Driftsekonomins utgifter
och inkomster 1997

Personal 31.12.1995-1997

Överborgmästarens översikt
Helsingforskoncernen
Stadsfullmäktige 1997
Stadsstyrelsen 1997
Utvecklingstrender i Helsingfors
Stadsdirektörsroteln
Bildnings- och personalväsendet
Social- och hälsovårdsväsendet
Stadsplanerings- och fastighetsväsendet
Tekniska sektorn
Årsberättelsens bokslutsdel
Statistik om Helsingfors

 

Biträdande stadsdirektör Pekka Korpinen

  • planläggning
  • annan planering av markanvändning
  • fastighetsväsen
  • byggnadstillsyn
  • bostadspolitik
  • bostadsfrågor

 

VERK:
Stadsplaneringskontoret
Fastighetskontoret
Bostadsproduktionsbyrån
Byggnadstillsynsverket

 

Helsingfors city utformas inför millennieskiftet

Utbyggnaden av centrala Helsingfors har fått vind i seglen. Museet för nutidskonst Kiasma står klart. Steven Holl utgick som segrare i den internationella arkitekttävlingen. Hans arbete och själva museiprojektet har fått stor publicitet i auktoritativa internationella branschpublikationer. Sanoma Oy:s mediehus är under byggnad. Två nya byggnader i funktionalistisk stil i Kampen, Tennispalatset och Glaspalatset, är under ombyggnad och kommer att användas för nya ändamål. Också planeringen av det nya centrumområdet vid terminalen i Kampen fortskrider i rask takt. Fullmäktigeförsamlingen antog under året en projektplan för terminalområdet och Esbo stad har förbundit sig att följa planen. En internationell arkitekttävling ordnades om parken kring Tölöviken. Vidare lades stadsplaneramarna för arkitekttävlingen om musikhuset vid Tölöviken och tillbyggnaden till riksdagshuset fast. Samtidigt har gatumiljön i centrala Helsingfors förbättras. Ombyggnadsplanerna för Mannerheimvägen och Esplanaden antogs och arbetet pågår redan. Alla dessa byggprojekt bidrar till att omforma city inför millennieskiftet, ett Helsingfors med tonvikten lagd på konst, underhållning och medier. EU-kommissionens regionala utvecklingsfond har uppmärksammat stadsförnyelseprojektet. Film- och mediecentret i Glaspalatset är det enda projektet i Finland som delfinansieras inom ramen för EU:s projekttävling Urban Pilot.

 

   


Bostadsbyggandet diversifieras och fastighetsväsendet kompletterar näringspolitiken

Stadsfullmäktige antog ett bostadsprogram för 1998 - 2002. Programmet fokuseras på de nya riktilinjerna i bostadspolitiken. Bostadsbyggandet diversifieras, eftersom det nya bostadsprogrammet syftar till att staden inte bara skall tillhandahålla social bostadsproduktion utan också fritt finansierade hyres- och ägarbostäder. Vidare lade fullmäktige fast nya principer för försäljning av bostäder. De stödjer fastighetsväsendets aktiva näringspolitik. Ett exempel på detta är Gräsviken som håller på att utvecklas till ett stort hi-tec centrum tack vare försäljningen och utarrenderingen av tomter. Raden av kompetenscentra kompletteras ytterligare av bioteknikcentret och forskarbyn i Vik och av stadsdelen Art & Design vid Arabiastranden. Den nyligen godkända stadsplanen innehåller också ett omfattande bostadsbyggande vid Arabiastranden. Även sett i ett europeiskt perspektiv är koncentrationen av biovetenskaper vid Arabiastranden och i Vik ett stort projekt. De första projekten inom tävlingen för ekologiskt byggande i Vik startar snart. Helsingfors har därutöver gjort stora satsningar på reparationer och miljöförbättringar i gamla förorter. Också för detta projekt har staden fått Urban-stöd från EU. Tillväxten inom byggsektorn överträffade alla prognoser och har sysselsatt framför allt byggnadstillsynen i mycket hög grad. Tjänstemän med ansvar för förvaltningen inom fastighetsväsendet deltog aktivt i beredningen av den nya markanvändnings- och byggnadslagen som kommer att ersätta den gamla byggnadslagen. En översyn av stadens byggnadsordning är aktuell.


Större öppenhet i kundtjänsten och administrationen

Snabbare service och bättre kundtjänst kommer att sättas i fokus. Ett exempel på detta är ett nytt servicesystem som har tagits fram av byggnadstillsynsverket. Men det brister fortfarande i samverkan mellan staden och invånarna och i kundtjänsten. Likaså kunde det sektoröverskridande samarbetet förbättras ytterligare. Större öppenhet i kundtjänsten och mer insyn i administrationen betyder bl.a. att staden bör uttnyttja den elektroniska kommunikationen bättre och verken lägga ut egna webbsidor. Särskilt avseende bör vidare fästas vid informationen om och utbildningen i intern utarrendering och kontroll av arrendevillkoren när det gäller till exempel skyddet av kulturellt betydelsefulla byggnader och liknande projekt.


Utmaningar i byggandet och planläggningen

Byggandet och planläggningen är stadda i kraftfull omvandling. Det krävs nya vägar inom inte minst planeringen av markanvändningen och sökandet efter nya anläggningsprojekt. Idétävligen om anläggningsprojekt för 1997 är ett gott exempel på aktiv samverkan mellan staden och invånarna. En stor utmaning inför framtiden är att utveckla Helsingfors utan att tumma på och snarare komplettera det som är typiskt för vår huvudstad, nämligen en arkitektur och en stadsbild som står sig i den internationella konkurrensen. Skyddet av den bebyggda miljön och insatser för att bryta udden av hotbilderna, segregation och förslumning, bör bli föremål för stadens särskilda intresse.

 

  Framsidan   Följande: Tekniska sektorn