa Malmin kirjastosta päivämyyntiluvat ja osoitettu näille myyntipaikat. Kesän aikana päivälupia lainattiin 83 kertaa.

Jo perinteeksi muodostunutta toripäivää vietettiin elokuussa, jolloin tori täyttyi kirppistelijöistä ja  paikallistoimijoiden esittelypisteistä. Torilla nähtiin myös Q-teatterin tuottama ”Hyvä kätilö” -esitys, jossa ammattinäyttelijät improvisoivat kohtauksia malmilaisten antamista aiheista. Välikoski Kantola Co:n Kesäkeiju ja Menninkäinen -tanssifantasiasatuesitys loihti torille maagista tunnelmaa tanssin ja musiikin avulla.

Malmi on yksi Helsingin kaupungin kaupunkiuudistusalueista. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa entistä useampi asukas pääsee nauttimaan kaupunkiuudistusalueiden ainutlaatuisesta lähiluonnosta, palveluista ja tapahtumista. Kaupunkiuudistus on Helsingin uusi tapa kehittää asuinalueita ja ehkäistä asuinalueiden eriytymistä eli segregaatiota. 

Uppoudu hetkeksi toritunnelmaan: Placemaking-kokeiluja ja kulttuuria Ylä-Malmin torilla kesällä 2023 -video Helsinki-kanavalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)