Rakaskin ihminen voi satuttaa

Nainen pitää toista kättään kasvojensa edessä.
Kenenkään ei tarvitse sietää väkivaltaa. Onneksi apua on saatavilla sekä väkivallan tekijöille että kokijoille. Häpeä ei saa olla este.

Tällä sivulla

Mitä lähisuhdeväkivalta on?

Lähisuhdeväkivallalla tarkoitetaan väkivaltaa, jonka tekijä ja kohde ovat keskenään läheisessä suhteessa. Väkivalta voi kohdistua kumppaniin, lapseen tai lähisukulaiseen. Väkivalta voi olla fyysisen lisäksi henkistä, taloudellista tai seksuaalista. Lähisuhdeväkivalta koskettaa kaikkia yhteiskuntaluokasta, kulttuurista, iästä ja sukupuolesta riippumatta. Sille altistumisen seuraukset ovat pitkäkestoisia ja vakavia.

Onneksi apua on saatavilla sekä lähisuhdeväkivaltaa kokeneille että sitä käyttäneille. Apua tarjoavat esimerkiksi kaupunki, järjestöt ja poliisi. Apu voi olla henkilökohtaista tai vaikka vertaistukea ryhmissä. Jokaiselle löytyy apua.

Ihmisiä, joiden kasvojen edessä on käsiä.
Kuva: N2

Tunnistatko lähisuhdeväkivallan?

Tee testi. Laske sormi alas, jos…

  • huudat, raivoat tai rikot tavaroita
  • vähättelet, uhkaat tai kiristät läheistäsi
  • kontrolloit läheisesi toimintaa, rahankäyttöä tai ihmissuhteita
  • olet kovakourainen läheistäsi kohtaan
  • toimit seksuaalisesti vastoin toisen tahtoa.

Jos laskit yhden tai useamman sormen, tukea ja apua on saatavilla.

Vakavailmeisiä lapsia ja nuoria.
Kuva: N2

Tunnistatko itseesi kohdistuvan väkivallan?

Tee testi: laske sormi, jos…

  • et voi olla oma itsesi kotona
  • joku saa sinut tuntemaan itsesi arvottomaksi
  • sinua pelottaa kotona, koulussa tai kavereiden kanssa
  • sinusta ei pidetä huolta
  • kehosi koskemattomuutta on loukattu.

Jos laskit yhdenkin sormen, kyse voi olla väkivallasta. Tukea ja apua on saatavilla.

Mitä palveluja ja apua on saatavissa?

Kun asioit kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa, voit aina ottaa ammattilaisen kanssa puheeksi myös väkivaltaan liittyviä asioita. Alla lista kaupungin ja yhteistyökumppaneiden avuntarjoajista.

Kaupungin tarjoamat palvelut

Lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi ja tuki

Lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi ja tuki on tarkoitettu lapsille ja perheille, joilla on vaikeasti kuormittava elämäntilanne ja tuen tarve. Palvelujen tarvetta arvioidaan, jotta lapsi tai perhe saisi sopivan avun.

Lue lisää lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnista ja tuesta

Lastensuojelu

Lastensuojeluun voi aina ottaa yhteyttä, myös nimettömänä, kun herää huoli oman tai lähiympäristössä kasvavan lapsen hyvinvoinnista.

Miten ja milloin yhteys lastensuojeluun

Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut

Oppilashuollon ammattilaiset, kuraattorit ja psykologit, auttavat erilaisissa ongelma- ja pulmatilanteissa. Opiskeluhuollon kuraattorien ja psykologien yhteystiedot löytyvät koulujen ja oppilaitosten nettisivuilta, wilmasta ja Aula-palvelusta.

Lue lisää opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalveluista

Sosiaalipalvelut

Saat apua kaikenlaisiin haastaviin elämäntilanteisiin.

Sosiaalineuvonta

Saat ammattilaiselta apua myös ilman ajanvarausta. Sosiaalineuvonta palvelee arkisin kello 9–16 numerossa 09 310 44400 (Linkki aloittaa puhelun)(Linkki aloittaa puhelun).

Maahanmuuttajat

Maahanmuuttajien sosiaalipalvelujen neuvontapuhelin palvelee arkisin p. 09 310 37577 (Linkki aloittaa puhelun)(Linkki aloittaa puhelun). Helsingin maahanmuuttoyksikkö sijaitsee Kalasatamassa osoitteessa Työpajankatu 14 A.

Terveyspalvelut

Terveysasioissa ensisijainen hoitopaikkasi on terveysasema.

Terveysasemien palvelut

Seniori-info

Neuvontaa ja palveluohjausta arkisin klo 9–15, p. 09 310 44556 (Linkki aloittaa puhelun)(Linkki aloittaa puhelun). Kysy tarvittaessa myös väkivallasta. Seniori-info palvelee yli 65-vuotiaita helsinkiläisiä ja heidän omaisiaan.  

