Helsingin käveltävä keskusta laajenee - tule mukaan jatkosuunnitteluun

Helsinki laajentaa ydinkeskustan kävely-, oleskelu- ja pyöräilyalueita tulevana kesänä. Kaupunkiympäristölautakunta päätti asiasta tiistaina 15.11. Yritykset, kiinteistönomistajat ja kaupunkilaiset voivat osallistua uudistusten tarkempaan suunnitteluun sekä kertoa näkemyksiään ja kokemuksiaan kokeilun aikana.
Esplanadin puisto kesällä. Kuva: Helena Roschier
Esplanadin puisto kesällä. Kuva: Helena Roschier

Uudistusten myötä Esplanadien ja Lönnrotinkadun ajoradat muutetaan yksikaistaisiksi. Kasarmikadulle, Erottajankadulle ja Designmuseon aukiolle tulee jälleen kesäkatualue penkkeineen ja kukkineen. Lönnrotinkadulle lisätään pyöräkaista länteen ajaville pyöräilijöille.

Tavoitteena on, että muutokset näkyvät katukuvassa kesällä 2023. Esplanadien ja Lönnrotinkadun uudet alueet varataan kävelyn ja pyöräilyn käyttöön alustavan suunnitelman mukaan syksyyn 2024, mutta ajanjaksoa voidaan muuttaa saatujen kokemusten perusteella. Kesäkadut ovat käytössä vain kesäkauden 2023.

Kaupunkilaisia ja yrityksiä kutsutaan suunnittelemaan

Helsinki kutsuu Esplanadin alueen yritykset ja kiinteistönomistajat mukaan suunnittelemaan kävely- ja oleilualueiden toteutusta, jotta kokeilu tukee yritysten tarpeita. Laajenevia kävelyalueita suunnitellaan kolmessa työpajassa marraskuun 2022 ja tammikuun 2023 välillä. 

Kaupunkilaisten osallistaminen alkaa 14.12. kello 17.30 järjestettävällä ideointityöpajalla. Tilaisuus alkaa noin puolen tunnin kävelykierroksella, jolle lähdetään Helsingin kaupungintalon Kauppatorin puoleiselta pääovelta kello 17.30. Kierroksen jälkeinen ideatyöpaja käynnistyy kello 18 alkaen Torikorttelien Sofian kulmassa, osoitteessa Sofiankatu 4 C. Työpajassa keskustellaan tulevista muutoksista Esplanadeilla sekä alueen merkityksestä ja elämästä eri vuorokauden- ja vuodenaikoina.

Uudistusten toteuttamisen jälkeen niistä kerätään kokemuksia ja mielipiteitä niin yrityksiltä, kiinteistönomistajilta kuin kaupunkilaisilta ja liikkeiden asiakkailta. Kokeilujen arvioinnissa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, miten sen ne vaikuttavat ydinkeskustan palveluyritysten liiketoimintaan.  Suunnitteilla on myös kuntalaisraadin perustaminen.

Lisäksi järjestetään kaikille avoimia kahvilakeskusteluja Esplanadin historiasta ja tulevaisuudesta. Tiedot tilaisuuksista ja muista vuorovaikutuksen tavoista kootaan verkkosivuille, jotka perustetaan hanketta varten. Osallistumisen mahdollisuuksista kerrotaan lisäksi kaupunkiympäristön toimialan somekanavilla.

Kävelyalueiden laajentaminen liittyy Helsingin tavoitteeseen elävästä ydinkeskustasta, jossa on kukoistavia kivijalkaliikkeitä, viihtyisiä oleskelu- ja kohtaamispaikkoja sekä yhtenäinen kävelyalueiden verkosto.