Mistä on kyse?

 

Helsingin seutu 2050-projektissa pyritään luomaan ensimmäistä kertaa yhteinen näkemys alueen 14 kunnan toivotusta tulevaisuudesta. Projektin ensimmäinen vaihe käynnistyi vuonna 2007, kun seudun 14 kuntaa järjestivät yhdessä Ympäristöministeriön ja Suomen Arkkitehtiliiton kanssa kansainvälisen Greater Helsinki Vision 2050-ideakilpailun. Kilpailun palkitut ehdotukset antoivat uusia ja ennakkoluulottomia ratkaisuja seudun asumisen, maankäytön ja liikenteen kehittämiseksi.

Voittaneista töistä jalostetaan nyt koko seudun yhteistä visiota, johon kerätään näillä sivuilla kommentteja myös asukkailta. Kyseessä on ainutlaatuinen projekti, joka yhdistää ideakilpailussa palkittujen asiantuntijoiden ja asukkaiden näkemyksiä metropolialueen tulevaisuudesta. Projektin koko aineisto tulee olemaan ensi vuonna aloittavien kuntapäättäjien käytettävissä, kun he luovat seudun visiota vuodelle 2050.

 

Sivustolla voit kommentoida ja vaikuttaa

Vuoden 2008 loppuun asti auki olevilla verkkosivuilla esitellään kilpailun tuloksia ja niistä eteenpäin kehitettävää Helsingin seudun visiotyötä. Myös alueen asukkailla on sivuston kautta ainutlaatuinen mahdollisuus vaikuttaa oman alueensa tulevaisuuteen kommentoimalla ja jatkokehittämällä palkittuja kilpailutöitä.

Verkkokeskustelussa asukkaiden antamat kommentit ja kehitysehdotukset luovat osaltaan pohjaa Helsingin seudun kuntien yhteiselle tulevaisuusvisiolle vuodelle 2050. Helsingin seutu 2050 -projekti antaakin mahdollisuuden vaikuttaa siihen, minkälaisessa elinympäristössä juuri sinä asut tulevaisuudessa.

Mihin rakennetaan uusi asuinalue? Kenelle kaupunki kuuluu? Liikummeko tulevaisuudessa yksityisautoilla vai raideliikenteen avulla? Muun muassa näihin kysymyksiin voit vastata arvioimalla ja kehittämällä kilpailutöitä "Kommentoi" -osiossa.

 

Miksi?

Tällä hetkellä Helsingin seutu on ilmastonmuutoksen ja väestön ikääntymisen aiheuttamien valtavien haasteiden edessä. Muun muassa
asukkaiden liikkuvuus, palveluiden sijainti, energian hinnannousu sekä perhe- ja asumismuotojen moninaistuminen ovat haasteita, joihin Helsingin seudun kunnat etsivät ratkaisuja niin asiantuntijoilta kuin asukkailta.

Seudun kuntien yhteistyön lisääminen on tärkeää metropolissa, jonka asukkaat liikkuvat jo nykyään yli kuntarajojen työn, ostosten ja harrastusten perässä. Myös alueen kilpailukyvyn säilyttäminen ja kasvattaminen vaativat kuntien yhteistyötä ja yhteisiä päämääriä.

Kilpailuehdotukset ja asukkailta kerätyt kommentit muodostavat pohjan kuntien yhteiselle visiotyölle, antamalla osaltaan kuvaa siitä, minkälaisessa elinympäristössä jokainen meistä haluaa asua vuonna 2050.

 

Katso myös:

Kysymyksiä ja vastauksia

 

 

Kommentointi

Tällä sivustolla lokakuun loppuun mennessä annettuja kommentteja huomioidaan Helsingin seutu 2050 -projektin loppuraportissa. Voit yhä kirjoittaa ajatuksiasi artikkeleissa esitetyistä ideoista. Lue artikkelit ja kommentoi.