Palvelukeskukset

Palvelukeskukset ovat matalan kynnyksen kohtauspaikkoja ikääntyneille ja työttömille helsinkiläisille. Ota tarvittaessa väkivalta puheeksi ammattilaisen kanssa.

Palvelukeskustoiminta

Järjestöjen ja muiden toimijoiden palvelut

Nollalinja

Nollalinja on valtakunnallinen, anonyymi ja maksuton auttava puhelinpalvelu lähisuhdeväkivaltaa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kokeneille, heidän läheisilleen ja ammattilaisille. Palveluun voi soittaa anonyymisti: omaa nimeään ei tarvitse kertoa eikä puheluun vastaava päivystäjä näe soittajan numeroa. Puhelu ei näy myöskään puhelinlaskun erittelyssä. Nollalinjan puhelinpalvelu on auki 24/7 vuoden jokaisen päivänä numerossa 080 005 005 (Linkki aloittaa puhelun)(Linkki aloittaa puhelun)Nollalinjan chat-palvelu on auki arkisin klo 9–15. Nollalinja palvelee tulkkauspalvelun välityksellä myös seuraavilla kielillä: arabia, dari, espanja, farsi, somali, sorani, thai ja venäjä. Tulkkauspalvelu on käytössä ympäri vuorokauden.

Nollalinja (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Naisten linja

Naisten Linja tarjoaa tukea ja neuvontaa väkivaltaa kokeneille tai siitä huolestuneille naisille ja tytöille ja heidän läheisillensä. Naisten Linjan puhelinnumero on 080 002 400(Linkki aloittaa puhelun) (arkisin 16–20). Yhteyttä voi ottaa luottamuksella ja anonyymisti, myös chatillä ja somessa. Naisten Linjan verkkosivuilta löydät tietoa myös toipumista tukevista vertaisryhmistä.

Naisten linja (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kriisikeskus Monika

Kriisikeskus tarjoaa tukea ja apua lähisuhdeväkivaltaa kokeneilla maahanmuuttajataustaisille naisille ja lapsille. Voit soittaa numeroon 0800 05058(Linkki aloittaa puhelun), tulla käymään tai ottaa yhteyttä verkon kautta maanantaista perjantaihin. Palvelukielet: arabia, dari, englanti, farsi, persia, ranska, suomi, valkovenäjä ja venäjä.

Kriisikeskus Monika (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Miessakit ry:n Väkivaltaa Kokeneet Miehet

Väkivaltaa kokeneet miehet -hanke tarjoaa apua henkistä tai fyysistä väkivaltaa kotona tai kadulla kokeneille miehille. Keskusteluapua voi saada puhelimitse, sähköpostilla, yksilötapaamisissa ja ohjatuissa vertaisryhmätapaamisissa.

Väkivaltaa Kokeneet Miehet (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Raiskauskriisikeskus Tukinainen

Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille, heidän läheisilleen ja uhrien parissa työskenteleville.

Raiskauskriisikeskus Tukinainen (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystyksestä löytyy tukea ja neuvontaa rikoksen uhreille, heidän läheisilleen ja rikosasiassa todistaville. Myös maksuttomia tukihenkilöitä. Yhteyttä voi ottaa myös nimettömänä.

Rikosuhripäivystys (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Romano missio/Arvokas Elämä

Arvokas elämä -hanke tarjoaa palveluja romaniperheille väkivallan kierteiden katkaisuun. Hanke tarjoaa henkilökohtaista tukityötä, vertaisryhmätoimintaa ja lisäksi Arvokas elämä -hankkeen valtakunnallinen ja maksuton tukipuhelin toimii maanantaisin klo 12-15 ja perjantaisin klo 15-18 numerossa 0800 02002(Linkki aloittaa puhelun). Tukipuhelin-palvelun työntekijät ovat hankkeen romanitaustaisia työntekijöitä.

Arvokas elämä (Linkki vie ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Seri-tukikeskus

Naistenklinikan Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö yli 16-vuotiaille sukupuolesta riippumatta. Kyse on matalan kynnyksen palvelusta, johon voit hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana kuukauden sisällä tapahtuneesta.

Seri-tukikeskus (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Turvaverkko Helsinki

Turvaverkko Helsinki on pääkaupunkiseudulla toimiva matalan kynnyksen palvelu, joka on tarkoitettu perhe- tai lähisuhdeväkivaltaa tai niiden uhkaa kokeneille aikuisille ja lapsille. Turvaverkko Helsinki tarjoaa ammatillista tukea ja tietoa väkivaltakokemuksista selviytymiseen. Palvelu on asiakkaalle ja ohjaavalle kunnalle maksuton. Apua tarvitseva voi ottaa suoraan yhteyttä Turvaverkko Helsinkiin.

