”Lapsen ilo on talon valo” – malmilaisen päiväkodin yhteisöön kuuluvat henkilökunta, lapset ja vanhemmat

Poutapilven päiväkodissa on aktiivinen vanhempainyhdistys, jonka toiminta on jatkunut vuodesta toiseen, vaikka lapset ovat vaihtuneet.
Karolin Loodus (vas.),  Sara Jokela, Juulia Lampinen ja Marjo Välimäki-Saari päiväkodin pihassa.
Karolin Loodus (vas.), Sara Jokela, Juulia Lampinen ja Marjo Välimäki-Saari päiväkodin pihassa.

Malmin lentokentän asuinalueen sydämessä toimii Poutapilven päiväkoti, jonka seinien sisällä varhaiskasvatetaan 105:ttä lasta seitsemässä ryhmässä. Nuorimmat ovat alle vuoden ja vanhimmat eskarilaisia.

Varhaiskasvatusyksikkö Poutapilvi-Puimuria johtaa Marjo Välimäki-Saari, joka on alan konkari Helsingissä: hän valmistui lastentarhanopettajaksi Ebeneseristä vuonna 1983 ja on toiminut päiväkodinjohtajana vuodesta 1989. Poutapilven hän perusti 13 vuotta sitten.

Päiväkodin johtajan tehtävä on kirkastaa henkilökunnalle työn tavoitteita. Vaikka sitten auton ikkunaa pesemällä.
Päiväkodin johtajan tehtävä on kirkastaa henkilökunnalle työn tavoitteita. Vaikka sitten auton ikkunaa pesemällä.

Merkitystä tekemiselle

Poutapilvessä mietitään paljon sitä, mitä tehdään, miksi tehdään ja miten tehdään. Jokainen tilanne voidaan käyttää hyväksi opetuksellisesti, kasvatuksellisesti tai hoivaan.

– Koen olevani lempeä mutta vaativa johtaja siinä, miten lapsia kohdataan ja miten heidän kanssaan ollaan. Olen valinnut motivoituneita työntekijöitä, jotka ymmärtävät, mikä kaikki vaikuttaa lasten hyvinvointiin ja kehittymiseen, Välimäki-Saari sanoo.

Osa ryhmistä toimii pienryhmätiloissa ja yhteisessä salissa. Esiopetusryhmiä on kaksi, ja molemmissa on laajamittainen kaksikielinen opetus englanti–suomi, joka on tarkoitettu kaikille lapsille. Yli 25 prosenttia esiopetuksen opetusmäärästä käydään englanniksi.

Poutapilvessä nähdään työyhteisön jokaisen jäsenen vahvuudet – ja myös hyödynnetään niitä. Karolin Loodus teki päiväkodissa aluksi keikkaa Seuren kautta puhtauspalvelupuolella. Kun henkilökunta havaitsi, miten loistava hän oli lasten kanssa, Välimäki-Saari tarjosi hänelle ensin päiväkotiapulaisen, sitten lapsikohtaisen avustajan työn ja suositteli häntä lastenhoitajan oppisopimuskoulutukseen.

 Nyt olen ollut täällä melkein viisi vuotta töissä. Opiskelen oppisopimuksella lastenohjaajaksi, Loodus kertoo.

Poutapilvi-Puimurin tavoitteena on innostaa vanhempia lukemaan lapsille. Lukureppu kiertää jokaisen 1–3-vuotiaan lapsen kotiin.
Poutapilvi-Puimurin tavoitteena on innostaa vanhempia lukemaan lapsille. Lukureppu kiertää jokaisen 1–3-vuotiaan lapsen kotiin.

Pulmat ratkotaan yhdessä

Poutapilvessä on rakentava kehittämiskulttuuri, jossa jokainen voi ehdottaa toimintaan parannuksia.

 Meillä on sellainen tekemisen meininki! Istumme yhdessä ja pohdimme toimintaa rohkeasti tapausten avulla, varhaiskasvatuksen opettaja Sara Jokela kuvailee.

Esimerkkinä toimii aamupalatilanne, joka oli alussa haastava. Seitsemän ryhmää söi samanaikaisesti päiväkodin avoimessa ruokalatilassa, jossa melutaso nousi korkealle. Asia ratkaistiin porrastamalla ryhmien aikataulut.

 Henkilökunnan jäsen loi hahmotelman paremmasta järjestelystä ja toi sen talokokoukseen. Ratkaisu oli kaksi kattausta aamiaisella, lounaalla ja välipalalla, jolloin tunnelma muuttui rauhalliseksi ja kiireettömäksi, Välimäki-Saari muistelee.

Päiväkodissa on iso, vaihtuva yhteisleikki, jonka yksi tiimi suunnittelee lasten kanssa. Kaikki ryhmät pääsevät leikkimään sinne.
Päiväkodissa on iso, vaihtuva yhteisleikki, jonka yksi tiimi suunnittelee lasten kanssa. Kaikki ryhmät pääsevät leikkimään sinne.

