Hyppää pääsisältöön

Mellunkylässä haetaan viihtyisää kaupunkitilaa lapsille ja nuorille

Mellunkylään haetaan lapsia ja nuoria palvelevia, viihtyisyyttä ja kaupunkitilan houkuttelevuutta lisääviä ratkaisuja. Haku Viihtyisät paikat, toimivat reitit -kokeiluohjelmaan on auki 1.–24.2.2023. Sen järjestää Fiksu kaupunki -hanke.
Viihtyisä, houkutteleva ja turvallinen kaupunkiympäristö tukee lasten ja nuorten omaehtoista liikkumista. Kuva: Juha Valkeajoki / Sherpa / Helsingin kaupungin kuvapankki
Viihtyisä, houkutteleva ja turvallinen kaupunkiympäristö tukee lasten ja nuorten omaehtoista liikkumista. Kuva: Juha Valkeajoki / Sherpa / Helsingin kaupungin kuvapankki

Mellunkylä on yksi Suomen suurimmista kaupunginosista ja yksi Helsingin kaupunkiuudistusalueista eli asuinalueista, joiden kunnostamiseen ja kehittämiseen Helsingin kaupunki panostaa tulevina vuosina. Viihtyisät paikat, toimivat reitit -kokeiluohjelma tukee kehitystyötä Mellunkylässä etsimällä uusia ja kekseliäitä ratkaisuja, jotka houkuttelevat lapsia ja nuoria käyttämään kaupunkitilaa ja viettämään aikaa lähiympäristössään.

Mitä haetaan? 

Viihtyisät paikat, toimivat reitit -kokeiluohjelman tarkoituksena on löytää uudenlaisia ja innovatiivisia keinoja kehittää kaupunkiympäristön viihtyisyyttä, toiminnallisuutta ja turvallisuuden tunnetta lasten ja nuorten näkökulmasta. Tavoitteena on, että Mellunkylän alueen lapset ja nuoret käyttävät lähiympäristöään monipuolisesti leikkimiseen, liikkumiseen, olemiseen ja hengailuun. 

Viihtyisä, houkutteleva ja turvallinen kaupunkiympäristö tukee lasten ja nuorten omaehtoista liikkumista ja kannustaa kulkemaan lähialueella jalan tai pyörällä. Niin Helsingissä kuin globaalisti yhä useampi lapsi ja nuori kasvaa urbaanissa ympäristössä ja käyttää kaupunkitilaa myös varta vasten lapsille ja nuorille rakennettujen paikkojen (kuten leikkipuistot, koulujen ja päiväkotien pihat, skeitti- ja muut harrastuspaikat) ulkopuolella. 

Tarjottavien ratkaisujen tulee olla kokeiltavissa julkisessa kaupunkitilassa. Ratkaisut voivat olla katutilassa näkyviä ja fyysisiä tai digitaalisia ja vuorovaikutteisia. Ne voivat sisältää pelillisiä elementtejä tai muuten herättää iloa, uteliaisuutta ja muita positiivisia tunteita ympäröivää kaupunkiympäristöä kohtaan. Ratkaisut voivat kannustaa viivähtämään tai viipyilemään paikassa, jossa ei aikaisemmin ole ollut mitään yllättävää tai tutkimiseen kannustavaa. Valittu ratkaisu voi myös yhdistellä erilaisia elementtejä kaupunkitilan viihtyisyyden tai turvallisuuden tunteen parantamiseksi.