Turvaverkko Helsinki (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kunniaan liittyvän väkivallan vastainen työ Sopu-työ / Loisto setlementti ry

Teemme kunniaan liittyvän väkivallan parissa ennalta estävää työtä ja kriisityötä ja tuemme pitkäkestoista tukea tarvitsevia. Työskentelemme ensisijaisesti väkivallan kokijoiden kanssa, tilanteen vaatiessa myös tekijöiden sekä muiden perheenjäsenten kanssa. Palvelukielet suomi, ruotsi, englanti, ranska, arabia, farsi, dari ja turkki.

Sopu-työ(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Sophie Mannerheimin turvakoti

Sophie Mannerheimin turvakoti on Mannerheimin Lastensuojeluliiton Helsingin yhdistyksen ylläpitämä ympärivuorokautinen, kodinomainen paikka, missä väkivaltaa tai sen uhkaa kokenut henkilö saa suojan väkivallalta ja apua väkivallan loppumiseksi.

Sophie Mannerheimin turvakoti (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Turvakodit Hertta, Tilkka ja Pella

Pääkaupungin turvakoti ry:n turvakodit Hertta, Tilkka ja Pellas tarjoavat välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä akuuttiin tilanteeseen liittyvää psykososiaalista tukea, neuvontaa ja ohjausta sukupuolesta tai iästä riippumatta. Turvakodissa väkivaltaa kokenut pääsee keskustelemaan kahdenkeskisesti väkivaltatyöhön erikoistuneen työntekijän kanssa. Turvakodin jälkeiseen vaiheeseen on mahdollista saada tukea Asumisyksikkö Kilpolan tuetun asumisen palvelussa.   

Pääkaupungin turvakoti ry(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Turvakoti Mona

Turvakoti Mona tarjoaa kriisiapua ja turvallista asumista usealla palvelukielellä Suomen ainoassa salaisessa osoitteessa sijaitsevassa, vain naisille ja lapsille tarkoitetussa turvakodissa.

Turvakotiin voit soittaa ja hakeutua kaikkialta Suomesta, jos kotona tai lähiyhteisössä on vaarallista olla väkivallan takia. Puhelin: 045 6396 274(Linkki aloittaa puhelun) (24/7).

Palvelukielet: albania, arabia, bulgaria, dari, englanti, espanja, farsi, italia, korea, ruotsi, saksa, somali, suomi, turkki ja venäjä. Mahdollisuus saada myös tulkkausapua.

Turvakoti Mona (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Miessakit ry:n Lyömätön Linja

Lyömätön Linja on lähisuhde- ja perheväkivaltaan erikoistunut toimintamuoto miehille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä henkistä tai fyysistä väkivaltaa läheisiään kohtaan. Työmuotoina ovat yksilötapaamiset kasvokkain tai videovälitteisesti, joita täydennetään tarvittaessa paritapaamisilla ja ryhmällä. Tukea on tarjolla myös puhelin- ja verkkovälitteisesti.

Lyömätön Linja (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lyömätön Linja Espoossa / Miehen Linja

Miehen Linja palvelee Suomeen muuttaneita miehiä, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheissään. Miehen Linja on erikoistunut kulttuurisensitiiviseen miestyöhön. Palvelu on suomeksi, englanniksi, ranskaksi ja kreikaksi, tai voimme puhua äidinkielelläsi tulkin välityksellä.

Miehen Linja (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Maria Akatemia ry

Tukea naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa, sekä ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään tai työyhteisöissään väkivallan eri muotoja ja siihen liittyviä ilmiöitä.

Maria Akatemia | Naisen väkivalta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lähisuhdeväkivaltatyön yksikkö / Pääkaupungin turvakoti ry

Väkivaltatyön avopalveluita eli yksilö-, pari-ja perhetapaamisia lähisuhdeväkivallan uhreille, tekijöille, heidän lapsilleen ja läheisilleen. Mahdollisuus tulkinkäyttöön.

Pääkaupungin turvakoti ry (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsingin seurakuntien perheneuvonta

Ammatillista apua parisuhteen ongelmissa ja elämän kriisitilanteissa.

Helsingin seurakuntien perheneuvonta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Mieli ry:n kriisipuhelin 24/7

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 (Linkki aloittaa puhelun)(Linkki aloittaa puhelun) suomen kielellä 24/7.  Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti.

