Helen rakentaa Eiranrantaan uuden lämpöpumppulaitoksen

Helen rakentaa uuden lämpöpumppulaitoksen Eiranrantaan. Laitoksella tuotetaan hiilineutraalia kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä puhdistetun jäteveden hukkaenergiasta. Louhintatyöt alkavat suunnitelmien mukaan alkuvuodesta 2023 ja laitoksen arvioidaan valmistuvan vuoden 2025 lopussa.
Ilmakuva Helsingistä.
Kuva: Paavo Jantunen

Eiranrannan lämpöpumppulaitos tuo Helenin hiilidioksidipäästöihin noin 100 000 tonnin vuosittaisen vähennyksen korvaamalla fossiilisten polttoaineiden polttoon perustuvaa tuotantoa talvikaudella ja tuottamalla kaukojäähdytystä kesällä. Samalla se lisää helsinkiläisten huoltovarmuutta vähentämällä riippuvuutta tuontimaakaasusta.

Tavoitteena on kasvattaa uusiutuvan kaukolämmön ohella kaukojäähdytyksen tuotantotehoa vastaamaan jäähdytyksen kasvavaan kysyntään. Uuden laitoksen myötä jäähdytystä voidaan tuottaa hiilineutraalisti lähellä sen kysyntää.

Uusien lämpöpumppujen myötä lämmön ja jäähdytyksen energiatehokas tuotanto mahdollistuu, kun jäähdytyksen ja jäteveden hukkalämpöä voidaan hyödyntää kaukolämmön tuotannossa. Laitokseen rakennetaan lisäksi jätevesiprosessia ja kaukolämpöjärjestelmää tukeva sähkökattila, joka mahdollistaa jäteveden lämmittämisen niinä hetkinä, kun se on liian viileää lämpöpumpputoiminnalle.

Uuden lämpöpumppulaitoksen kokonaisarvo on noin 100 miljoona euroa, ja sille on myönnetty noin 14,5 miljoonaa euroa työ- ja elinkeinoministeriön energiainvestointitukea.