Vad är det fråga om?

I projektet Helsingforsregionen 2050 är målet att för första gången skapa en gemensam syn på den önskade framtiden i områdets 14 kommuner. Den första fasen i projektet inleddes 2007 då regionens 14 kommuner tillsammans med miljöministeriet och Finlands Arkitektförbund arrangerade den internationella idétävlingen Greater Helsinki Vision 2050. De prisbelönade förslagen i tävlingen gav nya och fördomsfria lösningar på utvecklingen av boendet, markanvändningen och trafiken i regionen.

De prisbelönade förslagen ska nu vidareförädlas till en gemensam vision för hela regionen och genom de här sidorna insamlas också kommentarer från invånarna. Det är fråga om ett unikt projekt som förenar de i idétävlingen prisbelönade experternas och invånarnas uppfattningar om metropolregionens framtid. Hela projektmaterialet kommer att vara tillgängligt för de kommunala beslutsfattare som börjar nästa år, då de skapar en vision för regionen 2050.

På webbplatsen kan du kommentera och påverka

På webbsidorna som är öppna till utgången av 2008 presenteras tävlingens resultat och det visionsarbete om Helsingforsregionen som ska vidareutvecklas av resultaten. Genom webbplatsen får också regionens invånare en unik möjlighet att påverka sin regions framtid genom att kommentera och vidareutveckla tävlingsarbetena.

De kommentarer och utvecklingsförslag som invånarna ger genom webbdiskussionen skapar för egen del en bas för Helsingforsregionens kommuners gemensamma framtidsvision för 2050. Projektet Helsingforsregionen 2050 ger också dig en möjlighet att påverka just den livsmiljö du bor i i framtiden.

Var ska ett nytt bostadsområde byggas? Vem tillhör staden? Ska vi i framtiden åka med privatbilar eller med spårvägstrafik? Bland annat dessa frågor kan du besvara genom att bedöma och utveckla tävlingsarbetena på platsen "delta och kommentera".

Varför?

För närvarande står Helsingforsregionen på grund av klimatförändringar och en åldrande befolkning inför stora utmaningar. Bland annat är invånarnas rörlighet, placeringen av serviceutbudet, de högre energipriserna, de allt mer varierande familje- och boendeformerna utmaningar som kommunerna i Helsingforsregionen söker lösning på såväl av experter som även av invånarna.

Det är viktigt att öka kommunsamarbetet i en metropol där invånarna redan nu rör sig över kommungränserna på grund av arbete, uppköp och fritidsintressen. Också för att bevara och öka regionens konkurrenskraft behövs ett samarbete mellan kommunerna samt gemensamma mål.

Tävlingsförslagen och de kommentarer som insamlats från invånarna bildar basen för kommunernas gemensamma visionsarbete, därigenom skapas en bild av i hurdan livsmiljö var och en av oss vill bo i år 2050.

 

Påverka din omgivning

Utsläppskort? Vägtullar? Affärer på räls? Tunnel till Tallinn eller Stockholm? Skattelättnader till boendeområden med nollutsläpp? Självständig lokalförvaltning? Naturen till staden? Nu fattas besluten om Helsingforsregionens framtid. Det här är ditt tillfälle att påverka. Kommentera.

Mest lästa

Sista kommentarer

Mest kommenterade