Mieli ry:n kriisipuhelin 24/7 (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Nettiturvakoti

Nettiturvakoti on Ensi- ja turvakotien liiton verkkopalvelu. Nettiturvakoti auttaa väkivallan kaikkia osapuolia tarjoamalla heille tietoa, keskusteluapua sekä tarinoita perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ja siitä selviytymisestä. Sivustolla autetaan myös väkivallan todistajina tai kohteina olleita lapsia ja nuoria. Sivustolta löytyy kampanjan kohderyhmille suunnatut chatit: Apua väkivaltaan -chat (väkivallan tekijöille) ja Lasten ja nuorten chat (lapsille ja nuorille).  

Chatteihin voi tulla keskustelemaan väkivallasta nimettömästi ja matalalla kynnyksellä. 

Nettiturvakoti(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Suvanto ry

Neuvontaa, keskusteluapua ja vertaistuellisia ryhmiä ikääntyneille väkivallan ja kaltoinkohtelun eri osapuolille ja heidän läheisilleen. Suvantolinja 0800 06776(Linkki aloittaa puhelun).

Suvanto ry (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

VÄLITÄ! Seksuaaliväkivaltatyö

Välitä! tarjoaa kriisiapua seksuaalista väkivaltaa kokeneille, sitä tehneille ja heidän läheisilleen. Apua annetaan puhelimitse, tapaamisissa sekä avoimissa ryhmächateissa verkkokriisikeskus Tukinetissa. Välitä!:n järjestämiin tukiryhmiin voi osallistua eri puolilta Suomea. Palvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia.

VÄLITÄ! Seksuaaliväkivaltatyö (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lasten ja nuorten puhelin ja chat

Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa yhteydenottaja voi puhua maksutta, nimettömänä ja luottamuksellisesti mistä tahansa. Palvelu on suunnattu alle 25-vuotiaille ja on auki vuoden jokaisena päivänä.

Lasten ja nuorten puhelin ja chat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Nuorten tukilinja

Nuorten tukilinja päivystää iltaisin samassa numerossa kuin Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111(Linkki aloittaa puhelun)) Tukilinjassa tarjotaan ammattilaisapua vaikeissa tilanteissa oleville nuorille joka arki-ilta klo 20–24.

MLL Nuortennetti (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Poikien Talo (Helsingin kaupunki)

Poikien Talo on turvallinen, syrjinnästä ja kiusaamisesta vapaa, avoin yhteisö 10–28-vuotiaille pojille, miehille ja poikana olemista pohtiville. Poikien Talon tarkoituksena on tukea sinua tavalla, jonka itse koet parhaaksi, voidaksesi elää elämääsi omana itsenäsi kohti omia haaveitasi.

Poikien Talo (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tyttöjen Talo (Loisto Settlementti)

Tyttöjen Talo on tarkoitettu kaikille 10–29-vuotiaille tytöksi tai naiseksi identifioituville tai tyttöyttä itsessään pohtiville. Tyttöjen Talo tarjoaa tilaa vapaa-aikaan ja harrastuksia sekä apua ja tukea pohdintoihin tai vaikeisiin elämäntilanteisiin.

Tyttöjen Talo (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

OnksOK

OnksOk on Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämä verkkopalvelu, joka tarjoaa tietoa ja tukea nuorille, kun kotona tai lähipiirissä on vaikeaa. Sivustolta saa tietoa perheissä, kaveri- ja seurustelusuhteissa tapahtuvasta väkivallasta sekä vanhempien erosta. Sivustolta löytyy myös nuorille suunnattu Lasten ja nuorten chat, johon nuoret voivat tulla keskustelemaan lähisuhdeväkivaltaan tai eroon liittyvistä huolista ja kysymyksistä matalalla kynnyksellä.

OnksOk (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Punainen Risti | Nuorten turvatalo

Nuorten turvatalot auttavat nuoria ja heidän lähiyhteisöjään vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Nuori tai nuoren läheinen saavat Nuorten turvatalolta tukea arjen sujumiseen, perheen ristiriitoihin tai muihin pulmiin. Apua saa nopeasti ja maksutta.

Punainen risti, turvatalo (linkki vie ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Rakaskin ihminen voi satuttaa

Videolla ammattikoripalloilija Shawn Hopkins kertoo, miten lähisuhdeväkivallan tunnistaa ja mistä voi saada apua.

Rakaskin ihminen voi satuttaa

Kenenkään ei tarvitse sietää väkivaltaa, ei myöskään omien läheisten tai perheenjäsenten tekemänä. Apua on saatavilla sekä väkivallan uhreille että sitä käyttäneille. Videolla ammattikoripalloilija Shawn Hopkins kertoo, miten lähisuhdeväkivallan tunnistaa ja mistä voi saada apua.

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/lahisuhdevakivalta sekä hel.fi/lähisuhdeväkivalta.