Vanhempainyhdistys vahvistaa yhteisöä

Poutapilven yhteisöön kuuluvat myös lasten huoltajat. Päiväkodissa on aktiivinen vanhempainyhdistys, jonka toiminta on jatkunut vuodesta toiseen, vaikka lapset ovat vaihtuneet. Rekisteröity yhdistys järjestää vuosittain tapahtumia kuten vappubileet ja halloweenin fikkariretken ja kuulee päiväkodin kuulumisia säännöllisesti.

 Omien lasten kasvatusta tukee se, että saa olla mukana muiden huoltajien ja päiväkodin aikuisten kanssa. Marjo on kantava voima tässä, hän kannustaa vanhempaintoimintaan. Kaikki asiat ovat yhteisiä, toteaa vanhempainyhdistyksen Juulia Lampinen.

Yhdistyksellä on vapaaehtoinen kannatusmaksu, jonka ansiosta kaikki päiväkodin lapset saavat esimerkiksi joulupussukan. Vanhempainyhdistys järjestää perheille mukavaa yhdessäoloa kuten pihatreffejä ja mahdollistaa päiväkodille ylimääräisiä retkiä hankkimansa aikuisten bussikortin avulla.

 Mahdollistamme asioita, jotka ovat ekstraa. Vanhempainkokouksessa muistutetaan, että nämä ovat pieniä, mutta tärkeitä juttuja. Kun lapsi saa omalla nimellään varustetun joulupussin, jossa on vaikkapa heijastin, herkkuja ja jouluruno. Jollekin lapselle se voi olla ainoa lahja, jonka hän jouluna saa.

Lampisen mielestä Poutapilven päiväkotirakennus tukee mainiosti lasten kasvatusympäristöä. Kaikenikäiset ovat keskenään tekemisissä, ja isot ikkunat vahvistavat läpinäkyvyyden vuoksi turvallisuudentunnetta. Parhaaksi asiaksi hän nostaa päiväkodin johtajan, Marjon.

 Täällä on onnistuttu siinä, että kaikki lapseni ovat saaneet olla vauvasta asti tiettyjen kasvattajien kanssa. Päiväkodin aikuiset ovat ihania tyyppejä.

Poutapilvessä päiväkodin henkilökunta ja vanhemmat puhaltavat yhteen hiileen.
Poutapilvessä päiväkodin henkilökunta ja vanhemmat puhaltavat yhteen hiileen.

”Iloitsen siitä, kun lapsi onnistuu”

Karolin Loodus kutsuu päiväkotia toiseksi perheekseen. Haastattelun aikana hän käy välillä harjoittelemassa ystäväaiheista näytelmää, jonka päiväkodin aikuiset esittävät lapsille. Paljon tehdään ja suunnitellaan yhdessä.

 On ollut tosi, tosi kivaa. Parasta ovat lapset ja henkilökunta. Tällaista esimiestä on vaikea löytää. Hän aina jaksaa auttaa ja kuunnella. Ja miten hän on auttanut minua eteenpäin! Porukka pysyy täällä, koska on tällainen esimies. Hän on katto päämme päällä, Loodus sanoo.

Sara Jokela kertoo, että hänen kutsumuksensa on eskarissa. Hän nauttii siitä, kun saa lapset motivoitumaan ja oppimaan, ja pitää myös englannin kielen käyttämisestä.

 Iloitsen siitä, kun lapsi onnistuu jossain. Myös työkaverit ovat ihan ykkösjuttu.

Terveessä työyhteisössä osataan myös nauraa yhdessä, tietävät Marjo Välimäki-Saari ja Sara Jokela.
Terveessä työyhteisössä osataan myös nauraa yhdessä, tietävät Marjo Välimäki-Saari ja Sara Jokela.

Välimäki-Saari innostuu yhä työstään, vaikka on ollut alalla yli 40 vuotta. Hän pitää työtä vaikuttavana ja merkityksellisenä ja kertoo olevansa iloinen ja ylpeä kummastakin toimipisteestään.

 Toiminta-ajatuksenamme Poutapilvessä on ”lapsen ilo on talon valo”. Se on myönteistä elämänasennetta ja sitä, että lapsilla on hyvä olla. Nämä ihmiset tekevät tätä työtä ajatuksella lasten hyväksi. Näen, kun lapsia pidetään sylissä ja heille hymyillään. Se tuottaa minulle iloa ja onnistumisen. Minulla on täällä upea joukko, johon voin luottaa.

Teksti: Nina Dale
Kuvat: Roni Rekomaa

Artikkeli on osa kokonaisuutta, jossa esitellään Helsingin tekoja hyvän tulevaisuuden rakentamiseksi yhdessä, meistä jokaiselle.
#koulutus2030 #helsinkioppii #helsinkioppiitulevaisuudentaidot