Driftsekonomins utgifter och inkomster
Personalen 31.12.1995-1997

Överborgmästarens översikt
Helsingforskoncernen
Stadsfullmäktige 1997
Stadsstyrelsen 1997
Utvecklingstrender i Helsingfors
Stadsdirektörsroteln
Bildnings- och personalväsendet
Social- och hälsovårdsväsendet
Stadsplanerings- och fastighetsväsendet
Tekniska sektorn
Årsberättelsens bokslutsdel
Statistik om Helsingfors

 

Biträdande stadsdirektör Antti Viinikka

  • allmänbildande och yrkesinriktad utbildning samt allmänbildande vuxenutbildning
  • biblioteksservice
  • kulturfrågor
  • motion och idrott
  • ungdomsväsen
  • utredning och statistik
  • personalpolitik
  • sysselsättningsfrågor
VERK:
Stadsbiblioteket
Stadsmuseet
Stadsorkestern
Högholmens djurgård
Kulturcentralen
Utbildnings- och utvecklingscentralen
Idrottsverket
Ungdomscentralen
Utbildningsverket
Svenska arbetarinstitutet
Finska arbetarinstitutet
Faktacentralen
Personalhälsovårdscentralen


Allsidig och högkvalitativ service

Bildnings- och personalväsendet har i många stycken kunnat leva upp till sitt mål att främja rättvisa och tolerans i vårt samhälle. Helsingfors har kunnat tillhandahålla ett mycket diversifierat och högkvalitativt utbud på tjänster inom utbildnings-, kultur- och fritidssektorn. Därtill har utbildningsresultaten legat på hög nivå. Tjänsterna har tagits fram med hänsyn till att kundorientering och öppet samarbete är viktiga utgångspunkter. Även invandrarnas önskemål och internationaliseringen över lag har kunnat beaktas i verksamheten i allt större omfattning. Helsingfors har satsat på en genomgripande översyn av yrkesutbildningen. Stor vikt har lagts vid regionala aspekter och önskemål från näringslivets sida. Yrkeshögskole- och läroanstaltsprojekten har för sin del medverkat till måluppfyllelsen. Ungdomsarbetslösheten har minskat i glädjande hög grad tack vare nya studiemöjligheter och arbetstillfällen.


Befolkningstillväxten och arbetslösheten stora utmaningar

Förändringarna i invånarantalet och invånarstrukturen i enskilda stadsdelar å ena sidan och internationaliseringen å andra sidan kräver allt större flexibilitet i planeringen och genomförandet av tjänster för att serviceutbudet och arbetslokalerna skall dimensioneras rätt och med utgångspunkt i behoven. Staden kommer alltjämt att göra stora satsningar på bildnings- och fritidssektorn. IT kommer att genomsyra alla sektorer medan det kulturella utbudet diversifieras och förbättras bl.a. tack vare nya lokaler och de aviserade stora kulturella evenemangen, det vill säga kulturhuvudstadsåret 2000 och stadens 450-årsjubileum. Idrottsväsendet håller på att utarbeta ett idrottspolitiskt program och Helsingfors konkurrerar om värdskapet för vinter-OS 2006. Staden satsar fortfarande stora resurser på privata konstorganisationer och andra liknande aktörer och möjliggör olika typer av aktiviteter i stadsdelarna. Ambitionen är att motivera folk att delta i utbildning och engagera sig i fritidsaktiviteter. Detta för att de skall få ett gott och innehållsrikt liv. Arbetslösheten är alltjämt ett problem. Det måste till särskilda åtgäder för att vi skall få bukt med långtidsarbetslösheten och svårigheterna med att erbjuda invandrare arbete. Bildnings- och personalväsendet stöder målen med livslångt lärande och mänsklig växt i alla hänseenden och uppmärksammar därför alldeles särskilt de arbetslösas behov. Nya arbetstillfällen i stället för de som gått förlorade växte dock fram under året i snabbare takt än året innan. Inom vissa branscher råder det redan brist på arbetskraft, till exempel i IT-branschen.

   


Stadens personalpolitik vilar på en stabil grund

Fundamentet i stadens personalpolitik har överlevt förändringarna i omvärlden. Helsingfors har kunnat ha kvar sin fasta personal. Men det är angeläget att kontinuerligt göra nya ansträngningar för att förbättra resultaten, konkurrenskraften, ledarskapet, samarbetsförfarandet och arbetsklimatet ute i arbetsgemenskaperna. Under året blev arbetsgruppen Hepo 2000 klar med sitt betänkande om riktlinjerna i den kommande personalpolitiken. En översyn av principerna för personalpolitiken inom hela stadskoncernen startade. Samtidigt upprättades det första personalbokslutet för hela staden. Personalbokslut kommer hädanefter att upprättas årligen och det är meningen att samtliga verk och inrättningar skall sammanställa sitt eget personalbokslut.

 

  Framsidan   Följande: Social- och hälsovårdsväsendet